уторак, 31. октобар 2023.

Gde je zapelo: Kako će desnica na izbore posle propalih pregovora o ujedinjenju

Pregovori državotvorne opozicije o ujedinjenju u jednu predizbornu kolonu propali su. Sastanka je novdno pre potpisivanja sporazuma prekinuo suprug Milice Đurđević, Stefan Stamenkovski, iz stranke Zavetnici.

Gde je zapelo kod desnice, ako su im stavovi za najvažnija državna pitanja isti, malo je zvaničnih informacija. Dokument o jednoj koloni bio je, prema saznanjima N1, spreman za potpisivanje, navodno ga je pisao Miloš Jovanović, a doradio ili može se reći „ublažio“ Vuk Jeremić.

„Suštinski mislim da recimo naš stav da se ova vlast mora menjati skoro po svaki cenu i uz saradnju sa proevropskim strankama možda njima zvuči rogobatno ili čak i neprihvatljivo“, rekao je predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović.

I u dokumentu u koji je N1 imao uvid piše da se stranke obavezuju da neće biti saradnje sa strankama na vlasti na bilo kom nivou, a da je sa drugim opozicionim strankama na republičkom nivou moguća jedino tehnička saradnja. Iako je sporazum bio na stolu, iz stranke Zavetnici se ograđuju.

 „Nema mesta bilo kakvim intrigama i pokušajima da se pronađe krivac, kako bi se uneo razdor u državotvornu opoziciju“, poručila je predednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

Čak je i akademik Matija Bećković sinoć rekao da su se stranke desnog bloka dogovorile o formiranju jedinstvene izborne liste. Bećković je za Betu rekao da je bio na sastanku sve dok dogovor nije postignut, kao i da ne zna ko je i zašto sve prekinuo

Prema saznanjima N1 televizije sastanak je prekinuo Stefan Stamenkovski, ali tu informaciju niko od učesnika nije želeo da potvrdi.

N1: Da li je tačno da je muž Milice Đurđević prekinuo sastanak?

„Pa nije, nije nije, prosto reč je o tome da ta neka vrsta nesaglasnosti koja postoji je takva da se ne može prevazići“,  odgovara Miloš Jovanović.

Ostaje otvoreno pitanje kome od desničarskih stranaka odgovara vlast Aleksandra Vučića.

„Ništa logičnije nije bilo nego da za beogradske izbore čitava opozicija ima jednu listu. Reč je o komunalnim problemima, umesto da su razmišljali o tome, videli ste da je deo opozicije nažalost proevropske, prizivao u istom danu beogradske i parlamentarne izbore, izgleda paradoksalno ali to je prizivanje sopsvenog samoubistva“, smatra analitičar Cvijetin Milivojević.

Iz Narodne stranke poruka je da su voljni da pokušaju ujedinjenje još jednom. (www.rs.n1info.com, TV N1, Žaklina Tatalović, 31.10.2023)

https://n1info.rs/vesti/gde-je-zapelo-kako-ce-desnica-na-izbore-posle-propalih-pregovora-o-ujedinjenju/

Нема коментара:

Постави коментар