четвртак, 4. новембар 2021.

Rekorder: Vučić za četiri godine devet puta obećao da će otići sa čela SNS

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, stoji u članu 115 Ustava Srbije. Pred tih 87 slova Aleksandar Vučić uporno zatvara oči. Za protekle četiri godine, koliko je na funkciji predsednika države, Vučić je često najavljivao odlazak sa čela Srpske napredne stranke, jer je nespojivo sa njegovim ustavnim ovlašćenjima da istovremeno bude predsednik svih građana i 750.000 stranačkih vojnika. Prema statistici politikologa Cvijetina Milivojevića predsednik Srbije je do sada devet puta obećao da će uraditi ono što mu Ustav nalaže.
Sprovođenje datog obećanja, da će se povući sa funkcije predsednika stranke se u nedogled odlaže. Tako i najnovijim nagoveštajima da će na stranačkoj Skupštini biti sigurna samo funkcija predsednika.
Naime, prema saznanjima portala Nova.rs na prošloj sednici Glavnog odbora neki funkcioneri Srpske napredne stranke tražili su da se na Skupštini (čije se održavanje nekoliko puta odlaže) “preskoči” izbor predsednika stranke. Predlog je da Vučić ostane na toj funkciji sve do završetka izbora, koji su planirani za proleće. Iako mu u međuvremenu ističe mandat, a i podrazumeva se da se na Skupštini stranke biraju novi članovi Predsedništva, Glavnog odbora, potpredsednici, pa i predsednik.
Neka, da sačekamo
Prema našim informacijama vrlo je zanimljiv i razlog ovog zahteva da se Vučiću do proleća prolongira predsednički mandat, a bez da se ovo pitanje postavi na Skupštini SNS.
 “Pre svega, zato što Vučić hoće da sačeka rezultate glasanja na parlamentarnim, beogradskim i predsedničkim izborima. On želi da kao pobednik izbora dobije novi mandat u stranci, a ukoliko nekim slučajem rezultati ne budu dobri po SNS, on će tražiti da se utvrdi njegova odgovornost, kao i odgovornost rukovodstva stranke”, naveo je sagovornik portala Nova.rs nakon sednice Glavnog odbora, a informaciju je naknadno potvrdio potpredsednik SNS Miloš Vučević.
 “Bilo je više učesnika u raspravi. Bilo je predloga da odloži izbor predsednika stranke do maja sledeće godine i da SNS ne bira na sledećem kongresu predsednika stranke, nego da se to radi nakon izbora za predsednika Srbije. O tome nismo danas glasali, već je odlučeno da odluku o tome donese predsedništvo stranke”, rekao je Vučević na konferenciji za medije nakon sednice Glavnog odbora.
I eto novog odlaganja.
“Dan mrmota” i ostali filmovi
Prvi put Vučić je najavio da će otići sa čela SNS u julu 2017. godine, nakon pobede na predsedničkim izborima. On je tada u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.
 
“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.
U feruaru 2018. Vučić je rekao da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.
Poslednji put o ovome je govorio u maju 2021. kada je rekao da želi da ostane još malo.
“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.
Imamo li rotaciju na mesto premijera
I tako još sedam puta. Bar tako tvrdi Cvijetin Milivojević koji uredno vodi tu evidenciju.
“Ja računam ne samo kad je tačno Vučić izgovorio da će otići sa čela stranke, već i sva odlaganja donošenja ove odluke“, kaže Milivojević.
Kad je reč o mogućem razvoju događaja Milivojević kaže da Vučić ima dve opcije.
“Prva je da konačno kaže da više neće da bude predsednik stranke i da će se legalno kandidovati za predsednika države. A drugi je da kaže da bi on otišao, ali da mu ne da stranka. Poubijaće mu se najbliži saradnici. A istina je da ne vole oni njega baš toliko, nego vole svoje fotelje. U tom slučaju ako ostane na mestu predsednika SNS, on može sasvim logično da kaže da sva vlast je zapravo u rukama Vlade, pa zašto ja onda ne bih bio premijer. I eto i to je legitimno”, zaključuje Milivojević. (portal www.nova.rs, Jelena Jelovac, 4.11.2021)

Нема коментара:

Постави коментар