уторак, 14. јун 2022.

Dodikov odlazak u Rusiju: Ići kod Putina u ovo doba je kao biti razapet na krstu

POGLED IZ BEOGRADA
Član Predsjedništva Milorad Dodik juče je najavio da će se 17. juna sastati sa predsjendikom Rusije Vladimirom Putinom.
On je rekao kako prvo putuje u Tursku na sasnatak sa ministrom spoljnih poslova, a onda ide za Sankt Peterburg, gdje ću učestvovati na ekonomskom forumu na kojem uobičajeno bude i predsjendik Putin.
"Da ne bude nikakvih spekulacija dogovoren je sastanak s njim 17. u 7 sati po njihovom vremenu nakon plenarne sjednice, što je nekih 5 sati po našem vremenu. Tako da, vidimo se kad se vratim", rekao je Dodik novinarima.
Sastanak sa Putinom u vrijeme rata u Ukrajini, kad se ruski predsjednik optužuje za agresiju i ratne zločine, stavranje ekonomske nesigurnosti u cijelom svijetu za mnoge bi bio veoma problematičan.
Ipak, Dodik je ovaj sastanak najavio slavodobitno.
I stručnjaci su podijeljni kada je u pitanju Dodikova posjeta Rusiji. Dok jedni smatraju da je ovo Dodikov kraj i posljednje ispunjavanje obaveza prema Putinu, drugi govore kako niti Dodik, niti Republika Srpska neće trpiti negativne posljedice.
Takođe, svi podvlače da je zanimljivo da ovaj sastanak dolazi odmah nakon što su bh. političari napravili dogovor sa zvaničnicima u Briselu, pri čemu je i sam Dodik bio veoma kooperativan.
Tako politički analitičar iz Dušan Janjić kaže da Dodik pokušava da ponavljanjem kooperativnosti prema zapadu i Americi opstane na vlasti, dok sa druge strane ide kod Putina po zadatke.
„Ići kod Putina u ovo doba je kao biti razapet na krstu. Kao da je Bog u Vašingtonu, a ti treba da ideš kod đavola da moliš. To ne ide jedno sa drugim. Dodik prvo ne predstavlja taj format političara koji bi u normalnim okolnostima zaslužio tu posetu. Verujem i da su Rusi izlobirali i susret u Turskoj“, kaže Janjić za BUKU i ponavlja da odlazak kod Putina je odlazak po zadatak.
„Vidjećete šta će se poslije ovog desiti. Dodik tako razapet neće moći da spoji dve noge. Ruska propagandna kampanja je ušla u fazu mobilizacije. To je trebao biti i dolazak Lavrova u Beograd. Lavrov nije mogao doći, ali će u Rusiju otići Nikola Selaković i Dodik“, tvrdi naš sagovornik.
Prema njegovim riječima, što se tiče Dodika ovim počinje jedan dramatičan period u njegovom životu, ali i političkom životu BiH.
„Takođe, građani Republike Srpske, kao i opozicija i vlast će morati da odluče šta žele i gde žele. Bojim se da posle ove posete Rusiji dolazi do zaoštravanja sukoba u BiH i da je to glavni cilj i motiv Putinovog pozivanja Dodika“, kaže Janjić i navodi da ne spada u ljude koji vjeruju u nonsense, a jedan od njih je omiljeni Dodikov stih 'jači smo od sudbine'.
„Po definiciji niko nije jači od sudbine. Njegova sudbina je opredeljena njegovim ponašanjem i to vam je kao hiljadu puta prana krpa, koja više ne briše ni pod. Njegovo vreme je prošlo i on sad može da služi samo za ovo što će biti oduživanje dugova prema Moskvi“, kaže Janjić.
Sa druge strane, politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da je tajming za ovu posjetu, ako je ona morala biti napravljena, veoma dobar.
„Jer, Dodik je još svjež od leta u Brisel gde se pokazao dosta kooperativnim. Primetili smo da su i Dodik i svi ostali bili dosta konstruktivni. U principu, ta vrsta relaksacije omogućava Dodiku da to može da uradi bez velikih posledica u smislu da mu neko ne nabacuje nove sankcije“ kaže Milovojević za BUKU.
Prema mišljenju našeg sagovornika, Dodik leti iz Brisela u Sankt Peterburg što je ruta koja je izgleda dozvoljena u ovom trenutku na zapadu. Ipak, ono što je najbitnije u svemu ovome, kaže on, jeste da Dodik prije leta u Rusiju ide u Tursku.
„Takva vrsta poruke je veoma jasna koja govori da neki mali entitet u BiH, uz Tursku je spreman da jedini komunicira javno sa Moskvom i da to ne krije“, kaže Milivojević.
On navodi da ono što je sad jasno da je Dodik već pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije i da zbog posjete Rusiji on ne može nešto više biti sankcionisan.
„Možda će mu biti upućene neke nove poruke kojima se to osuđuje, ali čini mi se da Dodik nekad namerno stavlja prst u oko nekim ljudima iz EU, čak i bespotrebno. Ipak, gledajući sve to on je raskrstio da je pod sankcijama i da će ostati, a zbog ovih daljih njegovih postupaka Republika Srpska kao deo Bosne i Hercegovine neće da trpi“, rekao je Milivojević.
On podsjeća da osim Dodika imamo jasne i stalne razgovore Turske i Erdogana sa Rusijom i Putinom, što opisuje kao neku propusnog kontakta zapada prema Kremlju. Naravno, on ne smatra Dodika kao negog sa kapacitetom da bude ta vrsta ventila, ali isto tako misli da neće ništa negativno da se desi zbog ove posjete.
„Ono što moramo reći jeste da se ovom posjetom može izvući i neka korist, kako za samog Dodika, tako i za RS i cijelu BiH, posebno ako hoće da dobije povoljni gas iz Rusije. Jer, zašto to ne iskoristitri ako to radi jedna Srbija koja je kandidat, jedna Mađarska koja je članica EU, pa čak i Njemačka koja i dalje nabavlja gas iz Rusije, uz sve druge sankcije. Posebno ako znamo da BiH nije uvela sankcije Rusiji. To bi mogle da budu pozitivne posledice puta koje bi mogle biti vidljive odmah“ kaže Milovojević.
Ipak, on naglašava da ovdje sve ima veze sa predstojećim izborima.
„I to ne samo Dodikov put u Rusiju, već i odlazak u Brisel. Sve je to direktna predizborna kampanja. U BiH su zakoni rigidni i predizborna kampanja traje mesec dana, a mi vidimo da je u svim ovim potezima do sad reč o kampanji. I ovo što se radilo do Brisela, i odlazak u Brisel i poruke i nastupi političara tamo. Apsolutno je reč samo o predizbornoj kampanji i sve što sad rade političari u BiH se radi u pravcu onog što očekuju njihovi birači“, rekao je Milivojević za BUKU. (www.buka.ba, portal, Banjaluka, Milovan Matić, 14.6.2022)

Нема коментара:

Постави коментар