понедељак, 20. март 2023.

Milivojević: Uvredljivi grafiti protiv opozicije govore da Vučića muči nečista savest

Politički analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je bio šokiran činjenicom da je na svim vijaduktima auto-puta prema Sremskoj Mitrovici prošlog petka bilo ispisano "Boško fašista" i "Miloš Francuz", uoči mitinga u tom gradu koji je održao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milivojević je za agenciju Beta izjavio da "to govori o tome da upravo u ovom trenutku Vučića muči neka vrsta nečiste savesti, jer onaj ko ima čistu savest i odlučan je da ne prihvati ništa što je protivno Ustavu Srbije, ne bi na takav način etiketirao svoje političke protivnike".

Milivojević je podsetio da su lideri desničarske opozicije, pokreta Dveri Boško Obradović i Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, na koje se uvredljivi grafiti odnose, tada u Beogradu održavali protest "protiv svake mogućnosti da Srbija prizna Kosovo kao državu".

"Kada politički protivnici ukazuju na tu činjenicu i budu preventivno etiketirani na taj način, to samo može da ukazuje na činjenicu da ono što Vučić tvrdi da je uradio u Ohridu i nije baš tako", kazao je Milivojević. Dodao je da Vučić tvrdi da ništa nije prihvatio na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u subotu u Ohridu, ali da u tom slučaju "ne bi imao potrebu" da deo opozicije etiketira na taj način.

Na pitanje kako ocenjuje političke aspekte dogovora u Ohridu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, zasnovanom na francusko-nemačkom predlogu koji je prihvatila Evropska unija, za koji predsednik Srbije tvrdi da je usmen i da "nije ništa potpisao", Milivojević je rekao da "hoće da veruje" da je "ovo što Vučić radi na tragu onoga za šta se svaki normalan čovek može zalagati".

"Ima smisla pregovarati do besmisla, ali ne prihvatiti ništa što nije u Ustavu Republike Srbije, i nije u skladu sa predsedničkim mandatom. Predsednik ima osam ustavnih nadležnosti koje su ceremonijalne, a nijedna mu ne daje pravo da na neki način osporava teritorijalni integritet sopstvene države", rekao je Milivojević. (www.beta.rs, 20.3.2023)

Нема коментара:

Постави коментар