петак, 3. март 2023.

Insajder debata: Kosovski patriotizam - uzmi ili ostavi


Kako je „više od autonomije, manje od nezavisnosti“ postalo - „ne kapitulaciji”? Kada je ponuda „uzmi ili ostavi”, šta su opcije? Šta je kosovski patriotizam danas, kad se krug zatvara?

Kosovo za patike, 15 godina kasnije – od Kumanovskog do Briselskog sporazuma.

Gosti Suzane Trninić biće Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane; Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane; dr Miša Đurković sa Instituta za evropske studije i Cvijetin Milivojević, politikolog.

Da li je patriotizam kada se borite za mir ili za Kosovo po svaku cenu – bila je jedna od tema na kojoj gosti Debate nisu uspeli da se saglase, gledajući na različite načine kako se demonstrira posvećenost svojoj zemlji, i budućnosti njenih građana. U sučeljavanju stavova, a sve kroz prizmu pregovora i aktuelnog evropskog plana, gosti Debate su iznosili različita vidjenja i onoga što bi trebalo da budu prioriteti kada je reč o budućnosti Srbije i životu u ovoj zemlji narednih 10 godina.

Predstavnik vladajuće većine, državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović kategorično je ostao na stavu da je Zajednica srpskih opština nužni preduslov za sudbinu pregovora, dok su politikolog Cvijetin Milivojević i Miša Đurković sa Instituta za evropske studije kao jedini put videli borbu, ali ne ratom već putem pregovora. „Ako izgubite Kosovo, sledeća je Republika Srpska, pa Raška..“, rekao je Đurković.

Podsećajući na propuštene prilike u kojima je kosovski problem mogao biti rešavan na drugačije načine, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac upozorio je da je pogrešan stav da rat na Kosovu nije moguć i da gradjanima Srbije to mora da se otvoreno kaže. „Očuvanje mira je patriotizam, a ne zveckanje oružjem“, naglasio je on.

„Da li ste Vi za Kosovo ili za mir“, upitao je Šutanovca Cvijetin Milivojević, „mnogo je važno da to sada jasno kažete“. Odgovor Šutanovca, ali i reakcije gostiju možete pogledati u Insajder debati. (www.insajder.net, TV Insajder, emisija „Insajder debata“, voditeljka Suzana Trninić, 2.3.2023)

Izvor: Insajder https://insajder.net/teme/insajder-debata-kosovski-patriotizam-uzmi-ili-ostavi-video

Нема коментара:

Постави коментар