уторак, 8. октобар 2019.

MILIVOJEVIĆ ZA INSAJDER: Izetbegović mora da sluša Erdogana više nego Amerikance





Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević smatra da današnji sastanak predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, sa članovima Predsjedništva BiH predstavlja posljednju šansu za formiranje nove vlasti u BiH.
Milivojević za Insajder, između ostalog, tvrdi da turski predsjednik ne bi ni dolazio u Srbiju i u društvu Vučiča sastajao se s trojicom članova Predsjedništva BiH da, kako kaže, nema namjeru da posrednički utiče na smirivanje tenzija i sklapanje dogovora između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o formiranju novog Savjeta ministara.
-  Erdogan ne bi ni doputovao iz Ankare da bi postavio kamen temeljac na mostu koji će biti dio trase budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, ako bi mislio da je tu riječ o početku izgradnje Skadra na Bojani, odnono nečeg za šta se ne zna kad će biti završeno. Turski predsjednik time ne bi rizikovao svoju reputaciju, kao ni reputaciju moćne države koju predstavlja. To tvrdim zato što je Savjet ministara BiH tehnička kočnica za svako napredovanje projekta autoputa sa dva kraka prema BiH. Ukoliko taj projekat ne prođe tehničku proceduru u Savjetu ministara - od njega nema ništa! Da Erdogan nema namjeru da učini nešto u smislu otopljavanja odnosa i formiranja nove vlasti na bh. nivou, koja će odblokirati taj proces, ne bi ni dolazio u Srbiju da se blamira - tvrdi Milivojević.
On, između ostalog, podsjeća i na jučerašnju izjavu turskog predsjednika, koju je dao odmah poslije slijetanja u Beograd, a to je  da "Turska podržava Dejtonski sporazum, uprkos svim njegovim nedostacima".
- Turska je dovoljno ozbiljan vojni, ekonomski i politički gigant da bi rizikovala svoju ulogu. S druge strane, da budemo potpuno konkretni, bošnjačka politika nema svoju sopstvenu spoljnu politiku. Kad govorimo o SDA, to je posestrimska partija Erdoganove stranke. Ako Erdogan kaže Bakiru Izetbegoviću da za početak zaboravi NATO, kao uslov svih uslova, te da ide u pravcu onoga oko čega postoji kompromis, Savjet ministara se može vrlo lako formirati. Očekujem da će Erdogan pokrenuti inicijativu u tom pravcu i ne vidim način na koji Željko Komšić, Šefik Džaferović ili bilo ko drugi iz Sarajeva može da oponira takvoj opciji - kaže Milivojević.
Na pitanje da li će Izetbegović poslušati Erdogana u slučaju da suprotne sugestije dobije iz Vašingtona, odnosno da nema formiranja vlasti sa Dodikom sve dok BiH preko ANP-a ne potvrdi svoje dalje približavanje NATO, Milivojević odgovara da bi takav zaokret za lidera SDA predstavljalo "političko samoubistvo".
- Znamo da postoje dva ozbiljna igrača koji su zainteresovani za BiH. Prvi je Rusija, koja bezrezervno stoji iza stavova Republike Srpske i u ovom trenutku je njen kredibilniji zaštitnik čak i od Srbije, a drugi je Turska, koja je najozbiljnije zainteresovana za zaštitu BiH i bošnjačkog naroda. Gdje su bili Amerikanci u BiH u proteklih deset godina, ili gdje je bila EU svih 20 godina? Da Brisel ima ozbiljne namjere prema BiH, ubrzao bi njen pristup EU. To se lako rješava. To je politička odluka i nije pitanje ispunjavanja ovog ili onog uslova ili poglavlja. Jednostavno, EU nema političku procjenu da joj je BiH potrebna. Ne zaboravite da Turska pregovara o ulasku u EU već pola vijeka. Vrlo je jasno da će tamo gdje je Turska biti i bošnjački narod. Što se tiče Amerikanaca, oni su se sad sjetili BiH jer su shvatili da su Rusija i Turska isuviše duboko inkorporirane u tu zemlju, a na američku žalost, između Rusije i Turske u ovom trenutku nema spornih pitanja. Ako misli na svoju političku budućnost, Bakir Izetbegović mora da sluša Erdogana prije nego Vašington - tvrdi Milivojević. (www.insajder.in, Banjaluka, 8.10.2019)

Нема коментара:

Постави коментар