уторак, 29. октобар 2019.

Funkcioneri SNS u četvrtom redu - demagoška predstava ili najava promena





Dan posle proslave 11. rođendana Srpske napredne stranke, predmet analize su i poruke Aleksandra Vučića, ali i raspored sedenja u novosadskom SPENS-u. Da li je on najava promena u vrhu stranke ili demagoška predstava?
"Ni ja, a ni vi koji ste u Srpskoj radik... Šta ćete... Od prošlosti ne možete da pobegnete", rekao je, posle lapsusa, Aleksandar Vučić.
Možda ne može da pobegne od prošlosti, uspeo je makar da lapsusom nasmeje partijske kolege... Da li su oni u njegovom 11.  rođendanskom govoru uspeli da čuju išta novo?
- Meni je ono bila repriza reprize, znate kao one dve serije "Bolji život" i "Srećni ljudi", kaže analitičar Cvijetin Milivojević.
Ponovo je predsednik obećao bolji život ljudima koji ne mogu da se nazovu srećnima.
"Kada sam postao predsednik Vlade, prosečna plata u Srbiji je bila 330 evra. Danas za koji dan, već u novembru, biće 500 evra", rekao je Vučić.
"Da tu platu sačekamo, pošto predsednik već jedno četiri godine preti sa tom platom, a to se do sada još nije desilo, a trebalo je da bude pre dve godine", podseća Mijat Lakićević iz Novog magazina.
Vučić pozvao mlade da se vrate u zemlju, nudi im "srpski san"
I kada bude, prosečna plata od 500 evra nije razlog za zadovoljstvo, tvrdi novinar Mijat Lakićević, jer je posledica jakog dinara, koji destimuliše izvoz, time i privredni razvoj. "Ovo je povećanje koje se zasniva na deviznim sitnim ili krupnijim marifetlucima... Na taj način seče granu na kojoj sedi, jer smanjuje izglede za razvoj u budućnosti i smanjuje svoju platu ubuduće, smanjuje platu svojoj deci".
Istovremeno predsednik poziva decu da ne odlaze. Ako već jesu da se u Srbiju vrate. "Da im ponudimo srpski san", rekao je Vučić.
Mladim naprednjacima predsednik stanke nudi ostvarenje partijskog sna, dok istovremeno preti da bi nečiji snovi mogli da se sruše.
"Sit sam funkcionera koji se plaše da uđu u poliitčku borbu. Zato je red, na ove mlade ljude, da oni dođu, da pokažu novu energiju", rekao je Vučić.
"U jednom trenutku sam se pitao s kim se ovaj čovek svađa. Svađa se sa svojim istomišljenicima koji frenetično apaludiraju", navodi Milivojević.
"Na listu što više mladih nekompromitvanih ljudi, ljudi koje neće da viđaju u luksuznim automobilima a koje ne znaju kako su zaradili", rekao je Vučić.
"On stalno drži svoje saradnike na žeravici, faktički je to jedna vrsta stalnog dokazivanja, potrebe da pošalje poruku da su svi sem njega smenjivi", kaže Milivojević.
Pa su svi viđeniji naprednjaci, sem njega, seli u četvrti red, uključujući i novajliju u SNS, predsednicu Vlade Anu Brnabić.
"Do sledeće godine, a tada ću ja u četvrti red ili peti red, ali uvek zajedno sa narodom", rekao je Vučić.
Za Cvijetina Milivojevića redosled sedenja je još jedna demagoška predstava, a ne najava stvarnih promena u redovima SNS-a. (TV N1, E. Kovačević, www.rs.n1info.com, 28.10.2019)

Нема коментара:

Постави коментар