уторак, 8. октобар 2019.

Cvijetin Milivojević za N1: Dodik sudbinu vezao za ono što će biti stav Rusije





O posjeti Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, trilateralnom sastanku na kojem danas učestvuje i Bosna i Hercegovina, iz Beograda je za N1 govorio politički analitičar Cvijetin Milivojević, koji je rekao kako u glavnom gradu Srbije vlada prijateljska atmosfera.
"Kad govorimo o ekonomskoj saradnji Srbije i Turske, ona zaista ima uzlazni trend. No, i prethodna vlast, na koju se sadašnja vlast žali, započela je taj uzlazni trend privredne saradnje sa Turskom. Novi ugovori koji se najavljuju, vjerujem da će dosta toga biti urađeno", istakao je Milivojević.
Politički analitičar Milivojević je komentarisao i veća ulaganja Turska u Srbiju nego u BiH.
"Čast Turskoj, ali dobar dio investicija koje Turska ima u Srbiji je podržan subvencijama države Srbije. U BiH takva vrsta atmosfere za ulaganje ne postoji čak ni gdje su na vlasti ljudi koji se samoproklamaju kao politički prijatelji Republike Turske. Naravno da Turska ne dijeli novac zato što nekoga manje ili više voli", rekao je za N1.
O današnjem trilateralnom sastanku u Beogradu i koja su očekivanja Milivojevića je rekao: "Biću veći optimista nego što su članovi Predsjedništva BiH. Mislim da predsjednik tako moćne države kao što je Turska ne bi dolazio danas u Sremsku Raču i polagao temeljac budućeg mosta na Savi gdje se ne bi radilo ništa. Danas se polaže kamen temeljac za novi autoput Beograd-Sarajevo, a istovremeno Savjet ministara BiH nije obavio nijednu tehničku pripremu u tom smislu, nijednu dozvolu nije izdao. S obzirom da vjerujem da nije neozbiljan političar i vjerujem da će učiniti dodatni pritisak na članove Predsjedništva BiH da ubrzaju formiranje centralne vlasti. Turska je već izgradila kamp za svoje radnike, postavljene su mašine, asfaltne baze i neće valjda čekati sljedećih godina dana da se formira Savjet ministara u BiH".
Milivojević je u Novom danu rekao i, između ostalog, istakao dvije stvari koje je Erdogan juče izjavio, a koje se tiču BiH.
"Jedna je da podržava Dejtonski sporazum uprkos njegovim nedostacima, te da podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a druga bitna stvar je bila ta da, govoreći o investiciji autoputa Beograd-Sarajevo, govorio o miru i srcu, odnosno da je to put između srca, što govori da je Turska jako zainteresovana za ovaj prostor. Ona kao sila shvata da se njen glas jako dobro čuje te da ima interes da iza njenog verbalnog djelovanja stoji i akcija ubrzavanje centralnih organa vlasti u BiH. Ako se to ne desi brzo, znači da misija Erdogana nije uspjela", komentarisao je za N1.
Na pitanje da prokomentariše dolazak parlamentarnih stranaka iz RS po mišljenje u Beograd je rekao kako je želja Beograda da se predstavnici parlamentarnih stranaka RS pojave kao koalicija u centralnim organima vlasti u BiH, odnosno da se što prije formiraju centralni organi vlasti i da u njima budu i ove stranke koalicije, kako je naglasio.
"Mislim da Dodik svoju političku budućnost više veže za ono što je stav zvanične Moskve nego zvaničnog Beograda. Dakle, Dodik je sudbinu vezao za ono što će biti stav Rusije, Izetbegović vezuje za ono što je stav Turske. Neobična situacija u modernom političkom svijetu, ali je de facto takva", rekao je gostujući na N1 politički analitičar Cvijetin Milivojević. (TV N1 Sarajevo, www.ba.n1info.com, 8.10.2019)

http://ba.n1info.com/Vijesti/a382802/Cvijetin-Milivojevic-za-N1-Dodik-sudbinu-vezao-za-ono-sto-ce-biti-stav-Rusije.html

Нема коментара:

Постави коментар