среда, 9. октобар 2019.

MILIVOJEVIĆ ZA INSAJDER: I sa Kurtijem kosovsku spoljnu politiku vodiće Vašington!



Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević smatra da pobjeda stranke Albina Kurtija na izborima na Kosovu nije toliko važna za nastavak pregovora između Beograda i Prištine, jer se, kako ističe, spoljna politiku tzv. nezavisnog Kosova ne vodi iz Prištine, već iz Vašingtona.
Milivojević za Insajder, između ostalog, tvrdi da su vlasti u Beogradu napravile katastrofalnu grešku potpisivanjem Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine, kada je, prema njegovim riječima, Srbija pristala da se kosovskim Albancima, praktično, prizna nezavisnost.
- Briselski sporazum je nakaradan, kapitulantski sporazum koji je potpisala Vlada Srbije, a u kome se ni na jednom jedinom mjestu ne pominje država Srbija. Prihvatanjem tog sporazuma srpske vlasti su prihvatile da Kosovo nije dio Srbije - tvrdi Milivojević.
On dodaje i to da je Kosovo "vjerovatno jedina paradržava u svijetu koja ima konstantnu spoljnu politiku".
- Takozvana spoljna politika Prištine nikad se ne mijenja, kao da je riječ o Amerikancima. Kod njih se mijenjaju predsjednici, ali spoljna politika ostaje ista. Zašto je to tako? Zato što Kosovo i nema spoljnu politiku, već je njihova spoljna politika isključivo politika SAD. Da li će Kurti ukinuti takse od 100 odsto, kako ih naziva Beograd jer ne smije da prevali preko usta da je zapravo riječ o carinama, i to carinama koje su uvedene Briselskim sporazumom, ne zavisi ni od Kurtija, koji će možda biti novi premijer, niti zavisi od Haradinaja i Tačija. To isključivo zavisi od Amerikanaca. Oni su rekli da se uvedu carine i oni će reći kada treba da budu ukinute - kaže Milivojević.
On takođe tvrdi i to da vlasti u Beogradu ne treba pretjerano da zanima ko će formirati Vladu u Prištini.
- Srbija mora da vodi svoju politiku, nezavisno od toga šta će biti u Prištini i šta će Amerikanci došapnuti kosovskim Albancima. Početak i kraj svakog rješenja za Kosovo nije u Vašingtonu, nije u EU, a pogotovo nije u Prištini. Početak i kraj je u onoj organizaciji koja je i dala mandat za posredovanje Evropske unije u pregovorima, a to su Ujedinjene nacije. Tamo Srbija ima lagodnu poziciju jer ima sigurna dva veta stalnih članica Savjeta bezbjednosti na svaku odluku usmjerenu protiv Srbije, a to su Rusija i Kina. Srbija treba da se bori za to da se priča o pregovorima u vezi s Kosovom vrati tamo gdje joj je mjesto. Srbija ima pravo to da traži jer nismo zadovoljni posredovanjem EU. Od početka pregovora se pregovara po principu dva protiv jednog. U tim pregovorima srpska strana je po pravilu uvijek nadglasana od Prištine i predstavnika EU - kaže Milivojević. (www.insajder.in, Banjaluka, 9.10.2011)

Нема коментара:

Постави коментар