понедељак, 16. октобар 2023.

Cvijetin Milivojević i Dragomir Anđelković: Vučićeva molba Srbima na KiM – priznanje greške?


Ceo kosovski krug tenzija, konfuzija i manje-više čudnih odluka na relaciji Beograd-Srpska lista sada rađa jednu novu epizodu. Sećamo se svi povlačenja Srba iz institucija i tog prkosa i prenosa skidanja uniformi. Sećamo se i bojkota izbora koji je Albancima omogućio da preuzmu vlast u četiri opštine. Posle svega toga Srbi su kako su sada mnogi komentarisali, ostali prepušteni sami sebi. I svi ovi trenuci posle tih odluka sada dobijaju i jednu dimenziju i stalno pitanje - šta su bile i šta će biti posledice odluke da Srbi ostanu van tog institucionalnog radara.

Da li je ta dilema tištila Beograd pa se sada došlo do toga da Vučić sada zamoli Srbe na Kosovu da učestvuju na izborima tvrdeći da je on za tu opciju bio i ranije, uz odgovor Srpske liste da su saglasni sa time. Da li se na taj način traži način da se neke uočene greške isprave ili je o nečemu drugome reč. O tome su u emisiji „Među nama“ govorili politikolog Cvijetin Milivojević i istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković.

„Da je u pitanju neko drugi, neki svetski državnik, takve stvari bi mi bile začuđujuće. Ali kada je Vučić u pitanju, već smo navikli. Kod njega je takvih promena već bilo. Ova je malo bolnija promena jer je naš narod na Kosovu egzistencijalno ugrožen, pa kad se poigrava sa tim ljudima onda to deluje potpuno tragično. Ako se mi sad vratimo na novembar 2022. godine kada je sve ovo krenulo, ova faza kosovskog zapleta, Vučić je vrlo lukavo nastupio i rekao ‘Eto ja sam 10 puta nagovarao Srbe da ne izlaze ali više ne mogu’. To je njegovo licemerje. Uvek je neko drugi kriv, uvek je neko sam preduzeo poteze, a on jadan sa strane gleda to i ništa ne može. Ostavlja sebi manevarski prostor da žrtvuje sve druge, da prebaci krivicu, kao sa Banjskom. On koji je o svemu odlučuje u Srbiji ne zna da se nešto dešava, to je na granici naučne fantastike. I onda Radoičić odmah izađe i prizna, jer je neko sam radio on to neće da prizna. Pošto je priznao znači da je pritisnuto dugme sa više instance. Tako je i sa Srbima i njihovim izlaskom iz institucija, što je omogućilo potpunu okupaciju severa Kosova“, rekao je Anđelković. (www.nova.rs, TV Nova S, „Među nama“, voditeljka Maja Nikolić, 16.10.2023)

Celo gostovanje pogledajte u videu na početku teksta.

https://www.youtube.com/watch?v=1knAUDNwpKE

Нема коментара:

Постави коментар