четвртак, 3. октобар 2019.

Долазак Ердогана посљедња шанса за договор у БиХ


Бањалука, Београд - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган стиже идуће седмице у Србију, гдје ће разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем и члановима Предсједништва БиХ, а аналитичари сматрају да би то могла бити и посљедња шанса да буде откочен процес формирања власти на нивоу БиХ.
Ердоган ће боравити у понедјељак и уторак у Србији, а другог дана посјете биће одржан трилатерални самит Србије, БиХ и Турске, на којем ће Вучић и он бити домаћини.
Предсједништво БиХ прихватило је недавно управо позив Вучића за учешће на том трилатералном састанку, што је потврдио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након сједнице, а додао је да би тада требало да буде постављен и камен темељац за изградњу моста на Сави код Раче, који је дио будућег аутопута од Београда до Сарајева.
Политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић сматра да је предстојећи сусрет у престоници Србије можда посљедња озбиљна шанса да се коначно формирају органи власти на нивоу БиХ, на шта се чека још од краја прошле године.
- Основни предуслов за овај пројекат је да Савет министара БиХ потврди градњу моста на Рачи. Ако после овог сусрета страна која кочи формирање власти, а то је СДА, то не откочи, то ће значити да од озбиљног развоја БиХ нема ништа. Јер, ако је вама битнија политичка игра од БиХ, свака прича о некој озбиљној власти у БиХ је беспредметна - истакао је јуче Миливојевић за “Глас Српске”.
Ердоган је, с друге стране, каже, фактички политички патрон СДА.
- Ако их он не може убедити да прихвате формирање власти  сходно вољи бирачког тела из сва три конститутивна народа, не знам ко то може - рекао је Миливојевић.
На питање да ли би се то могло протумачити као мијешање у унутрашње ствари БиХ, каже да би то назвао позитивним мијешањем.
- Имало би смисла, и то би вероватно поздравили политички представници из друга два народа у БиХ, не само бошњачког. Ако говоримо о глобалној политици, није спорно да већина Бошњака гледа на Турску као на матичну земљу, као што није спорно да је Русија главна заштитница Српске, односно српског народа у БиХ, а, у овом моменту, између Турске и Русије нема много отворених питања. То би требало да се искористи - рекао је Миливојевић.
Турска страна, када је ријеч о овом градитељском дјелу и аутопуту, казао је, веома озбиљно је схватила посао. (Ведрана Кулага, 3.10.2019, Глас Српске, www.glassrpske.com)


Нема коментара:

Постави коментар