уторак, 12. јул 2022.

Opozicija o konsultacijama kod Vučića: Od „neka hvala“ do „mora da se razgovara“

Konsultacije sa predsednikom Srbije počinju po svemu sudeći u četvrtak iako još nije konstituisan parlament. Pozivi su već stigli opozicionim strankama koje se različito opredeljuju da li će se pozivu i odazvati.
Andrićev venac biće narednih dana centar konsultacija koje bi trebalo da približe Srbiju formiranju nove Vlade, međutim ne žele svi razgovor sa Aleksandrom Vučićem.
„Ne može u Srbiji jedino to da bude normalno, a ništa drugo da ne bude normalno, da nemamo slobodne i poštene izbore, da ljudi glasaju pod pritiskom i ucenama, da postoje fantomski birači, da postoji kupovina glasova i sad glavni generator takvih pojava kome ne pada napemet da to menja, on bi sada da simulira demokratiju tako što vrši nekakve konsultacije, neka hvala“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.
Nosilac liste na kojoj je bila i Demokratska stranka, funcionerka SSP-a Marinika Tepić nije za to da se Vučiću u ovom momentu poruči „neka hvala“
„Što se SSP-a tiče, mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu“, kazala je.
Učešćem u konsultacijama se ne smanjuju tenzije u društvu, ocenjuju u stranci Vuka Jeremića, već se, kako tvrde, učestvuje u još jednoj Vučićevoj farsi.
Jovanović: Sto dana od završetka izbora Narodna stranka je odlučila da ne učestvuje u konsultacijama i nećemo ići kod Aleksandra Vučića.
N1: Kakvu sada poruku šaljete, išli ste kada vas je Vučić zvao na tuču, ali sad nećete kad vas zove na razgovor?
Jovanović: Tada je bio poziv da dođemo da se obračunamo, hteli smo da pokažemo da to nije način na koji treba politički funkcionisati, a ovaj poziv je samo jedna formalnost u okviru Ustava, tako da ne vidimo svrhu učestvovanja u tom jednom formalnom procesu da bismo pokazali da postoji neka demokratija u Srbiji.
Poziv za konsultacije, saglasna je opozicija, stiže prvi put pre konstituisanja parlamenta i formiranja poslaničkih grupa. Međutim, i u tom procesu kada predsednik želi da pokaže da poštuje Ustav, zapravo ga i dalje krši.
„Vi imate predsednika Republike koji ulazi u šestu godinu presednikovanja i dalje ignorišući članove 111 i 115 Ustava, Zakon o sprečavanju korupcije i druge zakone koji kažu da predsednik ne može da obavlja drugu javnu funkciju. Zamislite predsednik Republike pozove predsednika najveće stranke SNS kako će on da sedi minut sa delegacijom pa onda minut sa druge strani stola gde predvodi delegaciju najveće parlamentarne stranke, to je nonsens i pitam se zašto opozicija ne postavlja pitanje“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Desnoj opoziciji to ne smeta. Od predsednika će tražiti da čuju šta će uraditi povodom zahteva za uvođenje sankcija Rusiji i zahteva za priznanje Kosova, a pitaće i kako ćemo i sa kim kroz krizu koja dolazi.
„Kriza koja dolazi je toliko velika da će čak i Aleksandar Vučić morati da razmisli da li sa kadrovima SNS ova država može da preživi i to je sada novi momenat, čak i ako bi želeo da na silu nastavi vladavinu Ane Brnabić, Malog, Vulina, Čučkovića, mislim da sa tim kadrovima Srbija ne može da preživi ovu zimu, pogledajte stanje u EPS, Telekomu, Geodetskom zavodu, to su uništeni stubovi jedne države“, rekao je lider Dveri Boško Obradović.
„Ne“ konsultacijama rekli su i predstavnici koalicije Moramo. Kako kaže Biljana Stojković ne mogu razgovaraju sa nekim kome ništa ne veruju i ko je sve uradio da bi urušuo državu pravo i pravdu. (www.rs.n1info.com, TV N1, Žaklina Tatalović, 12.7.2022)

Нема коментара:

Постави коментар