недеља, 31. октобар 2021.

Socijalisti i naprednjaci prvi put na zajedničkoj listi - ko je na dobitku?

Iako su koalicioni partneri već devet godina, prvi put socijalisti i naprednjaci na parlamentarnim izborima nastupiće na zajedničkoj listi aprila iduće godine.
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić se, kako sam kaže, za to zalaže već više od godinu dana. A razlog je "ne zato što se plašimo izbora“, već "da se zajedno suprotstavimo svim neprijateljima Srbije“.
"To podrazumeva zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima, i to Vučića, i zajedničke liste za parlament i za beogradske izbore“, jasan je bio lider socijalista.
Da li je reč o dodatnom iskazivanju lojalnosti Dačića prema Vučiću, posle svojevrsnog "verbalnog iskakanja iz koloseka“ pojedinaca iz SPS-a? Ili je u pitanju samo želja socijalista da sebi osiguraju poslaničke mandate i ministarska mesta, iako bi i po poslednjim istraživanjima ("Faktor plus“, 9,3 odsto) sigurno obezbedili prolaz u parlament? A možda je u pravu članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović kad kaže da bi Dačić samo da bude na strani pobednika.
Politički analitičar i direktor agencije "Pragma“ Cvijetin Milivojević kaže da mu kao najlogičniji motiv, pre svega naprednjaka, za zajednički nastup sa SPS-om, izgleda želja SNS-a da se osigura od mogućeg Dačićevog soliranja u ulozi predsedničkog kandidata, odnosno da spreči eventualni socijalistički postizborni "salto mortale“, odnosno pretrčavanje na drugu stranu. A to socijalistima nikako nije strano jer su tako postupali u nekoliko navrata.
"SPS je prva stranka koja je posle 5. oktobra u potpunosti izgubila svaku ideologiju, a jedino ih je interesovalo da izbegnu lustraciju i revanšizam. I zato su uvek, na neki način, bili uz vlast. Najpre je vladu Zorana Đinđića podržavala grupa odmetnutih socijalista, sa Branislavom Ivkovićem na čelu. Potom je SPS pružao podršku manjinskoj vladi DSS-a. I tako sve do ’velikog povratka’ 2008. godine i ulaska SPS-a u vladu sa DS-om. A setite se kako se Dačić na završnoj konvenciji u Nišu te godine zaklinjao da će podržati buduću vladu Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije. Ali onda su se pojavili neki faktori i uticaji sa strane koji su ga ’prevukli’ na drugu stranu. Isto tako sam je rekao kako je 2012. godine glasao za Tadića na predsedničkim izborima, ali ga to nije sprečilo da potom uđe u vladu sa naprednjacima“, podseća Milivojević za "Ekspres“.
Prema njegovim rečima, pitanje je da li postoji "matematički motiv“ zbog kojeg bi SNS uzeo SPS na listu jer tih "pet ili 10 odsto koje imaju socijalisti ne bi značilo isto toliko procenata za SNS, već bi to bilo manje“.
"Zar nije logičnije da, kad već imate SPS i JS koji bi ušli u parlament, imate još jednu poslaničku grupu koja bi vas podržavala u Skupštini?“, pita se Milivojević i odmah nastavlja sa još jednom dilemom – da li je cilj naprednjaka da "usisaju socijaliste“, nalik onome što su u uradili sa SPAS-om Aleksandra Šapića.
"S druge strane, time bi se osigurali od mogućeg ’pretrčavanja’ socijalista posle izbora, ukoliko bi oni bili faktor koji bi mogao da utiče na to ko će da formira vladu“, kaže Milivojević.
Ako je to u pitanju, pitanje je samo koliko će naprednjake da košta to "vezivanje“ Dačića, ali još više i šta je garancija te veze. (www.ekspres.net, 30.10.2021, nedeljnik Ekspres, Marko R. Petrović)

Нема коментара:

Постави коментар