среда, 31. август 2022.

Zorana u klinču sa Lavrovom i Vulinom: Šta se krije iza novog rata u Vladi

Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović već nekoliko dana otvoreno ratuje saopštenjima sa zvaničnom Moskvom, ali i sa ljudima u Srbiji koji su bliski Ruskoj Federaciji.
U intervjuu datom agenciji Beta, Mihajlović je rekla da izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavarova da Srbija time što nije uvela sankcije Rusiji podržava napad te zemlje na Ukrajinu, nije prijateljska i da dodatno otežava položaj Srbije.
„Srbija je pod pritiskom i prijatelj treba da bude zaista prijatelj i ne otežava joj dodatno položaj“, rekla je Mihajlović.
Ovo je samo jedna u nizu izjava aktuelne ministarke o odnosima naše države sa Rusijom, a prethodilo joj saopštenje Moskve u kojoj se njene ocene kako ruska strana zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije tumače kao njen problem sa realnošću.
„Sa Srbijom imamo potpuno međusobno razumevanje o aktuelnim temama na međunarodnom dnevnom redu. U kontaktima sa partnerima otvoreno iznosimo svoje viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uslovima održi uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju“, istaklo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U klinču sa Vulinom
Zbog izjave Zorane Mihajlović o zloupotrebi s ruske strane oglasio se njen "stari znanac" Aleksandar Vulin. On je naveo potpredsednica Vlade Srbije laže i da "njeni prijatelji podržavaju nezavisno Kosovo".
On je rekao da nema izjave Lavrova u kojoj se zloupotrebljava Srbiju nema, ali da zato ima izjava "prijatelja ministarke".
"Zato ima ima izjava u kojima se traži da Srbija prizna  Кosovo, da se odrekne Republike Srpske ili da Srbija prizna genocid u Srebrenici, da napravi Vladu po meri ambasadora, održi gej paradu uprkos odlukama nadležnih organa.Takvih izjava ima, ali nema ljutitih reakcija ministarke, njen gnev je, ipak, rezervisan samo za prijatelje Srbije", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući navode ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović u kojima je istakla da izjave ministra diplomatije Rusije Lavrova nisu prijateljske i da dodatno otežavaju položaj Srbije po pitanju sukoba u Ukrajini", naveo je Vulin u pisanoj izjavi.
Sukob zbog Vulinovog odlaska u Moskvu
Tokom posete ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi mogli smo čuti od Sergeja Lavrova da se ruski i srpski predsednik Vladimir Putin i Aleksandar Vučić redovno čuju telefonom i usklađuju svoje korake. Međutim, Mihajlovićevoj je zasmetala izjava da Srbija podupire napore Rusije u Ukrajini.
„Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Umesto da poštuje našu odluku o neuvođenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije”, navela je ona.
U pomenutom saopštenju, Mihajlović se osvrnula i na posetu Aleksandra Vulina, rekavši da on “nema veze sa nezavisnom politikom koju vodi država”.
"Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom", rekla je Mihajlović.
Nije se, međutim, dugo čekalo na Vulinov odgovor.
On je u pisanoj izjavi ocenio da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov „sigurno mnogo više prijatelj Srbije nego oni koji traže da priznamo lažnu državu Kosovo, ili oni koji misle da je naš interes da uvedemo sankcije Rusiji, ostanemo bez gasa, ali i bez najdoslednijeg prijatelja u medjunarodnoj zajednici“.
„Onaj ili da budem rodno ravnopravan: ona koja je glasala za to da Srbija podrži rezoluciju Velike Britanije po kojoj su Srbi genocidan narod odgovoran za masovne likvidacije i još masovnija silovanja, teško da je i sama prijatelj Srbije, a još teže ume da objasni ko su prijatelji Srbije“, napisao je Vulin povodom kritike ministarke rudarstva i energetike.
Sukob između Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina datira mnogo pre odlaska ministra unutrašnjih poslova u Moskvu, a ova rasprava samo je produbila podelu u izvršnoj vlasti na one koji su na strani Moskve i onih koji su na strani Zapada.
Milivojević: Zorana nije solo igrač
Politikolog Cvijetin Milivojević rekao je za Nova.rs da ovi sukobi, iz ugla građanina Srbije, deluju tužno.
"Tužno je da potpredsednica Vlade i ministar unutrašnjih poslova vode rat. S druge strane, iz ugla političke manipulacije ovo mi deluje kao jedna vrsta podele uloga - niti je Vulin soler, a pogotovo to nije Zorana Mihajlović. To može da se tumači i kroz to da Zorana solira i da ona zapravo pokazuje, u Vučićevo ime, da nova Vlada Srbije neće biti proruska", navodi on.
Milivojević ističe da Mihajlović još od prodaje NIS-a Rusima vodi određeni rat protiv zvanične Moskve.
"Ipak, bilo bi logično da je ona, kao prozapadna struja, na izborima 2012. godine bila uz Borisa Tadića, a ne Tomislava Nikolića. Vučiću ova situacija odgovara - s jedne strane pokazuje da se ne odriče svojih prozapadnih kadrova, a da se, s druge strane, ne odriče ni svojih ruskih. Ja čak i vidim mogućnost da Zorana ne bude ministar u novoj Vladi, već da to bude neka druga Zorana koja će biti fotorobot onoga što Vašington želi. Isto tako mislim da je vrlo moguće da Vulin ne bude ponovo ministar, ali Rusi svakako neće biti oštećeni, jer će se pronaći neki fotorobot koji odgovara zvaničnoj Moskvi umesto njega", objašnjava Milivojević. (www.nova.rs, Vojislav Milovančević, 31.8.2022)

Нема коментара:

Постави коментар