среда, 24. август 2022.

Milivojević i Vuk Stanković: Da li premijer dolazi iz SPS?

Odluka o novom mandataru Vlade Srbije biće doneta u sredu, u 17 sati, kada se očekuje sastanak Predsedništva SNS. Zašto toliko dugo čekamo odgovor na pitanje ko će biti šef vlade i koga će budući premijer ili premijerka pozvati u svoj tim o tome u emisiji "Među nama" govore politički analitičari Cvijetin Milivojević i Dejan Vuk Stanković.
Upitan zašto toliko dugo čekamo odluku ko će biti mandatar srpske vlade, jer je ovo već treći put da se najavljuje, Milivojević ukazuje da s obzirom da je više puta prolongirano niko iz opozicije se nije bunio, niti požurivao formiranje vlade.
„Ja razumem zašto vlada nije formirana. Zašto biste žurili ako opozicija ne traži da se vlada formira ranije, drugo zakonski rok ističe 2. novembra, i treća, najvažnija stvar jeste zašto biste trčali ‘kao ždrebe pred rudu’ jer je jasno da će kada se vlada formira pritisak koji dolazi sa zapada biti jači. Ovo je vlada u tehničkom mandatu i kada bih se ja pitao, kao odgovorni građanin, sačekao bih 2, novembar“, rekao je Milivojević.
Dejan Vuk Stanković kaže da kada bi se on pitao, vlada bi bila ranije formirana jer će pritisaka uvek biti.
"Čini mi se da postoje mnogi izazovi socijalno-ekonomske, političke i bezbednosne prirode koji zahtevaju da imate funkcionalnu i izabranu vlast. Zašto vlada nije formirana to je pitanje za neposredne političke aktere, ali kontura i struktura vlade je data izbornim rezultatom i u samoj izbornoj noći", kaže Vuk Stanković.
Upitan šta možemo očekivati od kandidata, Vuk Stanković kaže da nije nemoguće da Ana Brnabić treći put dobije mandat, kao što nije nemoguće da Miloš Vučević dobije mandat i o tome će odlučiti Predsedništvo SNS.
Vučević je rekao da se ne isključuje mogućnost da mandatara bude neko iz koalicionih stranaka, u ovom slučaju SPS-a. Upitan ukoliko se to desi ko bi iz SPS, osim Ivice Dačića, mogao da bude mandatar, Milivojević smatra da je to samo on.
"Samo iIvica Dačić.  SPS neće pristati na manje od tri ministarstva, amislim da su tražili pet. Druga opcija je da im se smanji apetit za minstarstvima jeste da Dačić bude ponovo premijer u vladi gde njegova stranka neće imati većinu ministara i to je već viđeno 2012. godine. I tada je Dačić bi više manje protokolarni premijer", podseća on. (www.nova.rs, TV Nova S, emisija „Među nama“, voditelj Đuro Svilar, 23.8.2022)
Pogledajte celokupno gostovanje Cvijetina Milivojevića i Dejana Vuka Stankovića u emisiji "Među nama": https://nova.rs/emisije/milivojevic-i-vuk-stankovic-premijer-dolazi-iz-sps/

Нема коментара:

Постави коментар