четвртак, 19. октобар 2023.

Predizborne kalkulacije: SPS u koloni ili solo - dobar izborni rezultat ili pusti snovi?

Socijalistička partija Srbije je poslednjih 15 godina postala siguran učesnik svake Vlade

Manje od dva meseca nas deli od očekivanih vanrednih parlamentarnih izbora. U ovom trenutku verovatno se najviše govori o "jednoj opozicionoj koloni", koja je i dalje pod velikim znakom pitanja. No, ne treba zaboraviti da su i vladajuće stranke pre nekoliko meseci najavljivale formiranje širokog pokreta i zajednički nastup.

Bez obzira na to da li se od takvog udruživanja odustalo ili je ono samo odloženo, proveravali smo da li bi Socijalistička partija Srbije dobila ili izgubila takvim utapanjem.

Od partije koja je 1990. godine osvojila čak 194 poslanička mesta, onda se prve decenije dvehiljaditih srozala na manje od 6% podrške i otišla u opoziciju, SPS je poslednjih 15 godina postao siguran učesnik svake Vlade. Najpre demokratama, kasnije naprednjacima, socijalisti su bili poželjan partner, nekada čak i jezičak na vagi.

Sa takvim potencijalom, mnogima je neobično zazvučala izjava Ivice Dačića pre tri meseca da bi "učešće te partije u Narodnom pokretu bilo dobro i za Srbiju i za SPS".

"SNS plus SPS, odnosno SNS-ova koalicija je imala skoro isto koliko bi SNS dobio bez socijalista. A SPS bi mogao samo da izgubi", kaže za UNU marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević.

Moguće je da je takva matematika, ali i kratak rok do izbora, kaže Bojan Klačar iz CESID-a, navela vladajuće stranke da ostanu u dve kolone, ali da nastupaju koordinirano.

"SPS-u, objektivno, više odgovara samostalan nastup, ali mi se čini da, pod ovim okolnostima, samostalan nastup SPS-a verovatno više odgovara i čitavoj koaliciji i samoj SNS", kaže Klačar za UNA televiziju.

Iako bi se period od 2000. do 2007, kada su bili opozicija, mogao nazvati najgorim za socijaliste, ni poslednjih deceniju i po njihove vlasti, nije uvek bilo sjajno.

"SPS je zapravo od 2014. bio u određenoj krizi sa brojem glasova koje je osvajao, oni su imali manje, ostali su bez PUPS-a, koji je veoma važan partner bila SPS-u jer je, na nekim način, 'davala šmek', bila je prirodna za saradnju sa SPS-om, da bi se SPS u potpunosti oporavio i konačno stabilizovao tek 2022. kada su profitirali, jer ih birači nisu videli kao direktno odgovorne za sve stvari u Srbiji i pod broj dva, profitirali su, jer su imali neku vrstu koketiranja sa proruskim stavovima, koji su za te izbore bili važni", dodaje Klačar.

I Milivojević primećuje da je SPS živnuo na prošlogodišnjim izborima, ali da može da zahvali i nasleđu na svom uspehu.

"Biračko telo SPS ima reminiscenciju o stranci Slobodana Miloševića. Mislim da je to ključni razlog uspeha SPS-a na prošlim izborima. Ne zaboravite, njihovo biračko telo je jako na jugu i u centralnoj Srbiji. U Beogradu nisu previše jaki", kaže on.

Naš sagovornik napominje da postmiloševićevski SPS nema više nikakve ideologije i da je jedino važno da budete u vlasti. Što se tiče ostalih u vladajućoj koaliciji, naprednjaci priznaju samo SDP-u i PUPS-u da imaju potencijal da i van koalicije ostvare dobar rezultat na izborima. (www.unaworld.com, TV Una, Zvonko Ninkov, 19.10.2023)

https://una.rs/vesti/politika/predizborne-kalkulacije-sps-u-koloni-ili-solo-dobar-izborni-rezultat-ili-pusti-snovi

Нема коментара:

Постави коментар