понедељак, 22. август 2022.

Kako je najteže pitanje ujedinilo opoziciju

Ne slažu se gotovo ni oko čega, jedni druge optužuju, ali kad se pomene Kosovo, jedan stav je CRVENA LINIJA preko koje se ne ide
Kao malo šta do sada, najteže političko pitanje, rešenje kosovskog čvora, uspelo je da ujedini veći deo opozicije. Čelnici pokreta "Dveri" zatražili su posebnu sednicu parlamenta kako bi se raspravljalo o Kosovu, Stranka slobode i pravde se usaglasila i postavila crvene linije oko razgovora, a Narodna stranka zatražila da se utvrdi pregovarački okvir.
Dijalog Beograda i Prištine ponovo je postao "vruća" tema nakon što je najavljen sastanaka dva glavna pregovarača Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu. Aktuelna dešavanja nisu prošla bez reakcije opozicije, pa je pokret "Dveri" predao zahtev za održavanje hitne sednice Skupštine Srbije o KiM, ali i
- Ne vidim nijedan jedini razlog zašto svih 250 poslanika ne bi potpisalo zahtev za sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na temu aktuelnog stanja na KiM. Tu ne bi smela da postoji podela na vlast i opoziciju, potrebno nam je novo nacionalno jedinstvo po ovom prvorazrednom nacionalnom i državnom pitanju - rekao je Obradović.
Sa tim se saglasio i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, ali je podvukao crtu dokle sme da se ide u razgovorima - ne priznanju Kosova. Ocenio je i da "to nije opcija koju podržava bilo koja ozbiljna politička snaga u Srbiji".
- Oko nekih stvari se možemo, oko nekih ne moramo da se složimo, ali to je nešto iza čega treba da stanemo svi, što ko god da bude vlast, neće smeti da prekrši. Toga svi moraju da se drže, a i onome ko u tom trenutku vodi državu i pregovara, daje snagu i "leđa" da to izdrži, jer su pritisci ogromni - rekao je Ðilas.
Oko Kosova se izjasnio i lider Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao da "od Kosova i Metohije u identitetskom, kulturnom, teritorijalnom i bezbednosnom smislu ne bi trebalo nikada da odustanemo - dok god postojimo kao država".
- Pre svega mislim da nam je potrebna skupštinska rasprava. Više od tri godine nije bila. I kada je imate, i kada usvojite pregovarački okvir za onoga koji vas predstavlja, u Briselu ili Njujorku, tada imate veći stepen stabilnosti. e mislim da je to u našim političkim okolnostima verovatno, ali mislim da sada treba raditi je da treba na međunarodnom planu preduzeti određene korake i skrenuti pažnju ne samo uključenih aktera već i šire, planetarne javnosti - rekao je za N1 Jeremić.
I na osnovu izjava se vidi: tri opoziciona lidera se zalažu za iste korake, a politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Blic da ga to ne iznenađuje i napominje da svako ko se bavi politikom u Srbiji treba da pođe od principa da je Kosovo teritorija naše države.
- Svaki građanin Srbije pa makar bio i političar, i bilo koju opciju zastupao, mora da pođe od toga da je Kosovo deo Srbije. Kod nas postoji stereotip, i svakoga ko tako nešto kaže odmah proglašavaju za nacionalistu, u negativnom kontekstu. A to je suluda priča. Pa zamislite vi da, recimo, u Evropi neki političar priča da bivša Pruska ne treba da bude deo Nemačke! To ne može da se desi! Kod političara u Srbiji ne bi trebalo da bude spora, mogu samo da se vode rasprave, recimo, da li KiM treba da ima manje ili više autonomije - napominje Milivojević.
On ističe i da je vladajućoj koaliciji u interesu da se takva sednica održi, ali napominje i da je pitanje u šta će se ona pretvoriti.
- Bojim se da bi moglo na toj sednici da dođe do nadgornjavanja ko je veći Srbin, a ko veći evropejac. I vlasti bi odgovaralo da do nje dođe, baš zbog slanja poruke o konsenzusu oko najvažnijeg pitanja - napominje Milivojević.
Dugo najavljivani sastanak Vučića i Kurtija održan je juče u Briselu. Za vreme pauze, predsednik Srbije najavio je za nedelju razgovor sa predstavnicima Srba sa Kosova. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KIM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica. (www.blic.rs, Blic, Danijela Luković, 22.8.2022)

Нема коментара:

Постави коментар