четвртак, 3. март 2022.

Milivojević: Rezolucija UN o Ukrajini može biti diplomatski opasna za Srbiju

Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je u Novom danu TV N1 da glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu, može biti diplomatski opasno za Beograd, ukoliko je, kako je rekao, strateški pravac naše zemlje i dalje ulazak u Evropsku uniji sa Kosovom u svom sastavu.
„Na jednoj strani, pre samo dve godine, Rusija je sprečila jednu rezoluciju koja je zaista bila neprijatna, ne samo po Srbiju, nego po srpski narod koja je stigla od vlae velike Britanije. A sad jedna rezolucija, koja je neobavezujuća, nije sporno da će biti zaustavljena u Savetu bezbednosti, ali sa neke diplomatske tačke gledišta, ona može biti opasna za Srbiju, ako je i dalje strateški pravac Srbije ulazak u EU, ali ulazak sa Kosovom unutar Srbije, a ako smo odustali od toga, onda ne moramo više da računao na podršku Rusije i Kine“, naveo je Milivojević.
Dodao je i da je problem to što Srbija ima vladu u tehničkom mandatu koja, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo da se izjašnjava o tako važnim strateškim odlukama.
"To nije dobra stvar. Za jučerašnju odluku trebalo je makar konsutlovati te ljude sa 12 izbornih lista, jer šta ako oni čine vladu posle 3. aprila", kazao je Milivojević.
Ocenio je i da je odluka Srbije da glasa za rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, "na ivici žileta" sa stanovišta biračkog tela Srpske napredne stranke, te da ne sumnja da će Aleksandar Vučić sada načiniti jedan korak ka Rusiji.
Milivojević je istako da su ovo "opasna vremena" zbog kojih Vučić može da profitira predstavljajući se kao lider, domaćin i zaštitnik, ali i da izgubi ukoliko previše radikalizuje politiku prema Moskvi.
Komentarišući Vučićevu izjavu kako bi Rusija mogla da bude izbačena iz UN, Milivojević je rekao da veruje da je predsednik hteo da bude "duhovit", jer takva odluka ne može da se donese bez Saveta bezbednosti u kom je Rusija stalna članica i ima pravo veta.
Gost Novog dana je podsetio i kako smo prethodnih dana imali "vrlo neprijatne situacije u regionu" koje pokazuju da "nikakvog međunarodnog prava više nema" i da je sve to samo pitanje dogovora Vašingtona, Moskve i Pekinga.
"Naš veliki prijatelj, predsednik Turske u Prištini, na teritoriji Republike Srbije po Rezoluciji 1244, poziva i kaže da će lobirati za ulazak Kosova u NATO. Druga situacija, Predsedništvo BiH preglasavanjem donosi neku odluku, a na osnovu Dejtonskog sporazuma, odluke strateškog tipa donose se isključivo konsenzusom (...) Mi smo to oćutali, a nismo oćutali na neke stvari na koje smo reagovali juče ili prekjuče", kazao je on.
"Da vidimo koliko je EU licemerna"
Milivojević je podsetio i da se ovih dana lobira da se Ukrajina ekspresno primi u EU, što bi po njegovoj oceni, onemililo Uniju "svim ovim nesretnim zemljama od Turske do Zapadnog Balkana".
"Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da se zalaže da se primi Ukrajina, ali i da se primi Zapadni Balkan. Da vidimo koliko ste licemerni, a koliko želite da proširite evroprske vrednosti na teritorije koje su vašom voljom ostale van", kazao je on.
Govoreći o samoj krizi u Ukrajini, Milivojević je naveo da je ona počela 2014. smenjivanjem, kako je rekao, legitimno izabranog predsednika Viktora Janukovića "uz pomoć NATO-a". Janukovič, prema njegovoj oceni, nije bio proruski predsednik, već je bio pragmatičan, jer je znao da Ukrajina prihoduje milijardu i po evra godišnje samo od taksi na tranzit gasa.
Milivojević je rekao i da ne veruje da bi Moskvi smetala integracija Ukrajine u EU, već da joj smeta širenje NATO-a na istok što je, kako je kazao, protivno dogovoru postignutom po raspadu SSSR-a. (rs.n1info.com, voditelj Nataša Miljković, TV N1, 3.3.2022)
https://rs.n1info.com/vesti/milivojevic-rezolucija-un-o-ukrajini-moze-biti-diplomatski-opasna-za-srbiju/

Нема коментара:

Постави коментар