четвртак, 14. јул 2022.

Kome će se Vučić PRIKLONITI: Oči političara iz Srpske uoči izbora usmjerene ka rukovodstvu Srbije

Pred posljednje izbore u Srbiji u Republici Srpskoj se vodila mrtva trka između vlasti i opozicije ko će poslati snažniju poruku podrške predsjedniku Aleksandru Vučiću i SNS.
Sada, kada se bliže izbori u BiH, postavlja se pitanje na koji način će Vučić uzvratiti, odnosno da li će stati iza Milorada Dodika i vladajućih partija ili će dati vjetar u leđa opoziciji.
Da Vučić uživa veliku podršku, kako partija iz vlasti u Srpskoj, tako i onih iz opozicije, potpuno je jasno jer skoro da nema političara u Republici Srpskoj koji se ne pokušava dodvoriti predsjedniku Srbije i pokazati mu svoju lojalnost.
S druge strane, vlast Srbije je proteklih godina pred svake izbore davala vjetar u leđa Miloradu Dodiku i SNSD. To se najbolje ogledalo u tome što su na izborne konvencije i događaje koje je organizovala vlast Srpske dolazili najviši funkcioneri Srbije, uključujući i Vučića.
Molili za neutralnost
Svi se vjerovatno sjećaju i Vučićeve priče o britanskim špijunima koji sarađuju s „nekim ljudima iz opozicije na rušenju Dodika, i to pred same izbore 2018. godine“, što su mu mnogi opozicionari tada zamjerili.
Otud ne čudi što su u jeku predizborne kampanje 2018. godine mnogi opozicionari čak otvoreno molili za neutralnost Srbije tokom izbora u BiH, a nakon izbora glasno izražavali nezadovoljstvo jer je Vučić, po njihovim riječima, „otvoreno podržavao Dodika, što je uticalo na to da ovaj odnese pobjedu na izborima“.
Vučić je, naravno, to negirao, podsjećajući kako je javno izjavljivao da se Beograd neće miješati u predizborne aktivnosti u Srpskoj i da neće podržati nijednu stranu, već će poštovati volju naroda.
Da li Vučić, zaista, ima uticaja na izbore u Srpskoj i da li će se, otvoreno ili skriveno, miješati u izborni proces u BiH, dajući vjetar u leđa strankama na vlasti ili onima iz opozicije?
SPC
Politička analitičarka Tanja Topić kaže za Srpskainfo da su do sada veliki uticaj na izbore u Srpskoj imala politička rukovodstva iz Srbije, bilo da je riječ o Vučiću ili njegovim prethodnicima.
Pored rukovodstva Srbije, kako kaže ona, još jedna podrška je bila jako bitna za izbore u Srpskoj, a to je ona koja je dolazila iz Srpske pravoslavne crkve.
Topićeva ističe da je ta podrška bila izražena sve do lokalnih izbora 2020. godine.
– Sjetimo se da je pred izbore 2020. godine izostala posjeta Vučića rukovodstvu Srpske, već je umjesto njega došla premijerka Ana Brnabić. Isto tako, vidjeli smo da je Vučić otvorio prostor i nekim drugim političarima iz opozicije Republike Srpske, konkretno gradonačelniku Drašku Stanivukoviću. Otvorivši prostor drugim političarima iz Srpske poslao je simboličnu poruku kako niko nema njegovu apsolutnu podršku – ističe Topićeva.
Dodaje da se unazad dvije godine primjećuje uzdržaniji trend, što ne znači da neće biti važno za koga se opredijelilo političko rukovodstvo Srbije.
Politički marketing
Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, ističe da ne vidi razliku između glasača SNSD, SDS ili PDP, kada je u pitanju njihova simpatija prema Vučiću.
Navodi da je svaka vlast u Srpskoj unazad 20 godina uvijek uoči izbora bila pri ruci i spremna da pomogne u kampanjama vladajućim strankama u Srbiji.
To, kaže Milivojević, ne treba da čudi jer nije mudro da se vlast iz Srpske ponaša kao neka vrsta oponenta vlasti u Srbiji.
Isto tako, kako ističe Milivojević, i vlast iz Srbije se tako ponašala po pitanju izbora u Srpskoj.
– Svjedok sam da su na nekim izborima kao, na primjer, 2014. godine, Vučić i SNS poslali besplatno iste konsultante za politički marketing, koji su radili paralelno i za SNSD, ali i za SDS. Riječ je o skupim konsultantima kojima je SNS faktički častila SNSD i SDS – tvrdi Milivojević.
Dodaje da, po njegovom mišljenju, vlast iz Beograda neće podržati direktno ni Dodika, a ni opoziciju.
Međutim, kako ističe Milivojević, vrlo često vlast Srbije, iz pragmatičnih razloga, učini korak koji biračima u Srpskoj izgleda kao da u datom trenutku podržavaju nekog opozicionara protiv Dodika, i obrnuto – Dodika protiv opozicije.
– To se vrlo često radi uz pomoć medija bliskih vlastima čime se šalje određena poruka određenim ljudima. Sjećam se zimus da je iznenada na naslovnoj strani jednog uticajnog medija u Srbiji osvanuo naslov kako Dodik sprema rušenje Vučića. To je vjerovatno bila neka poruka Dodiku od strane Vučića, a u korist opozicije u Srpskoj. Takvih je primjera puno sa obje strane Drine – objašnjava Milivojević.
Projekti
Ocjenjuje da Srbija nesumnjivo ima uticaja na izbore u Srpskoj jer većina birača gleda ka Beogradu i prati dešavanja u Srbiji.
Milivojević ističe da ogroman broj građana Srpske više prati medije iz Srbije nego one iz Republike Srpske i BiH.
– Tako da je uticaj vrlo velik. Mjeri se šta kaže vlast iz Srbije, tačnije, šta u ovom trenutku kaže Vučić, da li ima više ili manje zajedničkih projekata sa Srpskom i slično. Kako se približavaju izbori u BiH vjerovatno ćemo vidjeti otvaranje nekih zajedničkih projekata Srbije i Srpske, zajednička slikanja funkcionera sa obje strane Drine i još mnogo toga kako bi se prikazalo da vlasti dvije zemlje imaju odličnu saradnju – ističe Milivojević za Srpskainfo.
Na pitanje da li će to dati vjetar u leđa Dodiku i SNSD, Milivojević ističe da će mediji bliski vlasti Srpske to vjerovatno iskoristiti da kažu da je Vučić na njihovoj strani, što je jako bitna poruka za birače u Republici Srpskoj.
– Međutim, Vučić sigurno neće reći da daje svoju podršku ni Dodiku, ni opoziciji, odnosno davaće potpuno neutralne izjave po pitanju izbora. Pitanje je samo kako će to ko da iskoristi u svoju korist. Mislim da je Vučić popularniji u Srpskoj nego u Srbiji i svi priželjkuju njegovu podršku – poručuje Milivojević.
NEUTRALAN
Narodni poslanik i predsjednik Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, jedan je od rijetkih političara koji na zadnjim izborima u Srbiji nije stao iza Aleksandra Vučića, a i često kritikuje prvog čovjeka Srbije za miješanje u izbore u Srpskoj i davanje vjetra u leđa Dodiku. Vukanović je početkom ove godine poručio kako ne želi  da se miješa u izborni proces Srbije jer smatra da to nije u redu, kao što nije u redu kad se Srbija miješa u izborne procese u Srpskoj.
– Ne želim da pozivam ni da se glasa za Vučića ni protiv njega. Ne želim da se miješam u izborni proces Srbije. Kao što sam ranije smatrao da nije korektno da se Vučić miješa u izborni proces ovdje podržavajući Dodika – poručio je ranije Vukanović. (www.srpskainfo.com, EuroBlic, Snježana Karić, 14.7.2022)

Нема коментара:

Постави коментар