понедељак, 6. јун 2022.

PRILOG SERIJALA KVAKA 23: Kusur preko stola

Beograd - Aleksandar Vučić je vlasnik države i državnih institucija, što izgleda ne smeta ni Evropi, ni opoziciji, smatra politikolog Cvijetin Milivojević, dok profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić ocenjuje da je predsednik zapravo suvlasnik Srbije koju danas čini sprega organizovanog kriminala i politike. (Fonet, Tamara Skrozza, 5.6.2022)

https://fonet.rs/upload/media/2022/6/5/7191452/k23-193-Prilog-627.mp4

 

Milivojević: Vučić vlasnik države – to izgleda ne smeta ni Evropi ni opoziciji

Aleksandar Vučić je vlasnik države i državnih institucija, što izgleda ne smeta ni Evropi, ni opoziciji, smatra politikolog Cvijetin Milivojević, dok profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić ocenjuje da je predsednik zapravo suvlasnik Srbije koju danas čini sprega organizovanog kriminala i politike.
On je za FoNet objasnio da je organizovani kriminal oteo Republiku od građana, a da sociološki uvid govori da se takav režim nad državom ne može pobediti bez oružja.
”Oni koji su u organizovanom kriminalu, ti znaju da kad padnu s vlasti, kad čitav režim padne, oni moraju biti u zatvoru i to na višedecenijskim kaznama. Mislite li da će oni to da dopuste? Neće”, tvrdi Bakić.
Kako je ocenio, inauguracija predsednika Srbije obilovala je preterano patetičnim izjavama i sentimentalnostima, što su osobine „kič osoba“.
Kada je reč o spoljnjoj politici, Bakić priznaje da ne može previše da kritikuje Vučića, jer ni sam ne zna šta bi uradio da je na njegovom mestu.
Bakić: "Srbija, to je kusur koji se onako baca preko stola"
Prema njegovom predviđanju, „Rusija će postati vazalna država Kine zahvaljujući ovome, Evropska unija će cela postati vazal Sjedinjenijh Američkih Država, a Srbija, to je kusur koji se onako baca preko stola”.
Manevarski prostor će se dodatno sužavati, smatra Bakić, pa će Vučić u nekom trenutku morati da se opredeli gde će i tada bi trebalo da ga vodi zdrava računica, a ne impulsivnost.
 „On uz sebe ima jednu bandu svega i svačega koji pojma nemaju ni o čemu, ali ima par ljudi koji znaju da računaju i nadam se da tu nećemo napraviti neku stratešku grešku koja će nas onda skupo stajati”, protumačio je Bakić, uz napomenu da ”taj trenutak još nije došao”.
Posetu Srbiji nemačkog kancelara Olafa Šolca on posmatra i u kontekstu nemačkog kapitala koji "nigde nema takve uslove kao ovde, a njegovo oplođavanje omogućio je najmoćniji čovek u državi".
„To je zapravo podela kolača, oni su svi zadovoljni, mi se s razlogom samosažaljevamo, a sve to je Afrikancima poznato već 500 godina”, zaključio je Bakić.
Milivojević: Vučić će nastaviti da sedi na četiri stolice
S druge strane, Milivojević se nada da Šolcova poseta podrazumeva i neko posebno obećanje, jer bi, da nije tako, bila ”dovoljna i Viola fon Kramon ili ministarka odbrane koja je bila pre desetak dana”.
Po njegovom mišljenju, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd da bi na spoljnopolitičkom planu opracionalizovao gasni ugovor koji su sklopili Vučić i Vladimir Putin.
Milivojević procenuje da će Vučić nastaviti sa spoljnom politikom sedenja na četiri stolice koju su, kako tvrdi, uspostavili Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Boris Tadić, što se videlo i na inauguraciji.
„Vi strpate u jednu priču Hemingveja, pa onda razmišljate da li je dovoljan samo jedan Amerikanac, pa se bacite na Dostojevskog, pa 'ajmo malo iz Evrope, hoćemo li nešto od nemačkih klasika i završite sve sa Konfučijem da se Kinezi ne uvrede”, opisao je on govor predsednika prilikom polaganja zakletve
Milivojević misli da je Vučić u govoru poslao poruku rusofilima da nema ništa od uvođenja sankcija Rusiji, ali je i evrofanaticima dao nadu da će nova vlada biti formirana već u julu i da će raspravljati i o sankcijama.
Naglašavajući da Evropska unija toleriše Vučiću ono što joj smeta u Belorusiji, on je FoNetu izjavio da mu se ni opozicija adekvatno ne suprotstavlja.
Čekaju da donese odluku o sankcijama Rusiji, ali zapravo nije jasno šta žele, jer i pre izbora nije bilo suvislog zahteva da se Vučić spreči da zloupotrebljava funkciju predsednika, rekao je Milivojević.
On je podsetio da je Vučić "osamnaesti put obećao da će nakon ovih izbora da se povuče s mesta predsednika stranke, jer ga Ustav na to obavezuje", i zaključio da je i to sada prolongirao za oktobar, do formiranja vlade. (Fonet, www.fonet.rs, N 1 portal, NSPM portal, 5.6.2022)

Нема коментара:

Постави коментар