понедељак, 27. март 2023.

Deset godina presecamo “kosovski čvor”: Koliko smo daleko od konačnog dogovora?

I opet, nikakvi završni i konačni dogovori nisu postignuti, već je samo pomereno za neki naredni put.

"Presudni trenutak", "Presecanje kosovskog čvora", "Konačno rešenje". Koliko ste se samo ovakvih rečenica naslušali poslednjih nedelja kada je reč o razgovorima Beograda i Prištine. I opet, nikakvi završni i konačni dogovori nisu postignuti, već je samo pomereno za neki naredni put.

Čini li vam se da ste već sve ovo doživeli?

"Vučić mora da preseče o Kosovu". Naslov koji savršeno odgovara aktuelnom trenutku, samo što je od 28. marta 2013. Da isto slušamo i duže od deset godina, jasno je i građanima.

Moralo je 2013. u Briselu, moralo sada u Orhidu, a opet nije do kraja presečeno. Jeste, doduše, pre 10 godina potpisan je Briselski sporazum, ali se velika očekivanje od njega nisu ostvarila. Još nešto nije isto u ovih 10 godina, seća se marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević.

"Navodno je Dačić, kao šef delegacije, u njoj imao ljude koji su hteli da prihvate mnogo gori plan za Srbiju od onoga što je Vučić uspeo da izboksuje, tako što je ležao na podu i jeo sendviče, i na taj način izvršio pritisak na Dačića, Suzanu Grubješić i ne znam ko je sve tada bio od ministara u delegaciji. I time se Vučić hvalio. I ono što je najbitnije, 10 godina kasnije, pre nepunih 15 dana, Vučić je u jednom trenutku rekao 'pa, nisam ja to potpisao taj plan, taj plan je potpisao, tačnije parafirao Ivica Dačić', pojašnjava Milivojević.

Preseca se i duže od 2013, primećuje analitičar Dušan Janjić, ali krivci za to nisu samo Beograd i Priština, već i promena politike u Briselu. Tamo je doneta odluka da neće biti proširenja Unije, što je dovelo do antievropskog raspoloženja u Srbiji.

"Sada je više problem, kada je Srbija u pitanju, kako da se obezbedi, u situaciji koja nije do kraja demokratska, saradnja svih ili što većeg broja, neke dve trećine u parlamentu i većine u javnosti. Mislim da je to važnije za nas nego put kojim idemo", kaže Janjić.

Zbog svega navedenog, ni ovo što se sada predstavlja kao Dan D, ne treba tako da doživljavamo. Pre svega jer ni Beograd ni Priština ne vide ponuđeni evropski plan kao pravi kompromis pa će, bez sumnje, čekati da i jedna i druga strana budu zadovoljne dobijenim. (www.unaworld.com, TV Una, autor Zvonko Ninkov, 27.3.2023)

https://unaworld.com/rs/vesti/politika/deset-godina-presecamo-kosovski-cvor-koliko-smo-daleko-od-konacnog-dogovora

Нема коментара:

Постави коментар