среда, 1. јун 2022.

Skupština stara, Vlada tehnička, predsednik bez ovlašćenja – a odluke čekaju

Da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji ne zavisi od volje predsednika, koji za to nema ustavna ovlašćenja. Vlada u tehničkom mandatu o takvim stvarima nema kapacitet da odlučuje kaže za N1 ministar odbrane Nebojša Stefanović, dok analitičari ocenjuju da je to, sa jedne strane, stvar strateškokog opredeljenja Srbije, a sa druge kupovina vremena.
Šezdeset dana od izbora Srbija nema konačne rezultate. Nema mogućnosti da se formira nova Skupština, niti mogućnosti da dobijemo Vladu koja bi donosila ključne odluke.
„Naravno da Vlada koja je u tehničkom mandatu nema pun mandat i nema politički kapacitet da donosi najvažnije odluke što je potpuno logično, u ovom trenutkiu je to izabrani predsenik Srbije koji je izabran u prvom krugu sa 60 odsto, jasno je da on ima pun legitimitet i da on predstavlja Srbiju“, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.
"Vlada u tehničkom mandatu ne može odlučivati o tako dramatičnim merama kao što ni predsednik ni u redovnim uslovima ne može, jer je reč o čoveku koji ima osam ustavnih nadležnosti", dodaje analitičar Cvijetin Milivojević.
Dok se utvrđuje čija su nadležnost krupne političke odluke, predsednik Srbije Vladu najavljuje tek ili već za kraj jula.
"Nova Vlada mora brzo da se formira i zbog toga što je neophodno da se hitno bavimo predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije pre svega energentima. Situacija je alarmantna, i zato je važno da Vladu formiramo u najkraćem mogućem roku", rekao je predsednik Srbije.
Za to vreme Veliki Trnovac opušteno, opušteno, glasa treći put, pa zbog toga i nema konačnih izbornih rezultata
"Proces odlaganja rezultata pa formiranja Skupštine i Vlade je koliko ja razumem neko dobijanje vremena, ali malo je to, ne može se u ovakvim situacijama dobiti vremena na tim stvarima", smatra marketinški stručnjak Voja Žanetić.
"Ovde se odlučuje o ratu, odlučuje se hoće li Srbija ući u rat na strani Rusije ili NATO, to da li ćemo fizički ratovati to je manje bitno. Znamo da sve Vlade od 2000. godine, Đinđića, Koštunice, Tadića i Vučića su proklamovale politiku neutralnosti, za promenu takve politike u ovakvoj dramatičnoj situaciji je neophodan referendum", dodaje Milivojević.
Zahlađenje odnosa naprednjaka i socijalista je primetno od kad su počeli sukobi u Ukrajini. Naprednjačka vlast u Beogradu nije moguća bez SPS-a, zato možda i sa konačnim rezultatima u Velikom Trnovcu, koji bi odlučili da li će srpski parlament imati i predstavnika Albanaca i neće toliko da se žuri. (www.rs.n1info.com, TV N1, Žaklina Tatalović, 1.6.2022)
https://rs.n1info.com/vesti/skupstina-stara-vlada-tehnicka-predsednik-bez-ovlascenja-a-odluke-cekaju/

Нема коментара:

Постави коментар