среда, 9. март 2022.

Vučić opet u funkcionerskoj kampanji: Tri dana zaredom po Srbiji otvara fabrike

Tri dana zaredom predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara fabrike po Srbiji i tako nastavlja sa funkcionerskom kampanjom, manje od mesec dana do izbora. Politikolog Cvijetin Milivojević za Nova.rs kaže da Vučić krši Ustav i zakon, te tako ima nesvakidašnju mogućnost da pola sata obavlja funkciju predsednika države, a naredenih pola sata mitinguje kao predsednik Srpske napredne stranke. To će moći da radi sve do 24. marta, jer je novim izmenama Zakona o elektronskim medijima, zabranjeno izveštavanje o otvaranju puteva, pruga, fabrika, škola, bolnica...
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najpre je prisustvovao svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu. Dan kasnije je u Valjevu polagao kamen temeljac za izgradnju fabrike Bizerba u Valjevu, da bi danas u Šidu, tačnije u Adaševcima zajedno sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije.
Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je jasno da je reč o funkcionerskoj kampanji.
Smena uloga na pola sata
“Mene dobar deo opozicije smatra utopistom kad god ukažem na kršenje Ustava i zakona. Pune tri godine ja ukazujem na to da Vučić krši i Ustav i zakone zato što istovremeno obavlja funkciju predsednika stranke i predsednika države. Opozicija to ne spominje, ne insistira na tome da je to protivustavno. Štaviše, pojedinci iz opozicije, poput Borisa Tadića ili Miloša Jovanovića, smatraju da ja nemam dovoljno znanja ili da ne umem da čitam”, kaže Milivojević i dodaje:
 “E pa ispostavilo se da umem da čitam i ono na šta sam upozoravao upravo se dešava. Vučić prepodne otvara fabriku ili nešto obilazi i to navodno radi kao predsednik republike, a onda samo nekoliko sati kasnije eto ga na partijskim mitinzima kao predsednik stranke. Pola sata je u jednoj ulozi, pola sata u drugoj. Pa da li to može? Naravno da ne bi trebalo. I sad mogu samo da mu kažem bravo Vučiću, jer uspeva da krši član 115 Ustava i Zakon o sprečavanju korupcije, u poglavlju o sukobu interesa, a da mu niko to ne zamera”, zaključuje Milivojević.
Još dve nedelje do pištaljke za kraj
Vučić će to moći da radi još najviše dve nedelje, jer je izmene seta izbornih zakona koji su usvojeni desetak dana pre raspisivanja izbora, pratila i izmena Zakona o elektronskim medijima, a koja se odnosi izveštavanje o takozvanoj funkcionerskoj kampanji.
Usvojene izmene predviđaju da 10 dana pre dana glasanja mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti poput pruga, puteva, mostova, škola bolnica, fabrika.
To podrazumeva da 10 dana uoči izbora izostaju i medijski izveštaji o početku izgradnje takvih i sličnih objekata infrastrukture ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika republike, poslanike u republičkoj ili pokrajinskoj skupštini, gradske i opštinske odbornike. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 9.3.2022)

Нема коментара:

Постави коментар