петак, 3. мај 2019.

Анамнеза једне експертизе

Кривица је само моја...
Месецима уназад, понављао сам као папагај да Врховник, све и да хоће, од дијалога о фер и равноправним изборним условима, на концу, побећи не може, па Му је (и свима нама, заједно) боље да улудо не губи време, већ да дијалог са представницима опозиције и грађанских протеста и сам иницира!
Није ме нико вукао за језик да изјавим како је упад у зграду тзв. Јавног медијског сервиса потез који не може изазвати неподељене симпатије чак ни код оних који пет месеци шетају широм Србије, јер, ако ћемо о медијима - уз све своје мане и обмане, РТС није главна персонификација (медијског) зла у Србији. Главни тровачи народнога здравља и загађивачи српске животне средине станују на другим адресама, али оне ЈЕСУ приватни посед. Уместо голом силом, медијски мрак се може отерати једино ПРИСИЉАВАЊЕМ оних којима, уместо у праву и правди, закон лежи у топузу да, коначно, почну да ПОШТУЈУ законе које су сами изгласавали и доносили у свом еврофанатичном спринту. Ако неће због грађана Србије, нека то учине, макар, због Венецијанске комисије и МАНТРЕ да "ЕУ нема алтернативу". Јер, било би претужно да се најевропскији од свих проевропских режима у свету, оклизне на, тамо неком, поглављу 23 које се тиче баш тих цивилизацијских "европских вредности" и слобода, рачунајући и НЕЗАВИСНО и НЕПРИСТРАСНО ПРАВОСУЂЕ. За шта, свакако, главни таргет НИЈЕ некакав РЕМ, већ ПРИВОЂЕЊЕ ПОЗНАНИЈУ ПРАВА оних који су право и правду УЗУРПИРАЛИ, ма шта то значило... (видети текст "Медији - ни царски, ни спахијски, а некмоли Давидови", 24.4.2019, cvijetinmilivojevic.blogspot.com) 
Људи, ваљда, читали, па 17.4.2019, добих и-мејл којим ме, у име „1 од 5 милиона“, љубазно обавештавају да је, са протеста под називом „Сви као један“, претходне суботе, упућен заједнички захтев властима за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање слободних и поштених изборних услова, па је, сходно томе, (и) моја маленкост позвана да буде "члан Експертског тима који ће учествовати у дефинисању изборних услова, односно који ће анализирати рад РЕМ-а, РТС-а и РТВ-а и предложити решења за одржавање слободних и поштених избора." Надаље, у позиву је објашњено да је "Експертски тим Протеста „1 од 5 милиона“ за дијалог са властима састављен од стручних људи и представника удружења грађана која се баве слободом медија и изборним процесима", па, као такав, може да понуди одговарајуће решење и постигне обавезујући договор, који ће "беспоговорно поштовати како власт, тако и опозиција (!)".
Захвалио сам се позиварима уз извињење да "јесам цео свој живот (раније као новинар, потом као наставник и човек који се професионално бави односима с јавношћу и политичком комуникацијом), ту негде, ОКО политике и медија и СА политиком и медијима, али У политици никада нисам био".
Разлози моје резервисаности - цитирам свој одговор Протесту "1 од 5 милиона", од 19.4.2019 - били су следећи:
"... Подржавам ону народну "не прави се ражањ, док је зец у шуми".
Треће, онај кога сте позвали на дијалог, онај који је данас носилац свих државних, свих јавних и нејавних функција које уређују наше мале животе, сигуран сам у то - све и да тако хоће, на крају пута, од дијалога побећи неће! А дијалог треба да поведу они који су тај дијалог и захтевали: дакле, представници Протеста "Један од пет милиона", "Споразма са народом", Савеза за Србију...
Четврто, и најважније: евентуално формирање "Експертског тима" требало би да буде, један од ваших последњих адута, уколико онај од кога дијалог тражите, и дефинитивно одбије разговор са вама, пошто је он, до сада, једино изричит био у томе да не жели да разговара са представницима опозиционих политичких странака и политичких групација које су у протесту.
Зато ми се чини да је идеја са "Ескпертским тимом" преурањена, јер би ти људи које предлажете, оног тренутка када их јавно номинујете, одмах, били провучени кроз "топлог зеца" и, од стране режима, унапред дисквалификовани као "опозициони политичари у покушају", а њихова стручност била доведена у питање. У том случају, добили бисте само још један ешалон "неуспешних ("пропалих, "ислужених")  политичара" који би били сатанизовани као и ви из политике.
Ова акција би имала ефекта једино ако - без предлагања било којих имена - само обнародујете једну овакву идеју и препустите учесницима протеста, у свим градовима у којима ће убудуће бити организовани, да сами кандидују евентуална имена, путем једне врсте неформалног народног (грађанског) "референдума"..."
И, наравно да нисмо дуго чекали да, са Порте, командују "почетак лова на зечеве"!
Да у власти (још) нема воље да се разговара са онима који месецима демонстрирају, без обзира што преговарачи не би били партијски лидери, промтпно је саопштила Тајница А.Б (лице апсолутно непознато грађанима Србије, све до пре неку годину, када ју је Врховни Мађионичар, славодобитно, извукао из шешира!) - наглашавајући да "није заинтересована за преговоре са тимом у којем је редитељ С.Ђ (иначе, име, већ деценијама, веома познато јавности), као и да разговоре захтева један део опозиције који није учествовао на изборима"... за разлику, ваљда, од ње која, такође, никада није учествовала на изборима. Тај Експертски тим ми је - вели даље "жена експерт", тако ју је ономад представио Врховник - чудан да се зове експертски и не знам како су могли да идентификују да је особа која нас је називала од стоке до свиња права особа за дијалог са влашћу, мени се чини да није, али ако они немају бољу особу за дијалог, добро, ја нисам нарочито заинтересована да разговарам са таквим људима... Завршен "експертски" цитат!
Сам Врховник подвикнуо је да је, само и једино, Народна скупштина простор примерен за дијалог. За неупућене, то је она "Прва српска лајаоница", нешто као онај белотићки "Хајд парк" пок. Милића од Мачве, у коме је, ево већ шест година, дозвољено причати о свему осим што је забрањено помињати Врховникову "невиђену политику" за (свето) Косово и Метохију, на коју су се Врховник и Доглавник заклели ЕУ и Вашингтону парафирајући "Свети Бриселски споразум".
"И, на крају - Џеј":
"Дизали су масу нереалним и категоричким захтевима за оставкама државног врха, а данас, када су принуђени да атерирају и када су схватили да са порукама какве су имали, не могу да учине ништа од оног што су прижељкивали, они наводно позивају на дијалог, оформљују тзв. "тимове стручњака" од којих им већина већ одавно служи у сврху медијске агитације, и најзад организују трибине својим аналитичарима који тврде како је управо председник Србије тај који није у стању да води дијалог са опозицијом..."
Чињеница да је овакву "пресуду" једној доброј, али пребрзо утрошеној идеји
данас потписало неко Дубоко Грло из Бебиног (читај: Врховниковог) Института на неонатологију и остале јавне и нејавне политике, значи само једно - Врховнику и даље више пријају ОРТАЧКА ЋАКУЛАЊА са Харадинајем, Тачијем, Могеринијевом, Ангелом и Емануелом, него, далеко било, неки ДИЈАЛОГ са, тамо неким, грађанима Србије који, ионако, не гласају за УЗУРПАТОРА УСТАВНИХ ОВЛАШЋЕЊА и његове климоглавце.
(објављено на cvijetinmilivojevic.blogspot.com)    

Нема коментара:

Постави коментар