четвртак, 21. јул 2022.

Evropske mere balkanskim desničarima

 



Aktivnost grupa i pojedinaca Zapadnog Balkana koje se smatraju za ekstremističke očigledno zabrinjavaju Evropsku uniju. Naime, u Briselu se raspravlja o potencijalnim zabranama za te grupe i pojedince, među kojima je i ekstremna desnica.
Na agendi Radne grupe za terorizam Saveta EU nalazi se predlog zabrana koje bi mogle da budu nametnute određenim, kako navode, ekstremističkim subjektima. Spekuliše se da im može biti i zabranjeno izdavanje viza.
„Reč je o klasičnoj političkoj priči, o verbalnom dijalektu. Ja sam razumeo iz one rezolucije da su ekstremni desničari oni koji imaju višak simpatija prema Rusiji, koji se protive uvođenju sankcija Rusiji i koji se protive ulasku u EU ako je uslov za to priznavanje nezavisnosti KiM. Svako normalan ko želi da analizira te poruke bi rekao – kakav je to ekstremizam ako se ne dozvoljava pravo na mišljenje i politički javni stav?“, rekao je analitičar Cvijetin Milivojević.
Apsurd je u tome što se čak u parlamentima evropskih zemalja nalaze ekstremni desničari, a to kod nas nije slučaj, kaže Milivojević. Ekstremizam je, dodaje, kada neko učini nešto što ugrožava živote drugih osoba, a ne i svaki verbalan zakonom dozvoljen stav ili izjava. (www.nova.rs, TV Nova S, Irena Štikovac, 21.7.2022)
Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

https://nova.rs/emisije/evropske-mere-balkanskim-desnicarima/


Нема коментара:

Постави коментар