петак, 3. јун 2022.

"EVROPSKIM PUTEM", ALI SA KOJIM SAPUTNICIMA?

 Vlada će biti formirana do jula, ne zna ko će sve biti u njoj: Koliko će "RUSKO PITANJE" krojiti sastav i taktiku tima iz Nemanjine 11

Ko će sve ući u novu vladu - glavno je pitanje pošto je predsednik Aleksandar Vučić na inaguraciji najavio novu izvršnu vlast do kraja jula i izrazio želju da se u njoj nađu pripadnici gotovo svih nacionalnih manjina: Mađari, Hrvati, Bošnjaci, Romi... Analitičari u novoj-staroj vladi uz SNS i predstavnike manjina vide svakako i SPS.
Parlamentarni izbori su završeni pre tačno dva meseca, ali još nisu zvanično okončani pošto postoji mogućnost da se glasanje na biračkom mestu šest u opštini Veliki Trnovac kod Bujanovca ponovi čak po četvrti put zbog mnogih prigovora na regularnost koje su podnosili, s jedne strane, SPS, a s druge, koalicija "Albanaca doline"?!
Zbog toga još nije izvesno ni kada će se konstituisati novi parlament, a kamalo vlada. Ipak, na inaguraciji Vučića pred starim sazivom skupštine mogle su se, konačno, čuti vremenske odrednice za formiranje izvršne vlasti. Tako je predsednik izneo procene da bi Srbija novu vladu mogla da dobije najkasnije za dva meseca.
- Formiranje nove vlade je od presudnog značaja, i imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, moramo da se bavimo novim sankcijama i novim čudima, pa u skladu sa tim očekujem da nova vlada bude formirana krajem jula, a ja konsultacije počinjem čim bude formiran parlament - rekao je Vučić.
Vučić zove Mađare, Bošnjake, Hrvate, Rome...
Kako je rekao, nova vlada treba da bude manjinski inkluzivna.
- Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta - poručio je Vučić.
Zanimljivo, predsednik Srbije nije u kontekstu nove vlade spomenuo socijaliste, tradicionalne partnere "naprednjaka" u vlasti?! Zbog toga su odmah počele da kruže spekulacije da li će SNS samo sa nacionalnim manjinama formirati novu vladu ili će možda potražiti nove partnere u građanskoj opoziciji zbog evropskog puta Srbije?
To je tema koju je "Blic" analizirao sa sagovornicima.
Manjine neće doneti SNS-u presudnu većinu?
Politikolog Cvijetin Milivojević ističe za "Blic" da je i prethodna vlada bila manjinski inkluzivna.
- Podržavali su je Savez vojvođanskih Mađara, ali i Bošnjaci. Ranije SDA Sulejmana Ugljanina, uvek stranka Rasima Ljajića, a u poslednje vreme i SSP Muamera Zukorlića pošto je njegova supruga Elma Elfić Zukorlić bila državni pomoćnik ministra prosvete - podvlači Milivojević.
Kako kaže, u demokratskom svetu bio bi presedan da SNS formira vlast samo sa nacionalnim manjinama.
- To bi maltene bio jedinstven slučaj da manjine imaju presudnu ulogu u formiranju vlade. Nešto se slično dogodilo u Crnoj Gori nakon izbora 2016. godine kada je DPS Mila Đukanovića uz pomoć manjina ostao na vlasti. Mislim da bi takva vlast u Srbiji bila ranjiva i da manjine treba da gledaju šta mogu da dobiju učešćem u vlasti, a ne da presuđuju - naglašava Milivojević.
SNS neće SPS za političkog neprijatelja
Naš sagovornik ocenjuje da SNS neće sebi dozvoliti taj luksuz da ima za političkog neprijatelja SPS.
-Mislim da bi i logično i prirodno bilo da naprednjaci i socijalisti nastave saradnju u vlasti pogotovo što SNS u Beogradu ne može da formira ni privremenu vladu bez SPS-a. To će, po svemu sudeći, biti paket aranžman SNS-a i SPS-a. Biće zanimljivo videti ko će biti ministri u novoj vladi. Moguće da će na taj način Vučić poslati poruku Zapadu, ako u vladi ne budu najpoznatiji socijalisti koji su bliski Rusiji - apostrofira Milivojević.
SPS poznat kao partija kompromisa
Slično mišljenje ima i izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović koji smatra da Vučić na inaguraciji nije namerno izostavio socijaliste u izjavi o novoj vladi.
-Mislim da je to bila, pre svega, poruka nacionalnim manjinama da je Srbija demokratska zemlja i da želimo da se čuje glas, mišljenje i stav svih nacionalnih manjina. Po meni, to je Vučić želeo da naglasi u ime države, a ne u ime SNS-a - naglašava Lacmanović.
Kako kaže, ne može da zamisli takav veleobrt da SPS ne bude u novoj vladi.
-SPS je poznat od 2000. godine kao partija kompromisa. Nisu tvrda nacionalistička stranka tako da ne mislim da oni mogu da budu problem na putu Srbije ka EU - ocenjuje Lacmanović.
Opozicija spremna na Vučićev poziv?
Kako vreme odmiče sve se više polemiše u javnosti da li bi u novoj vladi mogao da se nađe i neka stranka leve ili desne opozicije?
Politikolog Cvijetin Milivojević primećuje da i jedna i druga opozicija pokazuje spremnost na takav scenario.
- Dok desnica šalje otvorenu podršku vlasti da ostane čvrsta u stavu da ne uvede sankcije Rusiji i odustane od EU dotle građanska opozicija najavljuje da će podržati vladu koja će uraditi suprotno odnosno uvesti sankcije Rusiji i ostati na evropskom putu, Dakle i jedni i drugi su spremni da skoče na Vučićev poziv i uđu u vladu - smatra Milivojević.
Ipak, naš sagovornik smatra da će Vučić ostati pri sadašnjem stavu.
- Mislim da je naša država donela pravu meru. Potpisali smo tri rezolucije UN-a kojima osuđujemo rusku agresiju, nismo uveli sankcije Rusiji, ali smo podržali teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine. Mislim da ćemo zadržati takvu politiku - zaključuje Milivojević.
Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović, pak, smatra da je nerealno da se opozicija nađe u novoj vladi.
-Istina je da se o takvoj mogućnosti priča po kuloarima. Verovatno i postoji takav scenario. Na to je po svemu sudeći uticao sastanak Vučića i Dragana Đilasa nakon izbora. Videćemo narednih nedelja šta će se dogoditi, ali misli da to nije realno - naglašava Lacmanović. (www.blic.rs, Blic, Marko Tašković, 2.6.2022)

Нема коментара:

Постави коментар