уторак, 22. децембар 2020.

Srbija odustala od 5G mreže i zbog Vašingtonskog sporazuma

Vest da Srbija odustaje od uvođenja 5G mreže nije posledica toga što su se građani izjasnili da je ne žele, kako je to javnosti objasnila premijerka Ana Brnabić, već je to čisto politička odluka i početak primene sporazuma potpisanog u Vašingtonu, kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao da neće uzimati opremu od nepouzdanih proizvođača - čitaj kineskog Huaveja. Ovako politički analitičari ocenjuju najnoviju odluku Vlade o obustavljanju projekta koji je godinama slavodobitno najavljivan kao jedan od najvažnijih zadataka Vlade.
Dugogodišnji plan za uvođenje superbrze 5G mobilne mreže u Srbiji je otkazan.
Vlada i mobilni operatori su se složili da prvo treba dodatno razviti 4G mrežu u svim delovima zemlje, a premijerka Ana Brnabić je rekla da građanima ne treba 5G mreža, iako su ranije svi državni funkcioneri, uključujući Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije, tvrdili da je 5G presudan za privredu Srbije, pa prema tome i za građane.
Ko je i kada pitao građane?
Brnabić je objasnila da Srbija ne zaostaje i da većina evropskih zemalja takođe nije uvela 5G mrežu.
 “Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu naučna zajednica, oni koji koriste superkompjutere za veštačku inteligenciju. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna”, smatra premijerka.
Iako su funkcioneri Vlade do sada uvek govorili o 5G mreži kao najvećoj razvojnoj šansi, pa je tako doskorašnji ministar zadužen za telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio da “nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao 5G tehnologija”, dok RATEL u svojim publikacijama navodi da je za privredu presudna 5G mreža.
Analitičari su uvereni da iza cele priče stoji politika.
Početak primene Vašingtonskog sporazuma
Bivši novinar Rojtersa i politički analitičar Jakša Šćekić je među njima i smatra da je pozadina ovakve odluke najverovatnije početak primene Vašingtonskog sporazuma.
 “Mene najviše nervira obrazloženje da građani nisu zainteresovani i da ljudima to ne treba. A pogledajte u prethodnom sazivu Vlade šta je na tu temu govorio bivši ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i izjave iz RATEL-a da nema napretka bez 5G mreže. Nit je ko pitao građane, nit je tačno ovo što stručnjaci pričaju da za 5G mrežu nema para. Odluka je čisto politička”, kaže Šćekić za Nova. rs i dalje objašnjava:
“Ovde je najverovatnije reč o početku primene sporazuma potpisanog u Vašingtonu, u prisustvu Donalda Trampa, kad se Srbija obavezala da neće uzimati opremu od nepouzdanih partnera, a što se između redova odnosilo na kineski Huavej sa kojim je Srbija već imala potpisan sporazum. Ovde je reč o pritiscima SAD da se Huavej protera iz Srbije, a naše vlasti su se našle u čudu kako to da objasne Kinezima i sad su našli rešenje da se izvuku. Najlakše je reći građanima ne treba, a mi se na ovaj način opet svrstavamo u sivu zonu, velike fabrike i sistemi kojima je za rad neophodna 5G mreža otići će iz Srbije ili će je zaobići. Da zaključim, stali smo u drugi ešalon”, kaže Šćekić.
Milivojević: Četiri moguća razloga
Politički analitičar Cvijetin Milivojević je mišljenja da za ovakvu odluku srpskih vlasti postoje četiri moguća razloga.
 “Prvi je svakako da je to indirektan početak primene Vašingtonskog sporazuma. Poruka je novom predsedniku SAD Džou Bajdenu da mi ostajemo pri dogovoru, jer ni vi ne volite Kineze, kao ni Tramp. Drugi razlog je to što Srbija uopšte nema plan. Premijerka je u svom prvom ekspozeu digitalizaciju postavila kao primarni cilj Vlade, a u tom pogledu stali smo na projektu “e – beba”. Mi prosto nismo spremni na taj korak”, navodi Milivojević.
Kao treći razlog navodi to da je vladajuća stranka svesna da je uveliko ušla u novu predizbornu kampanju, te da građanima u Srbiji, a posebno biračima SNS, tema 5G mreže nije bliska.
“Štaviše, ubeđen sam da većina birača SNS misli da se korona prenosi 5G mrežom.  Dolazimo i do četvrtog razloga, a to je da se na ovaj način šalje nekakav pozitivan signal Kini. Nakon šamara koji smo joj lupili potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, sada im kažemo evo nećemo sa vama, ali nećemo ni sa Amerikancima. Na kraju krajeva, nije isključeno ni da se prosto nije utalio ko je trebalo da se utali”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 22.12.2020)

Нема коментара:

Постави коментар