среда, 2. децембар 2020.

Slučaj "ambasadori" dodatno uzdrmao odnose Beograda i Podgorice

Crna Gora je proglasila ambasadora Srbije u Podgorici nepoželjnom osobom, a Srbija je donela recipročnu odluku da bi je, zatim, povukla.
Odnose Beograda i Podgorice u poslednjih sedam-osam godina je teško definisati, a poslednja afera sa ambasadorima je samo dokaz takvog stanja između dve države. Po mišljenju sagovornika Glasa Amerike, opoziv srpskog ambasadora u Crnoj Gori je potez odlazeće vlasti Demokratske partije socijalista kojom se u priličnoj meri otežava pozicija nove crnogorske vlasti koja još nije preuzela državu.
"Suština je u obrazloženju odluke. Dakle u onome što je politička kvalifikacija odluke da se ambasador Srbije proglasi kao persona non grata. Suština toga je potvrda politike DPS-a, potvrda politike koja se tiče srpsko-crnogorskih odnosa, položaja srpskog naroda u Crnoj Gori i međudržavnih odnosa i nezavisnosti Crne Gore", kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.
"To je, gledano iz ugla Beograda, zaista jedan nekorektan potez prema novoj vlasti. Jer nova vlast koja dolazi i koja se formira na bazi koalicije tri nesrodne grupacije - ideološki, politički, pa ako hoćete i nacionalno, nije, u najmanju ruku, korektno da Beograd faktički ubacuje vruć krompir, da se oni već u startu moraju izjašnjavati i o tome šta je bila Podgorička skupština. Jasno je šta je ona bila za Srbe, kao što je jasno šta je bila za one koji su bili zelenaši, federalisti itd. u tadašnjoj Crnoj Gori", ističe politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Kako kaže bivši diplomata Zoran Milivojević, vrlo je neuobičajeno da se recipročna odluka Beograda o proglašavanju ambasadora Crne Gore u Srbiji za personu non grata posle samo dva dana povuče, ali se potez Aleksandra Vučića i vrha Srbije može objasniti: "Srpska strana je oslobodila prostor novoj vladi, uz očekivanje da ta vlada bude dosledna stavu da će da menja politiku DPS-a u odnosu i na srpsko pitanje i na odnose sa Beogradom".
Sa druge strane, analitičar Cvijetin Milivojević ističe da je do sada Srbija imala više puta jače razloge da povuče oštre mere prema Crnoj Gori, ali da se tek sada odučila za takav potez. Time se šalje poruka i dolazećoj vlasti u Podgorici, smatra Milivojević: "Ja mislim da je ovo jedna poruka, nažalost upozorenja gospodinu Krivokapaću, jer politički Beograd očigledno nije zadovoljan činjenicom da je reč o koalicionoj vladi stručnjaka u kojoj nema mesta za neke predstavnike političkih stranaka koje su favoriti Beograda. I nažalost, interes i srpske države, i građana Srbije je upravo nešto drugo - da se ta vlada podrži, jer će sasvim sigurno krenuti putem otopljavanja odnosa između Srbije i Crne Gore".
Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije
Iako je i prilikom imenovanja Vladimira Božovića na mesto ambasadora bilo primedbi da je nelogično da rođeni Nikšićanin bude za račun Srbije ambasador u zemlji u kojoj je rođen, posle odluke odlazeće vlasti u Podgorici za očekivati je da Srbija postavi novog ambasadora. Jer, nikako ne treba zaboraviti na kohabitaciju u Crnoj Gori:
"Na čelu države ostaje gospodin Đukanović, koji je rodonačelnik te politike, koji učestvuje u spoljnoj politici države, koji ima ustavne nadležnosti vezano za to i koji neće odustati od te političke platforme. Prema tome nova vlada mora da usaglašava svoje stavove sa šefom države", kaže na kraju Zoran Milivojević.
U celoj ovoj igri čini se da je najgore prošao budući crnogorski premijer koji treba da vodi raznorodnu koalicionu vladu. Pod opterećenjem unutrašnje situacije u Crnoj Gori, mandatar Zdravko Krivokapić treba da pronađe čarobni recept kojim će zadovoljiti ne samo birače i građane u Crnoj Gori, već i Beograd, i Brisel i mnoge druge koji imaju svoja očekivanja. (VOA, www.glasamerike.net, Rade Ranković, 30.11.2020)

Нема коментара:

Постави коментар