понедељак, 13. јун 2022.

Neizvesna trka za prvog čoveka Beograda - stara koalicija, novi izbori i rok koji polako ističe

Ni dugo očekivana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, nije dala konačan odgovor na pitanje otvoreno pre dva meseca - da li će prestonicu i naredne četiri godine voditi dosadašnja koalicija socijalista i naprednjaka ili će se formirati privremeni organ koji bi trebalo da pripremi prevremene izbore u roku od šest meseci.
Ovo drugo rešenje predložio je odmah posle izbora, dok se još verovalo da opozicija i vlast imaju isti broj odbornika, lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a prvi čovek Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da "nema ništa protiv".
Međuitm, iz SNS-a su u subotu poručili, da će ime kandidata za gradonačelnika Beograda, saopštiti u roku od 48 sati. To znači da bi već do kraja dana, moglo da bude poznato, da li će prestonicu voditi Aleksandar Šapić, koji je u kampanji najavljivan kao kandidat naprednjaka za tu poziciju, ili neko drugi.
Zato se čini da je za naprednjake i socijaliste situacija jasna. Ponovni izbor Nikole Nikodijevića na poziciju predsednika skupštine Beograda, potvrdio je stari savez.
Tesnu većinu naprednjaka i socijalista od dva odbornika pojačao je i prebeg iz POKS-a, Vuk Stanić, pa je sada odnos 57 prema 53 u korist dosadašnje vlasti.
"Mi mislimo da je ono što smo radili bilo dobro, sa tim rezultatima smo izašli pred građane koji su nam dali poverenje. Na osnovu toga i broja odbornika, SNS i SPS formirale su koaliciju u gradskom parlamentu", rekao je Nikola Nikodijević.
Aleksandar Mirković iz Srpske napredne stranke rekao je nakon konstitutivne sednice da je SNS pokazala da ima većinu u Skupštini grada.
Završena sednica Skupštine grada Beograda: Konstituisan novi saziv, Nikodijević ponovo izabran za predsednika
Konstituisanje Skupštine Beograda izvesno, sledeći korak pod znakom pitanja - novi gradonačelnik ili novi izbori
"Izbor predsednika gradskog parlamenta i sekretara, kao i njihovih zamenika jasan je pokazatelj da će SNS i u narednom periodu voditi računa o građanima Beograda", kazao je Aleksandar Mirković iz Srpske napredne stranke.
Ipak, čak ni u SPS-u nisu svi sigurni koliko će im trajati mandat.
"Lično mislim da će i Skupština i ovaj odbor da traju najviše dve godine", rekao je Toma Fila, koji je bio i prvi na listi SPS-a, a nakon ostavke Vladete Jankovića najstariji je gradski odbornik.
Sa druge strane, u Stranci slobode i pravde i dalje veruju u prevremene izbore.
"I da bude većina od 60 odbornika kako su oni najavljivali iz SNS, to je vrlo tanka većina sa kojom vi možete da vodite grad i da donosite važne odluke. Beograd je u velikim problemima. Dakle, jako važne odluke treba da se donose, tako da sumnjamo daće ovakva koalicija nelegitimno uopšte i opstati. Očekujemo nove izbore, i da je ova vlast oročena", rekla je Mila Popović iz SSP-a.
Ipak, pitanje je kako bi se došlo do novih izbora, Radomir Lazović iz Koalicije Moramo naglašava da nisu ni za kakav dogovor sa naprednjacima i socijalistima.
"Čini mi se da mi sad imamo dva pravca razmišljanja. Jedan je da treba razgovarati sa Vučićem i ponuditi mu neku vrstu opcije, kako je rekao Đilas, da se smanje tenzije i slično. Ja mislim da je to štetno, oni misle da je to dobra ideja", naveo je Lazović.
Prevremene izbore ne pominju ni u Narodnoj stranci. Veruju, međutim, da izbor Nikodijevića, ne pokazuje nužno i konačan sastav buduće izvršne vlasti,
"Što se tiče te većine koja bi funkcionisala u nekom narednom periodu, mislim da ta većina nije formirana. Jer da jeste, mi bi danas imali izbor gradonačelnika, odnosno gradso veće. Dakle, vlast se opredelila za formiranje, ispunjavanje samo formalnih procesnih uslova, a to je za izbor rukovodstva, dok će izvršni organi biti izabrani naknadno, kada se SNS bude odlučila ko će joj biti koalicioni partner", izjavio je Miloš Pavlović iz NS.
Milivojević: Vučić i Đilas razgovarali jer je rezultat bio ujednačen, sad je drugačije
Politikolog Cvijetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija povodom aktuelne situacije da je razgovor između Vučića i Đilasa održan jer je rezultat bio ujednačen, a da se sada čini da nije tako.
"Vučić i Đilas su posle razgovora pričali o dve varijante, prva da novi izbori budu 17. decembra, drugoj da to bude u martu. Tada je odnos bio 50 prema 50 (odsto) i svakako, ako orgnanizujete nove izbore jer mislite da nemate pobednika onda te izbore ne sprovodi kratkotrajna vlast nego privremeni organ", rekao je Milivojević.
Kako je rekao, postoji i rok da se do subote izabere gradonačelnik, onda se opet pristupa merama i uvodi se telo gde bi trebalo da budu predstavnici vlasti i predstavnici opozicije.
"Svi smo zaboravili da je SNS dobio 15 odsto glasova manje nego što je dobio Vučić na predsedničkim izborima. Rezultat bi bio i gori da nije bilo tih velikih izbora isti dan", kazao je Milivojevič i dodao da "lokalni izbori ne bi trebalo da se održavaju zajedno sa velikim izborima jer se lokalni izbori bave drugim temama".
Kako je rekao, problem je što su svi izbori održani istog dana jer je i kampanja bila zasenjena ratom u Ukrajini i da su teme promenjene na republičkom nivou, a da su tako zaboravljene i lokalne gradske teme i problemi. (www.euronews.rs, TV Euronews Srbija, 13.6.2022)

https://www.euronews.rs/izbori-2022/vesti/51741/neizvesna-trka-za-prvog-coveka-beograda-stara-koalicija-novi-izbori-i-rok-koji-polako-istice/vest

Нема коментара:

Постави коментар