понедељак, 6. јул 2020.

Vlast brzo reagovala jer ne želi da se zameri eksplozivnom biračkom telu

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da veoma brza reakcija na nezadovoljstvo studenata zbog najave zatvaranja studentskih domova u Beogradu usledila jer vlast ne želi da se zameri tom delu biračkog tela.
"Studenti su vrlo opasno biračko telo, koje sada deluje nezainteresovano. Oni nisu za (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, ali nisu ni zainteresovani za bojkot opoziciju. Vrlo su eksplozivni i zato ne žele da im se zamere", kazao je Milivojević za agenciju Beta.
Milivojević je podsetio da su studenti u prošlom veku vodili masovna okupljanja.
"Studenti izmedu dva svetska rata su bili glavne bundžije, onda su posle rata prvi organizovali protest 1968, a devedesetih sva masovnija okupljanja su bili studentski protesti na koje se opozicija kačila", istakao je on.
Ocenio je da zahtevi opozicije, radnika i drugih grupa "ne dopiru tako lako do mozga vlasti" kao što dopire "strah" da se ne zamere najvećoj ciljnoj grupi Srpske napredne stranke (SNS) penzionerima, ali i studentima.
Obrazlažući svoj stav, Milivojević je kazao da je takvu brzinu video samo nakon ukidanja vanrednog stanja u Beogradu, kada je Aleksandar Vučić "u toku noći" promenio odluku o načinu funkcionisanja gradskog prevoza da bi, kako smatra, udovoljio penzionerima.
"To je rezultovalo da su oni (penzioneri) jedini izašli na izbore uprkos zdravstvenom riziku", dodao je on.
Studenti iz više beogradskih domova izašli su na ulice sinoć nakon najave Vučića da će studentski domovi biti zatvoreni zarad borbe protiv epidemije korona virusa, a za tu najavu Milivojević kaže da je zasnovana na manjku informacija ili "manjku zdrave pameti".
Jutrošnju reakaciju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, koji je rekao da će studenti ipak ostati u domovima a da je Vučićeva najava bazirana na pogrešnim podacima iz Studentske poliklinike, Milivojević vidi kao "alibi" za predsednika SNS.
Dodao je da je vlast epidemiološku situaciju u Srbiji predstavila kao pogodnu za održavanje izbora, a da se sada nakon velikih sportskih i političkih dogadjaja odgovornost za pogoršanje stanja prebacuje na proslave i maturske večeri. (www.beta.rs, 3.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар