среда, 8. јул 2020.

Radonjić i Milivojević: Novinski naslovi kao posle 9. marta 1991.


Politički analitičar Cvijetin Milivojević, osvrćući se na današnje naslovne strane novina, kaže da su to "naslovi iz '91, nakon devetog marta". Profesor na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić kaže da za njega ovo nije iznenađenje. "Mnogi su ovo najavljivali, govorili da je ovo mogući scenario, kad ne možete da se izborite za svoja prava, da je jedina preostala institucija ulica", kaže Radonjić.
Prema rečima Radonjića, "ovde su kanali komunikacije već više godina između građana i vlasti presečeni, barem putem medija".
"Što se tiče onoga što se dešavalo sinoć i zašto se to dešavalo, to isto treba posmatrati u jednom vremenskom nizu, koji je eskalirao krajem februara, kada su nam govorili da virus ne postoji i da je smešan, pa su nas zatvorili. Poverenje je iznevereno, jer smo kontinurano bili suočeni sa kontradiktornim informacijama, videli da se podacima manipulisalo... Koje god oni brojke da nama iznesu, ja im ne verujem, i da ih pomnože da tri, ja bih mislio da potcenjuju ozbiljnost situacije", kaže Radonjić.
Milivojević kaže, govoreći o dešavanjima u Beogradu, da povod jesu bile restriktivne mere.
"Koje je predsednik najavio, u ne znam kojoj funkciji. Ljudi ne primećuju da Srbija, osim što nema predsednicu Vlade, nema ni Skupštinu, pošto je taj saziv Skupštine birao Vladu, nema ni Vladu. Bolje da se predsednik ne obraća danas, ako će se obraćati na način na koji se sinoć obraćao. On je sinoć priznao da je situacija sa koronavirusom dramatična, izbegavajući da kaže ono što je suština problema - da zaražavanje počinje onda kada Vučić svira nastavak izborne kampanje", kaže Milivojević.
Radonjić ističe da mu se čini da je poruka "da su oni na sve spremni da odbrane svoje pozicije".
Milivojević dodaje da je onoliko suzavca bacano jedino na onim velikim demonstracijama 9. marta.
"Ta količina suzavca je neviđena na protestima u Srbiji, pogotovo što je bio prisutan ipak mali broj građana. Svugde u svetu, opozicija je deo sistema, po definiciji onaj deo politike čiji je cilj da kritikuje vlast da bi ona bila bolja, i na kraju da je sruši i dođe na njeno mesto, kod nas se to podvodi pod rušenje naroda i države", kaže Milivojević, dodajući da je to "posledica izbornih neuslova".
Radonjić kaže da će "siledžija uvek da vas maltretira ako mu vi to dozvolite".
Milivojević dodaje, osvrćući se na današnje naslovne strane novina, da su to naslovi iz '91, nakon devetog marta.
"Ko stoji iza toga, izdaja u trenutku kad je državi najgore... Nemojte da brinete, toga će uvek biti", kaže Milivojević.
Radonjić kaže da za njega ovo nije iznenađenje.
"Mnogi su ovo najavljivali, govorili da je ovo mogući scenario, kad ne možete da se izborite za svoja prava, da je jedina preostala institucija ulica", kaže Radonjić.
Milivojević kaže da i ne zna šta su zahtevi demonstranata, ali da nije siguran da ti okupljeni ne bi pristali na uvođenje policijskog časa koje bi bilo obrazloženo.
Govoreći o opoziciji, Radonjić kaže da mu i dalje deluje "prilično nesnađena i da se uglavnom bavi sobom i svojim problemima".
Milivojević dodaje da je danas "Dan D za tu veliku opoziciju".
"Danas ćemo videti da li opozicija ima ikakav plan za onaj dan posle 21. juna, odnosno dan posle izbora", kaže Milivojević. (TV N1, rs.n1info.com, 8.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар