уторак, 28. март 2023.

Tri odluke koje dokazuju da je Vučić već počeo kampanju za izbore

Mitinzi naprednjaka širom zemlje, Vučićeve najave osnivanja pokreta, parada vojne tehnike u Batajnici u aprilu, ali i pojačana aktivnost opozicije „slute“ da je SNS aktivno krenuo u kampanju za izbore. Hoće li ih biti, odlučiće kao i do sada jedan čovek, ali signali da je kampanja „na vratima“ sve su vidljiviji.

Pre nekoliko nedelja, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je osnivanje Narodnog pokreta za državu, koji bi trebalo da uključi i neke druge političke partije osim SNS, te istaknute javne i nestranačke ličnosti.

Analitičari su to ocenili kao rebrendiranje partije, jer SNS nije na „dobrom glasu“, te da Vučić sada pokušava da uhvati novu podršku pred velike spoljne i unutrašnje izazove. Ključni su svakako Kosovo i uvođenje sankcije Rusiji, o čemu Vučić i sam neretko priča.

Osim narativa o osnivanju pokreta, građani širom zemlje mogli su da vide autobuse, organizovano prebacivanje građana iz grada u grad. Mogli su da čuju i indirektne pretnje za one koji ne dođu na skupove, a posle Vranja i Sombora na redu je nova tura po zemlji.

Organizovane i posećene mitinge uz priču o novom pokretu, Vučić je rešio da „začini“ dodatkom u vidu parade vojne tehnike na aerodromu u Batajnici 22. aprila. Gostujući u nedelju na televiziji Pink, Vučić je pozvao građane da dođu 22. u Batajnicu i vide kako je rekao „bukvalno sve od vojne tehnike što vojska ima“. Parade i prikazivanja vojne moći uvek su deo instrumenata koje vlast koristi kako bi ubedila i pokazala građanima da nemaju razloga za strah i da ako zatreba imamo „bukvalno sve“ što bi nas branilo.

„Pozivam sve građane da 22. aprila dođu na Batajnicu, prikazaćemo bukvalno sve što imamo. Biće preko 1.500 komada oružja, sve ćete moći da vidite, preko Nora, bespilotnih letelica, aviona, FK3-3, sve što imamo. Osnovna plata za specijalce će biti gotovo 2.000 evra, to je velika stvar za nas. To nisu samo specijalne jedinice, imate tu bataljone, tenkiste…Radimo sve što možemo da vojska bude jača, ona je desetostruko jača nego pre samo 10 godina. Šta da radite, to su potrebe sveta“, rekao je on.

Jednačina koju čine formiranje pokreta, organizovani mitinzi i parada vojne tehnike krije potencijalno rešenje – novi izbori.

Da izbori nisu stavljeni ad acta pre 2024. godine, potvrdio je sukob naprednjaka i socijalista početkom godine, gde je Vučić indirektno rekao da će možda biti novih izbora, nakon kojih će biti kristalno jasno ko će sarađivati, a ko ne.

Vučić je u februaru održao dramatičan vanredni sastanak samo s ministrima iz SNS, a predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić poručio je da im je dosta flertovanja SPS s opozicijom i njihovog „sedenja na dve stolice“, kao i da su naprednjaci spremni da idu u opoziciju.

 „SNS više nije ovca koju više mogu da šišaju i ponašaju se kao do sada“, poručio je dramatično Glišić socijalistima.

Iako su SNS i SPS su nakon toga, barem javno, izgladili svoje narušene odnose, izbori i izlazak na birališta ostali su i dalje opcija koja bi se potencijalno mogla izvaditi iz fioke lidera naprednjaka.

Deo analitičara saglasan je da vlast ne sedi skrštenih ruku, već da se aktivno priprema za izbore koji mogu da budu već krajem godine. Sa druge strane, deo njih nema dilemu da je i deo opozicije u niskom startu za izbore. Stranka slobode i pravde (SSP) organizuje tribine po Srbiji, a tribine organizuje i deo okupljen oko građanske i levo-zelene opcije.

Kada je reč o desnoj političkoj opciji, oni svoju podršku „bilduju“ kroz proteste, ali i nastupe širom zemlje na različitim zajedničkim skupovima.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da postoje naznake da je deo stranaka već na neki način u predizboroj kampanji, konkretno misleći na SNS i SSP.

“Primetio sam da su SNS, preko delatnosti predsednika Vučića, ali i Stranka slobode i pravde (SSP) na neki način su već u izbornoj kampanji. To bi konačno moglo da znači da se krenulo u realizaciju dogovora koji je bio još početkom aprila prošle godine kada su Đilas i Vučić razgovarali o mogućnosti održavanja vanrednih izbora. I neki ljudi iz SNS, ali i Vučić govorili su da je do kraja godine moguće održavanje vanrednih beogradskih, ali i nekih drugih izbora, podsetiću vas na to”, objašnjava analitičar za Novu.

Milivojević napominje da Vučić ima i razlog za te izbore, a to je kupovina vremena za ne primenjivanje francusko-nemačkog predloga.

“On je u nedelju saopštio da je njemu cilj da otvori front prema toj desnoj opoziciji, jer misli da mu oni uzimaju deo birača. Sa druge strane, deo leve opozicije i Dragan Đilas koji je na levom centru nisu mu konkurencija jer se oni ne obraćaju tom nacionalnom biračkom telu”, podvlači Milivojević.

Osim ovoga, naš sagovornik dodaje da je dokaz da je SNS u nekoj vrsti kampanje to što je izborna skupština stranke krajem maja ove godine, te da to „nešto govori“.

“Vučić je najavio da će izborna skupština konačno biti 27. maja, sa tri godine zakašnjenja. On to čini da bi mogao eventualnim manevrom da se promoviše u čelnika pokreta, koji neće biti stranka. Većina ozbiljnih političkih stranaka izborne skupštine pravi u godine pred izbore. Logično mi je da krajem maja bude izborna skupština SNS, a izbori do kraja godine”, zaključuje Milivojević.

I politikolog Mladen Mrdalj deli stav da se SNS priprema za izbore, te da je samo pitanje da li će oni biti do kraja ili tokom sledeće godine.

 „Mitinzi, javne tribine, govori, mobilizacija birača i njihov transport po Srbiji već su uobičajeni metodi političkog delovanja, ali u ovom kontekstu imamo tri nova momenta. Tu se ciljaju presvlačenje vizuelnog identiteta i parola Vučićeve partije, drugi je isprobavanje uigravanja međupartijske saradnje pod krovom novog pokreta, a treći je da je sada sve teže razlikovati partijskog postrojavanja, članova Vučićevog pokreta, vojske i na kraju građana“, podvlači Mrdalj. (www.nova.rs, portal, Danilo Savić, 28.3.2023)

Нема коментара:

Постави коментар