петак, 3. јун 2022.

Milivojević: Ne verujem da ćemo dobiti “šargarepu” od Šolca

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da Srbija za sada ne mora da uvodi sankcije Rusiji. Govoreći o predstojećoj poseti Olafa Šolca 10. juna, kaže da ne veruje da će Srbija “dobiti šargarepu” od novog nemačkog kancelara.
Milivojević je ponovio da odluku o uvođenju sankcija treba da donesu građani.
“Sankcije Rusiji za mene nisu odluka tek tako, reč je o strateškom izboru koji povređuje načelo političke i vojne neutralnosti”, rekao je on u emisiji Dan uživo na N1.
On smatra da Srbija očigledno može da zadrži isti kurs koji sada ima po pitanju sankcija – još uvek.
Govoreći o poseti Šolca, kaže da nije siguran da vladajuća nemačka zeleno-leva koalicija ima “velike simpatije” prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Smatra i da nije slučajan tajming poseta Šolca i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji će u Beogradu biti 6. i 7. juna.
“S obzirom na bliske ekonomske odnose Rusije i Nemačke, mene ne bi začudilo da to bude neki početak raspleta ukrajinske krize, pa da se Srbija pojavi kao neko ko je makar malo zaslužan za taj početak”, rekao je Milivojević.
Upitan o mogućnosti uvođenja “nežnih sankcija” Rusiji, kao što je predložio poslanik SNS Bratislav Jugović, Milivojević kaže da “to i uvodimo” i navodi da se Srbija ogrešila o Belorusiju.
“Znate zašto smo uveli sankcije – zbog manjka demokratije, jer imaju jednopartijski parlament… Istovremeno mi i dan danas imamo takav parlament”, rekao je on.
Ocenio je da Srbija može da uvede “neki deo sankcija koji ne boli Ruse”, čak i u dogovoru sa Moskvom. (www.rs.n1info.com, TV N1, 3.6.2022)

https://rs.n1info.com/vesti/milivojevic-ne-verujem-da-cemo-dobiti-sargarepu-od-solca/


Нема коментара:

Постави коментар