субота, 30. октобар 2021.

Đilas u crno-belom spotu mržnje – kao nekad Oliver Ivanović

Internetom kruži video spot u kojem se kritikuje lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a koji neodoljivo podseća na onaj posvećen kosovskom političaru Oliveru Ivanoviću. Neposredno pre nego što je ubijen. Opskurne spotove nepoznatih autora koji kruže Jutjubom i društvenim mrežama “zavredili” su ne tako davno i vladika Grigorije, ali i još nekoliko članova opozicije, što se tumači kao crtanje mete na čelo.
U najnovijem spotu koji kruži društvenim mrežama, predsednik SSP Dragan Đilas koji je svojevremeno bio gradonačelnik Beograda, proglašava se odgovornim za politiku koju je u to vreme vodila država.
Na spisku odgovornosti koje mu se spočitavaju jeste da je Srbija “dok je on bio na vlasti” imala 25 odsto nezaposlenih, pa i da je “dok je on bio na vlasti” Kosovo proglasilo nezavisnost… Spot se završava psovkom.
Sličnost sa prvim spotom kojim je neko iz javnog života otvoreno targetiran je velika. Reč je o spotu protiv Olivera Ivanovića.
 “Kakav je čovek Oliver Ivanović” bilo je glavno pitanje više nego mračnog video uratka, koji su emitovale televizije Pink i Most, neposredno uoči početka kampanje na KiM, a nakon što se Ivanović odlučio da bude kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice. Spot u kojem se Oliver Ivanović opisuje kao čovek blizak ubicama, “koji ne plače za ubijenim ljudima, već za svojim automobilom”, predstavljao je vrhunac medijskog linča koji je ovaj političar proživljavao. Neposredno nakon objavljivanja ovog spota je ubijen.
Kakav je epilog?
Do danas se nije saznalo ko je autor i naručilac ovog spota, iako je objavljen na dve televizije, a dok je puštan na televiziji Most u gornjem uglu pisalo je “plaćeni termin Srpska lista“.
„Kakav je čovek (zameni ime)?“
Na sličan način je u februaru vladika dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije pretvoren u državnog neprijatelja broj jedan. Tada se na Jutjubu pojavio snimak pod nazivom „Kakav je to vladika Grigorije“, u kojem se optužuje za niz najblaže rečeno gnusnih stvari. Na primer, da je tražio da se partijarh srpski Pavle živ sahrani, da deli verni narod na dobar i loš, da ne veruje u demokratiju, podržava izvesne političke opcije i njihov je kandidat za predsednika države. Ovo poslednje možda je i najvažnije, jer je tada vladika u prorežimskim medijima bio često predstavljan kao kandidat opozicije za predsednika. Iako je u nekoliko navrata rekao da ga tako nešto ne zanima i da neće biti predsednički kandidat.
Nedavno se na društvenim mrežama pojavio i spot kojim se targetiraju protivnici vlasti Srpske napredne stranke, koji su okarakterisani kao “plaćenici koji napadaju predsednika Vučića”. Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja se našla u pomenutom videu, rekla je da je ovakav vid crtanja mete neistomišljenika snimanjem monitranih spotova nije novost i već se pokazao kao poguban.
“Ono što je zanimljivo, jeste to što je spot o Ivanoviću nastao u preiodu kad je on govorio o poslovima ekipe oko Zvonka Veselinovića i raskrinkavao njihove kriminalne kombinacije. Podsetiću vas da sam nedavno na svojim konferencijima za novinare govorila o tome kako je Veselinović preko firme ‘Invictus media’ finansirao kampanju Srpske napredne stranke, da je u bliskim odnosima sa bratom predsednika Srbije Andrejom Vučićem, da su ušli u državni SDPR i da su se danima jako trudili da ovu temu zatrpaju fabrikivanjem novih laži“, rekla je tada Tepić.
Rukopis liči
Politikolog Cvijetin Milivojević za Nova.rs kaže da postoji sličnost između spota protiv Đilasa i onog protiv Ivanovića.
 “Rukopis zaista liči, samo što se eto Đilas ne dovodi u vezu sa nekim ubistvom, kao što je onda Oliver. Jedina razlika između ova dva spota je što ovaj o Đilasu nije emitovan u tradicionalnim medijima. Što ne znači da neće. To je nažalost prokletstvo činjenice da medijski prostor na internetu nije zakonski određen kao medijski prostor u tradicionalnim medijima. Ta situacija odgovara najviše vlasti, jer sve što nije kažnjivo zakonom tretiraju kao da je dozvoljeno. A sve to može biti vrlo opasno”, kaže Milivojević.
Kako dalje objašnjava, mi ni danas ne znamo ko stoji iza spota protiv Olivera Ivanovića.
“Mi imamo lepe zakone, pa i onaj o oglašavanju, na osnovu kojeg se od medija može eksplicitno tražiti informacija ko je naručilac, autor ili finansijer svakog spota. A evo koliko je prošlo od ubistva Ivanovića a da srpska televizija sa nacionalnom frekvencijom odbija da da odgovor na ovo pitanje, što je zakonom kažnjivo. Televizijska kuća bi mogla zbog toga da dobije zabranu emitovanja programa od šest meseci do godinu dana. E sad, Televizija Most je ispoštovala kosovske zakone, pa je dostavila informacije njihovom pravosuđu da iza svega stoji Srpska lista. (portal www.nova.rs, Jelena Jelovac, 29.10.2021)

Нема коментара:

Постави коментар