субота, 11. јун 2022.

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE

Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru
Primjena zaključaka Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti odložena je za šest mjeseci, ali je pitanje zbog čega. Vlast u Srpskoj izgovor je našla u „složenim geopolitičkim okolnostima“, dok Kristijan Šmit kaže da prima k znanju da stvari u Srpskoj idu u racionalnom smjeru, te indirektno zasluge pripisuje sebi.
Šmit je ideje poput formiranja VSTS ili agencije za lijekove Republike Srpske nazvao glupim.
– U međuvremenu je svakome u Banjaluci poznato da sam osoba koja drži do riječi, ali i da mogu biti neprijatan. Ja ću to biti i u budućnosti za građane i građanke, ali smiruje me taj pozitivni pomak u Banjaluci – izjavio je Šmit u Sarajevu.
Kooperativnost
Devetim zaključkom, Narodna skupština je konstatovala da se primjena Zaključaka u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, od 10.12.2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije Srpske u složenim geopolitičkim okolnostima. U prevodu, sve ostaje za period nakon izbora, ali ništa zvanično nije ukinuto.
Slučajno ili ne, nakon što je Šmit nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH, uz saglasnost Milorada Dodika Predsjedništvo je usvojilo prijedlog budžeta BiH za 2022. u kome piše isti iznos potreban za provođenje izbora koji je nametnuo Šmit, a to je 12,5 miliona. Brže-bolje, Dodik je poručio da to nema nikakve veze s nametnutom odlukom Šmita, „koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik“.
Opozicione stranke u Srpskoj, ipak, primjećuju da se vlast u Srpskoj ponaša mnogo kooperativnije prema stranim zahtjevima, a lider PDP, Branislav Borenović, tvrdi da „Dodik u fening ispunjava želje Šmita“.
Istraživali smo da li vlast u Srpskoj lagano „povlači ručnu“ s radikalnim planovima i šta je razlog tome.
“Pokušaji da bude bitan”
Srđan Mazalica, poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS, smatra da je izjave “njemačkog državljanina i turiste” Šmita najbolje ne komentarisati.
– U svojim pjetlićkim nasrtajima i pokušajima da bude bitan, tragikomično je da on neke procese, koji bi se svakako odvijali sa ili bez njega, pripisuje svom uticaju. Možemo uskoro vjerovatno očekivati da nam ovaj turista zaprijeti svojom “neprijatnošću” ako ne odemo u toalet kad nas pritisne nužda ili svojim “žestokim odgovorom” ako ne legnemo u krevet kad nam se prispava – kaže Mazalica za Srpskainfo.
Prema njegovim riječima, počeće sunce izlaziti i zalaziti zahvaljući “visokom predstavniku”.
– I zašto bismo, na kraju krajeva, komentarisali čovjeka koji je svjestan da će njegove “odluke” prihvatiti samo oni kojima one odgovaraju i koji će zbog toga donositi samo one odluke koje bi se svakako desile i da ih on ne donese – zaključuje Mazalica.
Istovremeno, Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS, tvrdi da danas misli isto što i prije šest mjeseci – da je priča o vraćanju nadležnosti dio „folklornog prevarantskog programa Milorada Dodika“.
– Krajem prošle godine, kada je uvidio da je njegov lični rejting i rejting SNSD značajno u padu, morao je da radikalizuje priču, ne vodeći računa kako će se to na kraju završiti. Kada je u pitanju opcija u kojoj će on napraviti benefit sebi i svojoj političkoj organizaciji, on naprosto ne gleda koliku štetu može napraviti na nekom drugom mjestu. Tada sam rekao i ponovio nekoliko puta da nikada te prenesene nadležnosti SNSD neće vratiti. Ako se kojim slučajem to desi, spreman sam javno da se izvinim Miloradu Dodiku i svima ostalima koji su zaslužni za tako nešto i da se zavijek povučem iz politike – kaže Govedarica za Srpskainfo.
Izbori
Suština cijele priče, dodaje Govedarica, jeste da Dodik nikada stvarno nije ni imao namjeru da to uradi, nego da zaustavi pad rejtinga i sebe predstavi kao velikog zaštitnika srpskog naroda u BiH.
Ako je stvarno tako, a do izbora ima još više od četiri mjeseca, može li Dodika sada da košta bilo kakvo odustajanje ili prolongiranje ranije postavljenih ciljeva i rokova? U odgovoru na ovo pitanje, Govedarica tvrdi da će lider SNSD reaktivirati priču o nadležnostima kako se budu približavali izbori, sa tezom kako je to završena stvar i kako će to politika SNSD obezbijediti što prije.
– On narodu priča jedno, a Šmitu i međunarodnoj zajednici iza zatvorenih vrata nešto sasvim drugo. Nelogično je da se čovjek nalazi na crnim listama vodećih zemalja Zapada, a da im je glavni sagovornik kada dolaze u Sarajevo – ukazuje Govedarica.
Apsurd
Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, smatra da nije promijenjena pozicija RS prema Šmitu, jer je on i dalje persona non grata. Takođe, kaže Milivojević, on se, na neki način, može smatrati nepoželjnim i za političku elitu Hrvata u BiH, naročito nakon odluke o finansiranju izbora i nakon stavljanja predsjednika FBiH na američku crnu listu, u šta je Šmit „vjerovatno umiješao prste“.
– Mi smo do sada navikli da predstavnici RS idu grlom u jagode. Možda je ovo mudrija taktika. To što je neko iskoristio mogućnost da u NSRS prolongira primjenu zaključaka koji su donijeti prije pola godine, nešto je što im omogućava zakonodavstvo RS i BiH. Na drugoj strani, to može da bude i mudra taktika. Zašto gurati prst u oko u ovom realno nepovoljnom geopolitičkom trenutku za sve? Jedan od tih zaključaka je bio osnivanje agencije za lijekove RS. Nisam vidio da je nešto od toga zvanično opozvano. Prolongirana je primjena. To je velika razlika, to može da bude korak ohrabrenja, ako to gledate sa strane – kaže Milivojević za Srpskainfo.
Ako zaista postoje pozitivni signali iz RS, Milivojević kaže da nije primjetio uzvratni znak dobre volje Kristijana Šmita prema vlasti u RS, ali ni prema predstavnicima Hrvata „koji ispadoše agresori na sopstvenu zemlju“.
– Za mene je suština to da imamo apsurdnu situaciju. Predsjednik Srbije priznaje Šmita kao visokog predstavnika, a na drugoj strani imamo stav zvanične Banjaluke, Moskve i Pekinga koji to ne priznaju. Neko ko želi da izvlači pozitivne konotacije, rekao bi da su se vjerovatno tako dogovorili. Dobri i loši momci. Ali, ja ne bih bio pristalica toga da postoji tako neki veliki dogovor – kaže Milivojević.
BIH NEMOGUĆA NA SILU
Milivojević ističe da se BiH ne može sačuvati na silu, kao što se ni bosanskohercegovački patriotizam ne može utjerivati na silu. Oni koji žele opstanak BiH, kaže on, treba da je prave od onoga što nije sporno za sva tri naroda, pa makar to bile i najmanje stvari.
– Ovo pravljenje BiH na silu, iz vizure nekog sitnog političkog aparatčika, bivšeg ministra poljoprivrede Njemačke, je smijurija. Imate dva naroda koji se ne slažu s njegovim potezima i imate situaciju da je on defakto nelegitiman jer SB UN nije potvrdio njegov izbor. Koja je to međunarodna zajednica za koju kaže da ga podržava? To su svi oni koji su protiv stava Pekinga i Moskve. Ma, hajte, molim vas! Ti koji na silu stvaraju BiH nisu nikakvi prijatelji BiH. U Sarajevu se zaklinju u ZAVNOBIH. Na kom načelu je postavljena BiH? Na konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka. Na kojim načelima je postavljena u AVNOJ, ili amandmanima prije rata iz 1991? Ništa se nije promijenilo samo što neko želi na drugi način da čita tu priču – zaključuje Milivojević. (www.srpskainfo.com, EuroBlic, Slobodan Popadić, 10.6.2022)

Нема коментара:

Постави коментар