уторак, 14. март 2023.

Da li je Rade Basta „spavač“ SNS i da li je traktor došao na naplatu?

Iznenadna izjava ministra privrede Radeta Baste iz redova koalicije SPS-JS, manjinskog partnera SNS u vladi, o tome da se zalaže za uvođenje sancija Rusiji, otvorila je pitanje ionako krhkih odnosa SPS-JS i naprednjaka, budući da je ovo iskakanje ministra iz dosad proklamovane politike koju predstavlja lider SNS Aleksandar Vučić.

Politikolog Cvijetin Milivojević, čini se, nije iznenađen ovim Bastinim postupkom jer smatra da je on jedna od mnogobrojnih „spavača SNS“ raspoređenih po drugim strankama koji je aktiviran budući da SPS nije spreman da blanko i unapred podrži svaku Vučićevu odluku oko važnog pitanja kao što je Kosovo.

Milivojević, komentarišući ograđivanje lidera SPS i JS od Baste, za Danas kaže da je primetio rezervisanost SPS u vezi sa potencijalnim pristupanjem Vučićevom narodnom pokretu za državu čiji je cilj da Vučić dobije blanko podršku za bilo šta da odluči o Kosovu ili drugim pitanjima.

On podseća i na to da smo u kratkoj istoriji višestranačja u Srbiji imali mnogo slučajeve aktiviranja spavača koji su sedeli u drugim strankama a radili za interese drugih stranaka ili institucija.

– SPS je specifičan koalicioni partner u vladi jer ova vlada nije ni mogla da bude formirana bez njih, za razliku od prethodne. SPS je ovaj put uzleteo na ruskom narativu i to Vučič njima nije oprostio. Međutim, SPS nije spreman da daje blanko podršku Vučiću u tako bitnim stvarima kao što je priča o Kosovu. To je tačka koja ih deli od Vučića, dok su u svemu ostalom oni više nego lojalni Vučiću u koaliciji – ukazuje Milivojević.

Kako dodaje, u takvim okolnostima, SNS, kao ozbiljna i velika stranka, odnosno Vučić kao neko ko drži sve pa i stanku, zna da može da aktivira „spavače“ raspoređene po strankama opozicje.

Milivojević podseća da to nije ništa novo i da su to radile prethodne vlasti. On navodi i primer rasturanja POKS.

– To je rađeno po fazama i sve je počelo odmah posle izbora kada je deo njih aktivirano. A zatim kada je počela priča oko Kosova, pa juče… Stalno se bude spavači koje očigledno kontroliše SNS i koji kažu da su nezadovoljni rukovodstvom POKS i njegovom politikom. Pošto je SPS mnogo veća stranka i u kolaiciji, krenulo se od manjeg partnera JS. Basta je očigledno čovek koji je u svom „prethodnom životu“ bio bliži SNS nego svojoj matičnoj stranci. Neobično je i to što je JS, koji je dobio jednog ministra, izabrao baš njega. U JS ima lokalnih političara koji su uz Palmu godinama unazad – ukazuje Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vučić igra na dve karte, pa računa da će u slučaju da izabere da neće da prizna Kosovo dobiti podršku nacionalne opozicije, a da će da ako odluči da se Srbija indirektno odrekne Kosova podržati liberalno građanske opozcije.

– I sad se iznebuha pojavljuje čovek iz nacionalističke stranke koja je radikalnija od Zavetnika ili Dveri. Njen šef i oni koji su napravili JS su na nivou SRS. I iz te stranke sitiže zahtev da se uvedu sankcije Rusiji jer, bože moj, predsednik više ne može da trpi pritiske. To je jedini argument. Nije da bismo brže ušli u EU ili da bismo sačuvali Kosovo. Ne, nego da poredsednik SNS ne može da izdrži pritiske. Zatim dva visoka funkcionera odmah lajkuju tu objavu, Doduše jedan povlači lajk, a drugi ne. Kad razmislim malo unazad, ta dva funkcionera meni izgledaju bliži Vučiću nego Dačiću. Očigledno je da je ta ljubav obostrana, odnosno da ni oni Vučiću nisu mrski. Tako da mi ovo što su uradili Dačič i Palma deluje logično jer oni faktički brane sebe i svoje pozicije u stranci, budući da SPS pod Dačićevim vođstvom neće unapred i blanko dati podršku Vučiću a da ne znaju koja je odluka – objašnjava Milivojević.

On kaže da vredi podsetiti na još jednu važnu stvar.

– Kada su 2008. socijalisti i JS pregovarali i sa DS i sa DSS i tadašnjim radikalima o formiranju vlasti, njihovi glasači su bili za ovu drugu opciju. A oni su izabrali DS. Presudna stvar je bila rečenica koju je izgovorio Marković Palma koji počeo kao aktivista i potpresdenik Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana, „ne sipa se Kosovo i patriotizam u traktor“. Sada je traktor došao na naplatu – zaključuje Milivojević.

Podsetimo, tabloidi bliski vlasti prenose da će se Vučić o izjavi Baste izjasniti u četvrtak kada se očekuje njegovo obraćanje javnosti uoči puta u Ohrid na sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Bastina izajva trgla je i Kremlj koji se oglasio, a naprednjaci do objavljivanja ovog teksta ćute. (www.danas.rs, L. Valtner, 14.3.2023)

Нема коментара:

Постави коментар