уторак, 21. јул 2020.

Šta stoji iza napada na vladiku Grigorija?



Vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije na meti je prorežimskih medija u Srbiji, političara na vlasti ali i dela vrha Srpske pravoslavne crkve. Jedni tvrde da je reč o pokušaju da se spreči njegov plan da bude sledeći patrijarh, dok drugi smatraju da on ima ambiciju da se kandiduje za predsednika.
Nije prvi put da vladika diseldorfski i cele Nemačke u poslednjoj deceniji bude na meti tabloida i prorežimskih medija. Po pravilu lavina napada krene nakon njegovih javnih nastupa u kojima kritički govori o aktuelnoj vlasti, kosovskom pitanju, ali i odnosima u vrhu Srpske pravoslavne crkve. I ovog puta, ali čini se najjača kampanja do sada je krenula posle njegove, izjave, koja datira od pre sedam godina, na koju su mediji podsetili povodom vesti da država u vreme epidemije koronavirusa izdvaja oko 10 miliona evra za nastvak radova na Hramu Svetog save u Beogradu. Vladika Grigorije je tad rekao da pre crkava treba graditi škole i bolnice. Nakon kampanje koja je pokrenuta protiv njega, sa sajta eparhije koju vodi obratio se javnosti gde podseća da je sa vernicima obnovio preko 100 crkvi i da nije protiv izgradnje hramova. Međutim to sada nije tema, kaže Vladika Grigorije. “Danas je tema bolest i bolnice i na tu temu ću reći. Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve, i pune i oronule bolnice naroda koji se bore za život.“
Audio starten, abbrechen mit Escape
Izjava da treba prvo pomoći bolnicama je dočekana sa odobravanjem i razumevanjem kod velikog broja građana, posebno na društvenim mrežama, ali su usledile i oštre reakcije što političara, što duhovnika. Tabloidnim medijima u uvredama na račun vladike Grigorija, pomogao je i sam vrh crkve saopštenjem iz kabineta patrijarha Irineja, kojim se optužuje da se svrstao na antisrpsku i anticrkvenu stranu i skreće pažnja na njegove navodne finansijske malverzacije.
Kako se iz vrha crkve navodi da bi slučaj vladike Grigorija mogao da bude tema sledećeg sabora politikolog Cvijetin Milivojević ističe da bi bilo dobro, jer u tom slučaju može o njemu da se razgovara samo kao o pozitivnom primeru. „Primer za ugled, kako vladika SPC da deluje pogotovo van teritorije Srbije.“ On se, kaže Milivojević, više ponaša u duhu nekadašnjeg patrijarha Pavla, nego što to radi sadašnji patrijarh Irinej koji je nedvosmisleno stao uz aktuelnu vlast.
U međuvremenu, vladika Grigorije je podržao i proteste u Srbiji, pozivajući i demonstrante i policiju da se uzdrže od nasilja. Dobio je odgovor čak i od predsednika Srbije koji ga je u televizijskom intervju nazvao „tajkunom u mantiji“, a zamenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić otišao je i korak dalje i za Grigorija rekao da je narkoman i kriminalac, koji želi da ga ubije.
Ima li Grigorije ambicije da bude novi srpski patrijarh ili predsednik Srbije?
I dok se u medijima i na internetu razmenjuju uvrede i pohvale, analitičari traže uzrok i posledicu. Jedni smatraju da je na sceni priprema Grigorija da preuzme stolicu patrijarha i da mu u toj nameri pomaže jaka bosansko-hercegovačka struja u Saboru. Druga teorija, koja je trenutno aktuelnija je da zapravo Grigorije želi da skine mantiju i da zauzme mesto predsednika Srbije, jer kako kažu, oduvek iznosi političke stavove i kada je svojevremeno bio za rušenje režima Slobodana Miloševića, i kada je podržavao vlast Milorada Dodika u Republici Srpskoj i sada kada je kritičar predsednika Srbije. Priču o Grigoriju kao kandidatu za predsednika na izborima za dve godine, podgrejao je i glumac Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana čija je stranka učestvovala na nedavnim izborima, ali nije prešla cenzus. U jednom od intervjua je rekao da iza svega stoji lider dela opozicije koja je bojkotovala izbore Saveza za Srbiju Dragan Đilas. „On kupuje sve što mu treba, nagovara vladiku Grigorija da se kandiduje na predsedničkim izborima, rekao je Trifunović, i dao dodatni prostor medijima da spekulišu na tu temu.
Politikolog Cvijetin Milivojević za WDR kaže da je uveren da obe teze dolaze iz kuhinje Aleksandra Vučića, ali da veruje da vladika Grigorije kao svetovno lice nema ambicije da se kandiduje za predsednika Srbije. „Da li ima u budućnosti san da bude srpski patrijarh, vrlo verovatno. Svaki vladika SPC a pogotovo ljudi koji su ostavili pečat na način kako su vodili svoje eparhije, imaju bar potajnu želju da će doći na mesto patrijarha.“
Odgovor na ideju „Grigorije za predsednika“ stigao je i sa društvenih mreža, pa je već pokrenuto više grupa na Fejsbuku sa takvom incijativcom, a da bi ga u kandidaturi podržali javno su rekli i neki aktivisti civilnog sektora. U toku je i potpisivanje peticije kojom se traži zaustavljanje hajke na vladiku Grigorija, što za sada ne daje rezultat. U autorskom tekstu u nedeljniku NIN Vladika Grigorije nije odgovarao na spekulacije o tome da ima ambicije da postane novi srpski patrijarh ili predsednik Srbije, već je samo povodom napada na njega, upozorio da su „izgovorene uvrede i neistine opasnije od najubojitijeg oružja.“ (www1.wdr.de/radio, Zorka Đukanović, 20.7.2020)

Нема коментара:

Постави коментар