уторак, 26. јул 2022.

Vučićev potez koji bi mogao da bude početak kraja SNS

U situaciji kad se po ko zna koji put govori o odlasku Aleksandra Vučića sa čela Srpske napredne stranke i kad on sam kaže da je vreme da se drugima da prostor, njegove stranačke kolege snimaju spot kojim ga praktično mole da ostane tu gde jeste. Zato se logično nameće pitanje - može li se ova veza zaista prekinuti i ko će u tom slučaju “više patiti”. Iako brojke kažu da je Vučićev rejting daleko iznad dometa njegove stranke, te da njegovim povlačenjem samo SNS gubi, stvari nisu baš tako crno - bele. Sagovornici novina “Nova” kažu da je Vučić potreban SNS-u, ali i da je ona potrebna njemu, makar posredno. U suprotnom će se njegov uticaj polako topiti…
Aleksandar Vučić je nebrojeno puta najavio povlačenje sa mesta predsednika SNS. Poslednji put uoči aprilskih izbora, kad je rekao da će otići na jesen. O tome je govorio i na konsultacijama sa parlamentarnim strankama oko formiranja vlade, o čemu je u javnosti pričao i lider SSP Dragan Đilas.
“On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je Đilas.
Vučić je nešto slično ponovio i juče.
“Značajno je da se povučem sa čela SNS, koja je uprkos slabostima "najbolja politička organizacija". Posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da drugima date prostor“, rekao je Vučić u Šapcu na svečanosti povodom spajanja mosta preko Save.
Spotom protivu odlaska
Uprkos tome, članovi SNS snimaju video spot u kojem poslanici Vladimir Orlić i Nevena Đurić objašnjavaju zašto je važno da Vučić ostane na ovoj poziciji:
“SNS je baš kao i sama Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića naučila da pobeđuje. Naučio nas je i pokazao kako da ostvarujemo svoje snove. Politika koju kreira Aleksandar Vučić faktor je očuvanja mira i stabilnosti“. On štiti naše vitalne državne i nacionalne interese i obezbeđuje ekonomski i finansijski napredak i prosperitet”, neki su od razloga koje su naveli Orlić i Đurić.
Posle svega ostaje pitanje, hoće li Vučić zaista napustiti SNS i ako se to desi šta ostaje? Šta je SNS bez Vučića, ali i šta je Vučić bez SNS-a…
Uzajamna potreba
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je SNS bez Vučića jedna obična stranka.
“Svakako ne dominantna. Što se Vučića bez SNS tiče, ne bih rekao da ne može bez stranke, ali mu svakako treba neka organizaciona ili institucionalna zamena. To nije nasušna potreba, kao što je on SNS-u, ali jeste potreba. Znači i Vučiću je potrebna organizacija iz koje može da crpi svoj uticaj”, kaže Milivojević za list Nova.
Vučića ništa ne sprečava da pozajmljuje ime stranci
Na pitanje da li bi odlazak sa čela SNS sprečio Vučića da svoje ime pozajmi stranci i na nekim budućim izborima, Cvijetiin Milivojević kaže:
“U suštini ništa ga ne sprečava da opet predvodi liste SNS, pa i za mesnu zajednicu. Dovoljno je samo da stranka traži njegovu dozvolu. Međutim, onda makar ne bi bio u sukobu interesa, da kao predsednik stranke bude i šef izbornog štaba SNS i predsednik države i svih njenih građana. To je kršenje Ustava i Vučić zna da ga krši. A evo sad imamo situaciju da ga potpredsednici stranke u ovom novom video spotuu pozivaju da nastavi da krši Ustav i ostane predsednik SNS. Da ne govorim o tome da je i sam taj spot jedna ilegalna kampanja, da u neizborno vreme krenu sa jednom takvom partijskom propagandom”, navodi Milivojević.
Izvršni direktor CeSid-a Bojan Klačar za list “Nova” kaže da Vučić i bez SNS ostaje najuticajnija i najmoćnija politička figura u Srbiji, ali da će se njegov uticaj smanjivati ukoliko se potpuno povuče iz stranačkog života.
“Vučić je i bez SNS predsednik Srbije i to narednih skoro pet godina. Vučić je bez SNS i dalje najpopularniji političar u Srbiji. Vučić je i bez SNS političar sa najviše poverenja u Srbiji. To je sasvim sigurno. Zbog ova dva faktora, Vučić i bez SNS ostaje najuticajnija i najmoćnija politička figura”, navodi Klačar.
Međutim, ostaje nepoznato da li bi se i u kojoj meri smanjio njegov uticaj na vladu ukoliko bi se povukao.
Kontrola preko naslednika
“Zavisi od toga kako će u SNS teći te promene posle njega i ko će biti ta osoba koja će preuzeti SNS. Ako bi se taj proces desio naglo, nepripremljeno, ako bi odabir kandidata bio loš, ako se taj kandidat ne bi snašao na toj poziciji, meni se čini da bi njegov uticaj dugoročno bio manji. I na Vladu Srbije i na procese u samoj stranci”, kaže Klačar i dodaje:
"Dakle, ako bi došlo do takvog povlačenja, u kome bi Vučić apsolutno napustio bilo kakvu vrstu zanimanja za stranački život, ako bi tako radikalno napustio stranački život, onda bi dugoročno mogao da računa na to da će se njegov uticaj smanjiti. Međutim, ako osoba koja dođe na čelo SNS bude, u šta ja verujem, bliska Vučiću, ako to bude osoba koja na neki način sledi njegov put, ako to bude osoba koja ne izaziva podele u SNS, onda mislim da se puno toga neće dramatično promeniti, jer će na neki način Vučić zadržati istu onu političku moć koju ima i sada".
SNS se mora reformisati
Što se SNS bez Vučića tiče, Klačar kaže:
“SNS u ovom momentu u velikoj meri zavisi od Vučića i to pokazuju istraživanja javnog mnjenja. To govore i rezultati prethodnih izbora. Vidi se da je popularnost Vučića veća nego popularnost stranke. To znači da SNS sa odlaskom Vučića po prvi put ulazi u neku vrstu političke neizvesnosti. Moraće da pronađu način kako da funkcionišu bez Vučića, koji je bio osoba koja smiruje strasti kada je potrebno, ali i osoba koja podiže tenzije kada je potrebno i koja je u stanju da reši svaki problem interne vrste koji se desi u toj stranci. SNS se mora reformisati kako bi delovali u potpuno drugačijem okruženju”. (www.nova.rs, list Nova, Jelena Jelovac, Nataša Latković, 26.7.2022)

Нема коментара:

Постави коментар