среда, 15. мај 2019.

Milivojević i Keveždi: Vučić i patrijarh kažu da su saglasni, ali ne i oko čega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavili su posle razgovora u okviru Sabora SPC da su postigli jedinstvo, ali samo nisu rekli u vezi sa čim, izjavili su u Pressingu TV N1 politikolog Cvijetin Milivojević i religiolog Miroslav Keveždi.
Milivojević je ocenio da je Vučić sam sebe pozvao na Sabor SPC, i da "malo razgolićuje svoj neviđeni plan za Kosovo", iako je tema razgraničenja koju je nametnuo, kako je rekao, apsolutno protivustavna.
"Sam patrijarh je rekao da Crkva ostaje na poziciji da je Kosovo u Srbiji. On (Vučić) podršku za politiku razgraničenja nema. Da li postoje neki arhijereji koji je podržavaju? Moguće je da postoje. Ali apsolutna većina arhijerejapodržava stav da je Kosovo deo Srbije (...) Više sam nego siguran da nije dobio podršku politici razgraničenja, osim ako nije prezentovao neku drugu politiku", rekao je Milivojević.
Smatra i da "zavet ćutanja" posle Sabora nije normalna situacija, i da uprkos izjavama patrijarha, predsednika i predsednikovih savetnika da je postignuto jedinstvo, niko ne kaže u vezi sa čim su jedinstveni.
"Obaveza SPC je da kaže o čemu se razgovaralo", poručuje Milivojević uz ocenu da je predsednikov razgovor sa vladikama SPC možda i jedini koji je bio dijalog, a ne Vučićev monolog.
Milivojević je rekao i da razume poziciju patrijarha da ne želi da se zamera izvršnoj vlasti sa obzirom na druge teme koje opterećuju Crkvu, poput završetka izgradnje Hrama Svetog Save ili eventualnog oporezivanja Crkve, ali je ipak kritikovao njegove izjave protiv protesta u Srbiji, jer je time, kako je rekao, poslao poruku protiv velikog broja građana među kojima je dosta vernika.
Religiolog Miroslav Keveždi rekao je da ima utisak da su stavovi predsednika i Crkve, posle poslednjeg susreta, ako ne približeni, onda olabavljeni, i da je njegov utisak da je Vučić dobio nešto veći manevarski prostor.
"Ranije se videlo da postoji tvrdi stav SPC da Kosovo jeste u sastavu Srbije i da tu nema drugog rešenja. Čini se da postaju svesniji realnosti (...) Pre ovog sastanka bio je onaj gde je predsednik prezetovao platformu Prištine (...) Mislim da je tada govorio o posledicama. Spoznalo se da je status kvo isto nerealan. Ne može se zamrznuti pozicija ako nemate kontorlu s druge strane. Takse su pokazale da je prostor za pogoršanje prisutan", ocenio je Keveždi.
Ocenio je i da Vučić verovatno ima podršku patrijarha, ali saglasan je sa ocenom da je pitanje za šta konkretno ima podršku.Smatra i da Vučić u Crkvi može dobiti jake saveznike za neke planove, ali da je pitanje kakvi su to planovi.
Keveždi je podsetio i da "Kosovo ipak blokira određene budućnosti" i da je odgovornost za posledice na ekonomiju i odliv ljudi iz zemlje, i na Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Upitan o prisustvu Milorada Dodika na sastanku Vučića sa vladikama SPC, Keveždi je rekao da su pitanja Republike Srpske i Kosova odavno povezana, i da je pitanje da li se tu Dodik pojavljuje kao neko ko treba da iskoordiniše neku regionalnu trgovinu. (TV N1, emisija "Pressing", voditelj Jugoslav Ćosić, 14.5.2019)

Нема коментара:

Постави коментар