петак, 12. август 2022.

Koji problemi i izazovi čekaju novog premijera i buduću Vladu Srbije?

U zgradi Vlade u Nemanjinoj uskoro će morati da se povlače brojni i pametni potezi u rešavanju nagomilanih problema sa kojima se Srbija suočava
Srbija će do kraja avgusta dobiti novu vladu, čiji je mandat već unapred obeležen ozbiljnom globalnom krizom. Šta sve čeka novog premijera i njegov tim i koji su glavni izazovi pred njima?
Zgrade vlade u Nemanjinoj, u narednom periodu će biti mesto na kome će morati da se povlače brojni i pametni potezi u rešavanju nagomilanih problema i izazova sa kojima je Srbija suočena.
"Saniranje energetskog sektora, on je apsolutno u tragičnom stanju da ne kažem kao Herošima posle pada bombe. Tu Vlada mora mnogo da promeni, i u zakonodavstvu i u kadrovskoj politici i u finansiranju", ističe za UNU Dušan Janjić.
Najpopularnija spoljno politička tema jeste hoće li Srbija uvesti sankcije Rusiji. Politički analitičar Cvijetin Milivojević veruje da će se nastaviti politika koju je sprovodila dosadašnja vlada.
"Spoljna politika u kojoj, istovremeno, Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, iz vrlo jednostavnog razloga, jer i Ukrajina priznaje teritorijalni integritet Srbije sa Kosovom. A istovremeno ne uvodi sankcije Rusiji, a istovremeno se trudi da eventualno podrži neke inicijative koje uvodi Zapad a koje se tiču osude Rusije, ali su manje više neobavezujuće deklaracije i rezolucije", kaže Milivojević za UNU.
A potom i "tradicionalni" paket pitanja: Hoćemo li ili nećemo u Evropsku uniju? i Hoće li biti ozbiljnijeg pomaka u pregovorima sa Prištinom?. Vlada, naglašava Milivojević, mora da pregovara o statusu Kosova unutar Srbije, a ne o potencijalnom priznanju Kosova.
"Predstavnici Prištine ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština, jer to se kosi sa ustavom Kosova. Pa šta je starije, Ustav Kosova ili Ustav Srbije? Ustav Srbije postoji još od polovine 19. veka, a ustav Kosova, kada su ga Amerikanci osnovali. Prema tome, naši pregovarači imaju obavezu prema Ustavu da pregovaraju, ako žele da pregovaraju sa Pristinom, iskljucivo o tome. Nikako o daljem odricanju suvereniteta, jer opet podsecam, to je protivno volji građana Srbije", ističe Milivojević.
Sagovornici UNE saglasni su da do promena mora doći i da novi sastav Vlade već u prvim mesecima mandata mora da napravi krupne rezove.
"Ja ne bih voleo da i nova Vlada ima premijera ili premijerku koji će biti fikus – neko ko se ni za šta ozbiljno ne pita. Ja sam zapamtio rečenicu koju moram da citiram. Predsednicu naše Vlade pitali su svojvremeno šta je najbolje rešenje za Kosovo. Ona kaže: 'Ja ne znam šta je najbolje rešenje, ali znam da predsednik Vučić zna šta je najbolje resenje i najbolje rešenje je ono što kaže predsednik Vučić'. Zamislite, to je delegitimizacija Vlade i unižavanje Vlade i funkcije na kojoj se nalazi", ističe Cvijetin Milivojević.
"Ne može bilo koja vlada da bude vlada diskontinuiteta. A ako ostane Vlada kontinuiteta, Srbija je propala za dve do tri godine, ekonomski i socijalno", zaključuje Dušan Janjić.
Kako je najavljeno, ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije biće poznato za sedam dana, a njeni članovi svoja mesta u Nemanjinoj 11 zauzeće, sva je prilika, u poslednjoj nedelji avgusta. (www.una.world, TV Una, Emilija Erdeljanović, 9.8.2022)

https://www.una.world/rs/politika/koji-problemi-i-izazovi-cekaju-novog-premijera-i-buducu-vladu-srbije/35206f4b-f1d4-4f8a-a65f-f902fed417fa

Нема коментара:

Постави коментар