субота, 16. јул 2022.

Vulin u ratu sa Zoranom: Ministar izgubio živce, jer mu se drma stolica u Vladi

Aktuelna Vlada Srbije broji poslednje dane, pojedini ministri se spremaju za odlazak, dok neki od njih uveliko rade na pripremi terena za novi ministarski mandat. Svestan da je upitno njegovo mesto pre nove podele karata, šef srpske policije Aleksandar Vulin je rešio da “otpusti ventile do kraja” i bombarduje javnost sa nacionalističkim izjavama. To se, međutim, nije dopalo ministarki Zorani Mihajlović, koja se javno ogradila od svog kolege, tvrdeći da on govori u svoje ime. I tu počinje medijski rat - minstarke koja uživa naklonost Zapada i ministra koji je eksponent Moskve.
Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, javno se ogradila od izjave Aleksandra Vulina koji je ranije tokom nedelje naglasio da je za stabilnost Balkana potrebno da svi Srbi žive u jednoj državi.
“Ta izjava nije zvanična politika Vlade Srbije, bez obzira što je Vlada u tehničkom mandatu. Kao gradjanin, on ima pravo da iskazuje sve svoje želje, aspiracije i snove, ali to nije zvaničan stav Vlade Srbije“, rekla je Mihajlović, a preneo njen kabinet.
Rezignirani Vulin, verovatno nervozan i zbog nove podele vlasti i sve izvesnije mogućnosti da neće deo kabineta u Nemanjinoj 11, odgovorio joj je porukom da on “ne ide po mišljenje” u ambasade.
„Stvaranje srpskog sveta i ujedinjenje Srba nije zvaničan stav Vlade Srbije, baš kao što nije zvaničan stav Vlade Srbije da treba uvesti sankcije Rusiji, biti jasniji, ma šta to značilo, po pitanju sukoba u Ukrajini ili da treba podržati britansku rezoluciju po kojoj su Srbi genocidan narod“, naveo je on.
I tu se rasprava ne završava. Mihajlović je ubrzo objavila novo saopštenje gde konstatovala da je Vulin lider malecke partije, a njen kolega da je, u svom maniru, naveo da je ona bila deo “žutog ološa”.
Sukob dvoje ministara možda i ne bi bilo toliko zanimljiv da nije reč o ljudima koji uživaju podršku Zapada, odnosno Rusije.
Za Zoranu Mihajlović dnevni list “Nova” još ranije je objavio informaciju da spada u grupi ministara koju bi SAD rado videle u novoj Vladi Srbije. S druge strane, Aleksandar Vulin je više puta u prošlosti govorio o svojim vezama sa zvaničnom Moskvom, sa kojom je formirao i Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija u okviru koje je organizovao prisluškivanje ruskih opozicionara u Beogradu.
Za politikologa Cvijetina Milivojevića činjenica da pomenuti ministri predstavljaju eksponente Rusije i SAD je poražavajuća. On ističe da to govori o lošoj spoljnoj politici Vašingtona i Moskve prema Srbiji.
“Pomalo žalim i Amerikance i Ruse. Ako je zaista Zorana Mihajlović američki, a Vulin ruski čovek, onda je to pretužno. Nama je ta slika predstavljena tako da je Vučić iznad situacije i da je on pustio svoje petliće da vode neke belosvetske politike. S druge strane, svi znamo da je on odlučio da im dopusti da se napadaju međusobno i da će ih on isto tako naterati da ućute”, objašnjava naš sagovornik.
Sukob Mihajlović-Vulin, Milivojević tretira kao odraz nevaspitanja, dok priče o tome ko je čiji eksponent tretira kao nešto što je našem prostoru prisutno decenijama.
“Ovo iznošenje prljavog veša iz okvira jedne porodice je nešto što ne priliči dobro vaspitanim ljudima. Ja njih vidim kao porodicu koja je ujedinjena oko vlasti i ovo što oni sad rade je pljuvanje u lice građana koji glasaju za tu političku opciju. Šta se unutar njihove kuće događa neka zadrže kao svoju porodičnu tajnu”, zaključuje Milivojević.
Stojiljković: Neće biti ovakvih sukoba u novoj Vladi Srbije
Sukobi i podele, zbog odnosa prema Zapadu i Rusiji, neće biti mogući u novoj Vladi Srbije, smatra profesor Fakulteta političkih nauka, Zoran Stojiljković.
“Dok je postojao širok manevarski prostor bilo je moguće upućivanje signala na različite strane. To potvrđuje i prisutnost i odgovarajućih ministara, ali ne verujem da će takva mogućnost postojati i ubuduće, niti verujem da će Vulin biti u narednoj Vladi”, navodi naš sagovornik i podseća da su različita mišljenja, u pogledu nakolnosti prema određenim zemljama, prisutni u kompletnoj vladajućoj koaliciji.
 “Mislim da će ključno stožerno jezgro ostati negde između i da će to Vučić kontrolisati. To će se uskoro jasno videti i kroz njegov izbor za primijera i kroz odluku kome ostavlja stranku”, kaže Stojiljković.
Cvejić: Sve uloge su unapred podeljene
Profesor i član pokreta "Srce", Slobodan Cvejić, u razgovoru za “Novu” podseća da SNS svoj uspeh na izborima gradi na profilu 'catch all' stranke, te da su uloge jasno podeljene, pa čak i u onom delu ko će biti “proruski”, a ko “prozapadni” igrač.
 “Te uloge se dodeljuju onima kojima najbolje stoje. A najbolje stoje onima koji su svoje pozicije u izvršnoj vlasti koristili da se bolje povežu sa zapadnim i ruskim mrežama moći. Budući da su u nekoj vrsti obaveze, neformalnog ugovora sa ovim centrima moći, ovi ministri moraju da pokažu da se trude da ostanu u vladi. Ali, ne verujem da će konačna odluka zavisiti od njih”, naglašava Cvejić i dodaje da će sve zavisti od Vučića i njegove procene kako rasporediti moć i resurse u “klijentelističkoj strukturi SNS-a”.
“Još jedna bitna stvar je da 'prozapadno' i 'prorusko' često zapravo znači udovoljavanje interesima velikih korporacija iz ovih zemalja ili regiona, a ne samo približavanje političkim krugovima”, zaključuje Cvejić. (www.nova.rs, portal, 16.7.2022, list Nova, Vojislav Milovančević, 14.7.2022)

Нема коментара:

Постави коментар