среда, 9. октобар 2019.

POSLJEDNJA ŠANSA ZA SAVJET MINISTARA Cvijetin Milivojević o trilateralnom sastanku BiH, Srbije i Turske

Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević ocijenio je veoma važnim jučerašnji trilateralni sastanak BiH, Srbije i Turske, navodeći da bi on mogao da dovede do toga da se napokon formira vlast na nivou Bosne i Hercegovine.
– Mislim da je ovo jedna od posljednjih ozbiljnih šansi da se konačno formira vlast na nivou BiH. Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan je dovoljno autoritativan političar jedne moćne zemlje i s obzirom na njegove bliske veze sa SDA, vjerujem da je ovo posljednja šansa da se izvrši pozitivni pritisak na predstavnike te bošnjačke stranke da pređu na formiranje vlasti – ističe Milivojević.
On dodaje da je jako važno da se vlast na nivou BiH u skorije vrijeme formira jer je Erdogan juče položio kamen temeljac jednog značajnog objekta, koji povezuje život ljudi u BiH i Srbiji.
Milivojević kaže da bi bilo potpuno neozbiljno da se vlast nakon ovoga ne formira, jer bi to značilo da je Erdogan postavio kamen temeljac za nešto što se nikada neće realizovati.
– Riječ je o mostu na rijeci Savi. S obzirom na to da vlast na nivou BiH još nije formirana, nisu izdate nadležne dozvole niti su urađene tehničke pripreme za izgradnju tog mosta. Dakle, Erdogan je položio kamen temeljac za pola mosta koji će visiti na pola Save. Ako to nije trenutak da se formira Savjet ministara BiH, onda nikada i neće – smatra Milivojević.
On se osvrnuo na Erdoganovu izjavu, koja je skoro prošla nezapaženo u javnosti, a koja se odnosila na Dejton. Milivojević ističe da je Erdogan jasno kazao da podržava Dejtonski mirovni sporazum, iako on ima svojih nedostataka, te da isto tako podržava put BiH ka EU.
– I druga rečenica, koju je Erdogan rekao u pravom trenutku jeste da izgradnjom ova dva kraka autoputa zapravo gradimo “mir i most između dva srca ili most unutar jednog srca”. Time je ukazao da su građani BiH i Srbije srodni narodi, te da je potrebno graditi mir među njima - navodi Milivojević. (Snježana Karić, Euro Blic, www.srpskainfo.com, 9.10.2019)

Нема коментара:

Постави коментар