субота, 2. октобар 2021.

Suluda borba za ulogu političkog vođe antivaksera!

Pandemija korone, kovid propusnice, obavezna vakcinacija postale su, nažalost, politička tema na kojoj se ubiraju glasovi za predstojeće izbore. Dokaz za to su nastupi pokreta „Dosta je bilo“ i „Dveri“ protiv uvođenja kovid propusnica na Medicinskom fakultetu, ali i glasna tišina koja u vezi sa ovim pitanjem dolazi od većine stranaka.
U situaciji kada je Srbija sa skoro 8.500 zaraženih dnevno oborila negativni rekord i ima gotovo 50 umrlih na dan po čemu je među državama sa najtežom epidemiološkom slikom na svetu, jasno je da se moraju preduzeti odgovarajuće mere. Moguća su samo dva rešenja: zatvaranje i restrikcije kakve smo imali tokom prethodna tri talasa što ugrožava celu ekonomiju ili kovid propusnice koje uspešno primenjuje već pola Evrope.
Imajući to u vidu, protivljenje na političkoj sceni uvođenju kovid propusnica nije ništa drugo nego direktno stavljanje stranačkih interesa i glasova ispred zdravlja građana. Upravo to ovih dana gledamo od pokreta „Dosta je bilo“ i „Dveri“ koji su uvođenje kovid propusnica na Medicinskom fakultetu videli i kao povod za borbu za ulogu političkog vođe antivaksera.
Naime, odluku Medicinskog fakulteta da dozvoli prisustvo na vežbama samo studentima koji imaju potvrdu o vakcinaciji, preležaloj koroni u prethodnih šest meseci ili negativan PCR test ne stariji o 72 sata, dočekao je na nož prvo lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović.
Obradoviću kovid propusnice isto što i ausvajsi?!
Iako će se studenti na nastavi susretati sa pacijentima koje bi mogli da ugroze u vreme pandemije, Obradović je uvođenje kovid propusnica na fakultetu uporedile ni manje ni više nego sa „ausvajsima“.
- Podržavam studente i profesore Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su ustali protiv nezakonitog uvođenja kovid propusnica na ovom fakultetu. Sramno je da jedna visokoškolska ustanova uvodi ausvajse za svoje studente koji se nisu vaksinisali i vrši diskriminaciju - napisao je Obradović na Tviteru.
Radulović krivično tuži dekana Medicinskog fakulteta
Da je borba za glasove antivaskera uveliko u toku dokazao je dan kasnije pokret DJB Saše Radulovića koji se oglasio saopštenjem i najavio krivičnu tužbu protiv dekana i sekretara Medicinskog fakulteta?!
-Šokirani smo odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je uvodjenjem kovid propusnica bez postojanja zakonskog osnova i drugih uslova predviđenih Ustavom Republike Srbije, ne samo načinio grubu diskriminaciju studenata u pristupu obrazovanju, već i izvršio svojevrsni napad na državno uređenje i narodnu suverenost, negirajući sve tekovine demokratije i lekarske etike – sručio je u saopštenju DJB.
Zanimljivo da se ostale stranke uključujući i vladajuću koalicijiju osim PSG-a ne izjašnjavaju o kovid propusnicima i obaveznoj vakcinaciji ni u pozitivnom ni u negativnom kontekstu pa je jasno da I oni kalkulišu da li im ova tema može doneti ili oduzeti glasove na izborima za gotovo šest meseci.
Antivakserstvo nije ozbiljna politika
Da li su antivakseri postali toliko značajno biračko telo i zbog čega prisustvujemo borbi za njihovog političkog lidera tema je koju smo analizirali sa sagovornicima.
Izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović ističe za “Blic” da je antivakserstvo globalna tema, ali da je bavljenje politikom i vođenje države mnogo širi pojam.
-Antivakserstvo je instant ideologija kratkog daha i to bi političari koji ga propagiraju morali da znaju. Od simpatija do podrške na izborima dug je put. Možda pojedini antivakseri trenutno i mogu da kažu da će glasati za Dveri ili DJB zbog protivljenja kovid propusnicama, ali to im ne može biti baza glasača. Uspeh na izborima zahteva mnogo ozbiljniju političku priču i program – objašnjava Lacmanović.
Kako kaže, u Srbiji nema toliko tvrdih antivaksera.
-Kod nas više ima onih koji se kolebaju da li da se vakcinišu ili ne, pa mere argumente i jedne i druge strane. Zato i mislim da je građenje izborne kampanje na antivakserstvu precenjena priča na kojoj ne možete da gradite ozbiljnu političku karijeru – ocenjuje Lacmanović.
Radulović od anarholiberala do suvereniste
Politikolog Cvijetin Milivojević ističe da su antivakserskim temama i teorijama zavere podložniji mlađi ljudi i pripadnici srednjih generacija koji nisu dovoljno informisani.
-Radulović i Obradović guraju tu antivaksersku priču iako je lider DJB za nekoliko godina prošao put od anarholiberala do suvereniste dok je Obradović stalno bio desnica. S tim što ne znam da li je opasnije njihovo delovanje ili delovanje zvaničnika koji ne donose nikakve odluke pa koketiraju i sa vakserima i antivakserima jer ne žele da izgube glasove ni jednih ni drugih – podvlači Milivojević.
Društvene mreže “jačaju” antivaksere
Izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović ističe da antivakserstvo jača, pre svega na društvenim mrežama.
-To je dokaz koliki je uticaj društvenih mreža gde se nekontrolisano pušta sve i svašta. Sve to utiče na mnoge da se kolebaju u vezi sa vakcinom ili da budu izričito protiv nje. Među njima su naravno i glasači, ali ne u tolikom broju da bi se na njima gradio izborni rezultat – kaže Lacmanović. (www.blic.rs, M.T, 1.10.2021)

Нема коментара:

Постави коментар