субота, 21. октобар 2023.

Emisija "Signali": Da li će biti vanrednih izbora?


Decembarski izbori još nisu raspisani, ali je kampanja uveliko počela. Ko ih spremnije dočekuje, vlast ili opozicija? Kome više odgovaraju objedinjeni izbori, na tri nivoa? Ko će sa kim u kampanju, odnosno, u koliko kolona? Da li je već pao neki postizborni dogovor? Kakva nas kampanja očekuje i koje teme će biti dominantne? Ko sa kim hoće, a ko sa kim neće? Šta sada pokazuju istraživanja javnog mnjenja? Na ova i slična pitanja odgovarali su gosti RTV-a. Cvijetin Milivojević, politikolog, Đorđe Vukadinović, urednik "Nove srpske političke misli"i Vladimir Pejić, vlasnik agencije "Faktor plus"

Prema mišljenju politikologa Cvijetina Milivojevića još je neizvesno da li će biti izbora uopšte jer oni nisu raspisani.

"Diskusija o njima je u sferi nagađanja. Stvar je kalkulacije režima i njihove političke volje i procene" rekao je i dodao da nema ni jedne zemlje u Evropi u kojoj se održavaju zajedno parlamentarni i lokalni izbori.

"Opozicija treba da insistira na njihovom razdvajanju pa cenu da bojkotuje " bitku" za parlamentarne mandate, odnosno poslanike.

On se pita, zašto bi opozicija izlazila na vanredne parlamentarne izbore kad ih je , neposredno posle prošlih izbora predsednik Srbije najavio za dve godine, što po kalendaru pada na proleće iduće godine.

Prema rečima urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića opozicija je prilično konfuzna, raznolika što Vučiću i vlastima odgovora.

"Verujem da će biti izbora onako kako o njima gotovo svi pričaju" kazao je Vukadinović uz opasku da je opozicija " legla na rudu" i prihvata i ono što joj objektivno u ovom trenutku ne odgovara.

Dodao je da su beogradski izbori neizvesni, da ta činjenica režimu na odgovora i da se zato razmišlja i o parlamentarnim i pokrajinskim izborima u kojima nema nikakve bojazni za vlast jer , u ovom trenutku ne vidi ko bi to mogao da pobedi u Vojvodini sem postojeće vlasti.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je rekao da ne bi stavio ruku u vatru da će biti izbora.

On smatra da opozicija treba da bude jedinstvena a ne poput "rogova u vreći " i da nema veze da li će ići u jednoj ili tri kolone.

U predizbornoj kampanji dominiraće ekonomske teme, priča o životnom standardu i svakako o Kosovu i Metohiji , dok će sporadično pojedine političke grupacije govoriti i o EU integracijama ali u znatno manjoj meri. (www.rtv.rs, Radio-televizije Srbije, emisija ”Signali”, voditeljka Aleksandra Popović, 20.10.2023)

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/emisija-signali-da-li-ce-biti-vanrednih-izbora_1485556.html

Нема коментара:

Постави коментар