понедељак, 6. јул 2020.

Ko može, a ko ne u novi blok opozicije - izbori bili filter?



Opozicija koja je bojkotovala izbore krenula je u pregrupisavanje svojih redova. Njihova poruka je da Savez za Srbiju i dalje postoji, ali da je neophodan širi opozicioni blok kako bi na sledećim izborima preuzeli vlast.
Takozvana bojkot opozicija najavljuje širu koaliciju od Saveza za Srbiju koji je, kako tvrde, služio za bojkot izbora.
"Ne možemo da ostanemo bojkot opozicija zauvek treba da sednemo i napravimo zajedničku platformu koje ćemo se držati, što manje ideologije i da se borimo za to čemu smo svi posvećeni, to je promena sistema u ovoj zemlji", rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.
"Mi treba da se pogledamo u ogledalo, da priznamo sebi gde smo grešili, da priznamo da ovakvi u ovom obimu i u ovoj formi ne možemo niti dobiti dovoljno podrške koliko je potrebno za ozbiljne promene, niti promeniti režim Aleksandra Vučića", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.
Opozicija koja je bila u bojkotu mora biti aktivnija, ocenjuje politički analitičar Cvijetin Milivojević i tvrdi da ideje tih stranaka nisu stigle do velikog broja građana Srbije.
"Vi morate naći drugi način da dođete do svakog birača i, ono što je vrlo bitno, pogotovo do onih birača koji su na izborima glasali za Vučića, odnosno za vladajuću koaliciju", kaže Milivojević.
Stranka Dragana Đilasa biće u širem opozicionom bloku, tu će biti i Narodna stranka, a već se zna ko u novi blok ne može.
"Jedan od dobrih pokazatelja ko to jeste, ko to nije, jeste onaj ko je učestvovao, odnosno onaj ko nije učestvovao na izborima", rekao je Jeremić.
N1: Da li ćete razgovarati sa strankama koje su se deklarisale kao opozicija, a izašle su na izbore?
"Kada je reč o Narodnoj stranci, ne", kaže Jeremić.
"Ova priča je nastala na potpisima Sporazuma sa narodom, na držanju reči, na obećanje koje smo dali i koje smo ispunili, oni koji su ga prekršili sada kakve su garancije da sutra opet ne bi uradili istu stvar", kaže Đilas.
"Oni u startu seku jednu svoju granu, među ovim strankama nesrećnim koje su izašle na ove Vučićeve izbore nisu sve satelitske stranke. Zaklinjanje u imaginarni Sporazum sa narodom nije neka velika mudra taktička odluka", mišljenja je Milivojević.
Dok se povlače taktički potezi ko će biti deo novog opozicionog bloka, iz SSP poručuju da opoziciju ipak čeka važniji posao od toga ko može, a ko ne u novu grupu.
"U ovoj zemlji niko više nikome ništa ne veruje, uključujući ljude koji sede u Kriznom štabu. Najavljuju se nove mere, zatvaranje Beograda, vanredne situacije, sve to da bi neko hteo da napravi izbore po svaku cenu, pa ukinuo mere, omogućio utakmice, žurke, noćne klubove, splavove, koncerte, da bi došlo do tih njemu toliko važnih izbora da bi ljudi danas umirali, ja mislim da mi time treba da se bavimo", kaže Đilas. (TV N1, www.rs.n1info.com, Žaklina Tatalović, 2.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар