среда, 10. новембар 2021.

Milivojević: Propagandno svrdlanje u zdrav mozak

Zašto, uprkos brojnim aferama vlasti, podrška SNS i Aleksandru Vučiću ne opada
Ne samo da većina građana Srbije nema uslova da dođe do pravih i istinitih informacija, već je svakodnevno zasipana gomilom dezinformacija preko najgledanijih televizija i najčitanijih tabloida, dobro razrađene propagandne mašine vlasti. To je jedan od glavniih razloga zbog kog podrška vladajućoj SNS a posebno Aleksandru Vučići, bar po trenutno dostupnim procenama i istraživanjima, čini se, ne opada.
I to uz činjenicu da gotovo ne možete naći niti jednog visokog funkcionera koji iza sebe nema neku aferu ili tragove povezanosti sa kriminalnim krugovima, dok bi zbog pojedinih dosadašnjih skandala mogla da padne i cela vlada. U takvoj situaciji, na nezavisne medije koji u pokušajima da dođu do istine, čak samo pomenu neku od tih afera, odmah se sruči tabloidna lavina napada i “protivafera”, dok nosioci vlasti ne prezaju od javnog izgovaranja najbanalnijih neistina. Tako je i premijerka Brnabić u poslednjem obraćanju medijima, na to škakljivo pitanje novinarke N1, bez pardona odgovorila konstatacijom da te afere zapravo ne postoje, te da su to sve laži koje ta televizija „svakodnevno fabrikuje“.
Govoreći o uzrocima i dalje visokog rejtinga vladajuće stranke, politički analitičar Cvijetin Milivojević najpre dovodi u pitanje tezu o stabilnom broju podržavalaca SNS politike među građanima.
– Da li se sigurni da rejting SNS-a raste i otkud vam dokaz za to? A sa druge strane, jeste li sigurni da će opozicija, barem onaj deo koji bi trebalo da je opozicija, da izađe na izbore? Ovo drugo je retorsko pitanje, jer ja sam jedan od onih koje su prošli put ubedili da ne izađemo na izbore, oni koji su vodili bojkot kampanju imali su dovoljno argumenata, rekli su da izborni uslovi nisu normalni i da u takvim uslovima ne vredi statirati na izborima. Pored mene ubedili su još više od 50 odsto građana. Znači, bojkot je uspeo. Sada se pitam kako će mene i tih 50 odsto građana ubediti da su sada uslovi bolji, iako su realno gori, i da treba da se izađe na glasanje, pita Milivojević.
On ipak potvrđuje da se baza sigurnih glasača Aleksandra Vučića ne smanjuje.
– Taj broj glasača je konstantan zahvaljujući tom propagandnom svrdlanju u zdrav mozak, i iz svih artiljerijskih oružja. Prosto, kontrolišete sve medije koji imaju ozbiljan i dominantan uticaj, i sasvim je logično. Ako ponavljate istu priču, ako se drugi glas ne čuje, ako se imena potencijalnih protivkandidata ne čuju, odnosno čuju se samo u negativnom kontekstu, kao meta a ne kao aktivni sudeonici u nekim izborima, sve je ovo logičan rezultat, zaključuje Milivojević. (www.danas.rs, I. Nikoletić, 9.11.2021)

Нема коментара:

Постави коментар