четвртак, 10. март 2022.

Nastavlja se Vučićeva praksa zloupotrebe dece u kampanji

Izborna kampanja se zahuktava a vlast u “borbi” za glasove ni ovoga puta ne odustaje od zloupotrebe dece u političke svrhe. U tome učestvuju svi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra u Vladi Srbije pa čak i lokalnih političara iz redova naprednjaka. Sve to se dešava uprkos tome što se Srbija još devedesetih godina obavezala da neće koristiti decu u političke svrhe.
Predsednik je prošlogodišnji rođendanski scenario ponovio i ove godine, a gosti na slavlju, kako je objavljeno na instagram profilu ’’budućnostsrbijeav’’, bila su srpska deca iz regiona.
On je u jeku predizborne kampanje, kao domaćin i slavljenik, deci davao rođendansku tortu, slikao se sa njima i uputio političke poruke, koje nisu primerene dečjem uzrastu.
Obratio se deci rečima ’’da nijedan izazov nisu sami sebi napravili niti su ga zaslužili’’, te uputio izvinjenje ’’za .atmosferu straha i nestašice hrane’’.
Predsednikov rođendan je, prema rečima političkog analitičara Cvijetina Milivojevića ’’klasična zloupotreba dece u političke svrhe’’, na koju je, kako kaže, upozoravao i u prethodnom izbornom ciklusu, kada je kampanja vođena pod nazivom ‘’Za našu decu’’.
Ta parola, podseća Milivojević, preuzeta je sa izbora u Nemačkoj 1936. godine.
’’I tada sam dobronamerno upozorio ljude iz SNS da im je neko iz izbornog štaba podvalio tu parolu. To se kosilo sa svim pozitivnim u našem zakonodavstvu i to jeste bila zlouptreba dece. I sada je na svoj rođendan, Vučić ponovo zloupotrebio i funkciju predsednika Republike, a kao učesnik na izbornom procesu, zlouptrebio je sve ono što podrazumeva izborno i medijsko zakonodavstvo u Srbiji. Za mene je sporno što opozicija ne diže glas zbog toga. Primetio sam i da pojedine opozicione stranke to rade, ali naravno ne u tom kapacitetu, jer nisu u poziciji da to rade’’ rekao je Milivojević.
Specijalni pedagog iz Kragujevca, Boris Herman, ujedno i lokalni politički funkciioner (Narodna stranka), kaže za nova.rs, da je predsednikov rođendan sa decoom na slavlju, klasičan primer stvaranja kulta ličnosti.
’’Na tim fotografijama deca su zloupotrebljena i iskoriščena za veličanje jednog čoveka’’, istakao je Herman i dodao da je pojava dece u predizbornim kampanjama ‘’’ružna praksa’’ koja se koristi svuda u svetu.
’’Međutim, za razliku od sveta, gde su toj deci možda obezbeđene neke velike stvari, naša deca uglavnom dobiju samo sliku za uspomenu. Na tim slikama se ne vidi da je u Srbiji broj dece od 2011. smanjen za šest odsto, dok se istovremeno broj dece koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite konstantno povećva’’, objasnio je ovaj specijalni pedagog.
Cvijetin Milivojević podseća da su političke partije još 90-ih godina potpisale Kodeks UNICEF-a o zabrani dece u političke svrhe, koju između ostalog zabranjuju i medijski zakoni. Međutim dodaje, da se malo ko toga i pridržava.
Da je tako, svedoci smo i u ovoj predizbornoj kampanji. U eri društvenih mreža i drugih platformi za informisanje, svakodnevno možemo da vidimo političare koji se slikaju sa decom.
Aktuelni ministar sporta i proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić na svom tviter profilu, gotovo svakodnevno objavljuje fotografije sa decom iz klubova, kojima poklanja lopte i druge sportske rekvizite.
Bizaran slučaj iz Kragijevca – slikanje zbog tri lopte
Ni lokalni političari nisu imuni na prikupljanje političkih poena ’’pomažući’’ deci. Da ne budemo, zlonamerni, naravno da je deci i sportskim klubovima potrebna podrška, ali ne po svaku cenu i ne medijski propraćeno.
Jedan bizaran slučaj u Kragujevcu, iz Gradske uprave je dostavljen medijima kao ’’vest’’.
Naime, gradski većnihk za sport Predrag Stevović, je jednom odeljenju trećeg razreda osnovne škole, poklonio tri lopte. Doslovce tri lopte – po jednu za fudbal, košarku i odbojku.
U vesti koja je dostavljena medijima, navedeno je da je većnik ‘’to obećao deci’’, kada je bio na otvaranju sportskih terena, te da je sada ispunio obećanje. (www.nova.rs i list Nova, Aleksandra Petrović, 10.3.2022)

Нема коментара:

Постави коментар