понедељак, 13. јул 2020.

Milivojević: “Nadam se da će Vučić ovaj put zaista napustiti mesto predsednika SNS”


Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je da je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se povlači s mesta predsednika Srpske narodne stranke (SNS) sjajan potez i naveo da bi on to trebalo da učini odmah, pre nego što se pokuša konstituisanje opstruiranog parlamenta i još više zakomplikuje situacija koja se dešava na ulicama.
“Umesto toga rešenje je vrlo jednostavno, treba da organizuje jednu vrstu okruglog stola vlasti i opozicije koji može imati i institucioinalni karakter. Drugo rešenje ne postoji”, rekao je Milivojević za agenciju Beta.
Prvi cilj toga je da se smire tenzije, a drugi da se uđe u ozbiljne razgovore za obezbeđivanje demokratskih ravnopravnih i fer izbora za srpski parlament.
“Verujem predsedniku da će ovaj put ispuniti obećanje i da će ovo biti poslednji izbori na kojima će on pozajmiti svoje ime i prezime SNS-u”, dodao je analitičar.
Milivojević je naveo da ukoliko Vučić želi da izađe iz ove nenormalne situacije, onog trenutka kad postane predsednik svih građana Srbije, a ne samo članova SNS, baviće se onim čime zapravo i treba da se bavi.
“Prvo da zanemari činjenicu da li je neko glasao za njega ili nije, jer ako si pravi predsednik svih građana onda si i predsednik onih koji nisu glasali za tebe”, rekao je Milivojević.
Rekao je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je opozicija isterana na ulicu i nema mogućnosti da deluje u institucijama.
“Logično je onda da se ona okreće nekim kanalima i aktivnostima kao što su demonstracije, građanska neposlušnost, a to nije dobro jer može da parališe državu, građane, život…”, istakao je.
Naveo je da su izbori održani 21. juna bili nelegalni i nelegitimni, da svako ko se danas predstavlja kao narodni poslanik, predsednik narodne skupštine ili predsednica Vlade falsifikuje stvarnost i čini krivično delo jer im je mandat istekao 3. juna.
“Predsednik je na potezu, on to može rešiti iniciranjem okruglog stola vlasti i opozicije”, rekao je i podsetio da je upravo Aleksandar Vučić bio taj koji je naterao Tomislava Nikolića da se ekspresno povuče s mesta predsednika stranke, a Nikolić mu je faktički poklonio SNS i učinio ono na šta ga Ustav obavezuje – a to je da predsednik Republike ne može da ima dve javne funkcije. (Beta, www.beta.rs, Nataša Stojanović, 13.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар