среда, 4. август 2021.

Milivojević: Prijave će proći kao za Jovanjicu, a posle odstrel pomenutih medija

Politikolog Cvijetin Milivojević, govoreći o prijavi protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Vulina, kaže da očekuje istu reakciju tužilaštva kao i kad je prijava podneta u slučaju Jovanjica. "Druga je stvar važna - što su pomenuti mediji koji kritikuju Vučića i režim, i oni su u sledećoj fazi na listi za odstrel od te provučićevske strane, koja će da kaže - eto, to su oni koji lažno optužuju našeg predsednika", kazao je.
Milivojević je, komentarišući podnošenje krivičnih prijava protiv Vučića i Vulina, podsetio da je predsednik Srbije prošle jeseni imao veliku najavu da će udariti maljem u glavu mafiju.
Ističući da su svi u Srbiji za to da se stane na put kriminalu i da se razreše ubistva na liniji ova dva klana i da niko to ne dovodi u pitanje i niko zbog toga ne želi da sruši Vučića, kaže da postoji drugi deo priče: „Otkud taj klan, kako je narastao, ako je definicija organizovanog kriminala da njega nema bez pomoći iz najvišeg državnog aparata, onda da vidimo ko je taj… Bavimo se perfifernim temama kao da je neko protiv. I ko faktički, politički, nije za ovu vlast, on istovremeno neko ko navija, ne daj Bože, za Belivukov klan. Tako rezonuju režimski mediji i to je opasna zamena teza. A ja, kao Partizanovac, želim da postavim jedno pitanje – zar Partizan nije imao dovoljno svojih navijača, čak i navijača iz one svoje sive zone, nego su za vođe navijača Partizana, od pre četiri, pet godina – regrutovane vođe navijača Zvezde i Rada. Zbog čega je to urađeno? To nije moglo da se desi samo od sebe. To je uradio neko ko je bio u poziciji da nameće komandovanje tribinama na Partizanovom stadionu, a ne neko napr. iz opozicije ko sigurno nije bio u toj poziciji moći“, istakao je Milivojević.
Kaže da bi svako normalan podržao predlog za istragu protiv predsednika Vučića i Vulina, što su uradili Miloš Vučević i Đorđe Komlenski, ali… Pošto smo mi takav manevar već gledali, onda je to samo kupovina vremena, kaže Milivojević. Očekuje istu reakciju kao za prijavu u slučaju Jovanjice. „Isti je podnosilac prijave. I tad je Vučić rekao da će sam protiv sebe podneti prijavu, i sada je to rekao, a ipak nije sam protiv sebe, već je to uradio potpredsednik njegove stranke (Vučević)“, podseća. Smatra da je vrlo verovatno da će tužilaštvo zaključiti da tu nema dovoljno argumenata i dokaza da bi se pokrenuo postupak.
„Druga je stvar važna – što su pomenuti mediji koji kritikuju Vučića i režim, i oni su u sledećoj fazi na listi za odstrel od te provučićevske strane, koja će da kaže – eto, to su oni koji lažno optužuju našeg predsednika“, istakao je. Podsetimo, Vučević je juče naveo da su u prijavi naveli „KRIK, BIRN, Novu S, N1, neki hrvatski portal i konferenciju stranke Dragana Đilasa“.
Podsećajući da sestra pokojne Stanike Gligorijević traži da joj Vučić pokaže ceo snimak udesa, odnosno nedostajuća dva minuta, on ukazuje na to da se Vučić branio time da je snimak zastrašujući i da ne može zato da ga prikaže, a da, s druge strane, nije bilo strašno da delovi snimaka Belivuka, do kojih je došla istraga, budu bez pardona davani na uvid javnosti.
On kaže da to što je učinio Miloš Vučević – prijavio predsednika – kao lažno prijavljivanje takođe povlači krivičnu odgovornost. Ako tužilaštvo odbaci tu prijavu protiv predsednika, onda samo tužilaštvo, po automatizmu mora da podnese prijavu protiv podnosilaca prijave, jer su svesno, lažno prijavili za nešto predsednika Republike, dodaje i kaže: „Hajde da vidimo da li će se to desiti. Pa neće“.
Upitan da prokomentariše izjave ministra Nebojše Stefanovića povodom FBI islučaja Belivuk, Milivojević smatra da je on u prvom slučaju istupio kao bivši ministar policije i sadašnji ministar odbrane kad je rekao da je bilo pomoći FBI-ja. Mi vidimo i da Jovanjica nije autentičan rukopis samo srpske istrage, vidi se da je neko naložio da se ubrza ta istraga, DEA na primer, dodaje.
„Dr Stefanović, kada je branio Vučića od sebe samog ili od samog Vučića, on je istupio kao najviši funkcioner SNS. „I mi nikad ne znamo da kad je riba kad devojka, svi su u funkciji pola riba – pola devojka, pola stranačka riba, pola državna devojka“, navodi Milivijević. Kaže da opozicija na to ne reaguje, što je predsednik Republike istovremeno i predsednik stranke, i da je to ne boli – što „protivno Ustavu pet godina obavlja funkciju predsednika stranke, čak i onu ‘bojkot opoziciju, a kamoli ovu konstruktivnu'“. On kaže da ga to navodi na pomisao da bi i iz opozicije slično radili, kad bi osvojili vlast.
Milivojević konstatuje da se na nivou SNS „nešto dešava“, podsećajući da na jesen ide izborni kongres. Predsednik je, dodaje, devet puta od 2017. godine najavljivao da će se povući sa mesta predsednika stranke, što je, po Ustavu, po Članu 115. Ne možete se braniti time „i (Boris) Tadić je bio predsednik države i predsednik stranke“, pa šta, ne možete jer je i Tadić kršio Ustav, naglašava Milivojević.
Odatle, konstatuje, počinju svi problemi Srbije, jer se predsednik Srbije ponaša kao „glavni istražni organ, kao glavni advokat, glavni sudija, glavni tužilac, glavni poligrafista, ali i ministar svih najvažnijih ministarstava“ i kao predsednik Vlade i predsednik Skupštine. On ističe da je Vučić predsednik stranke, jedne, kako kaže,“opasne organizacije“ koja neistomišljenike smatra praktično neprijateljima, a predsednik države treba da bude predsednik svih građana. „Predsednik Nikolić se ponašao kako je nalagao Ustav, nije izlazio iz svojih ustavnih nadležnosti, i sad se na račun takvog predsednika pravi sprdnja u javnosti“, zaključuje
Milivojević o aplauzu: Bahatost Vučićevog propagandnog tima, kao da smo maloumni
Upitan da prokomentariše snimak postrojavanja radnika kojima se daju instrukcije za aplauz kad dođe predsednik Aleksandar Vučić, Milivojević kaže da to nije izdvojeni incident i da je u pitanju "neverovatna bahatost predsednikovog propagandnog tima".
Podsetimo, na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je navodno nastao pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Kliničkom centru Srbije u utorak, a na kojem navodno radnici uvežbavaju pozdrav zvaničnicima. Predsednik Vučić je, na pitanje novinara, tvrdio da ne zna šta su radnici radili pre njegovog obilaska radova, navodeći da mu nisu potrebni aplauzi.
„Oni se ponašaju kao da su svi građani u Srbiji zapravo lakomni, maoloumni… Može nam se, može da prođe šta god hoće. Mene čudi da gospodin Vučić, kao talentovan političar,  dozvoljava tako nešto. Njegov rejting je i dalje toliko visok, da mu to ne treba. Ili je on pogubio kriterijume ili je postao zarobljenihksvoje propagande. Mene su njegovi najbliži saradniici napali kada sam prošle godine, pred početak kampanje, napisao ono što su svi znali koji se bave propagandom – da je 1936. glavna poruka na izborima nacional-socijalista bila slogan koji je neko iz štaba SNS pokrao i otišao dalje – stavio kao naziv za izbornu listu (za našu decu)“, podseća Milivojević.
On se osvrnuo i na međustranački dijalog i ocenio da su oba koloseka „bez problema progutala da će svi nivoi izbora biti održani u jednom danu“. Dodaje da kad su dogovarani ti dijalozi, govorilo se da su svi za to da izbori budu razdvojeni. Milivojević zaključuje – ako pristanu na to, bolje im je da ne izlaze na izbore. (TV N 1, “N1 live”, rs.n1info.com, 4.8.2021)
https://youtu.be/f3bnbVWJ2JM


Нема коментара:

Постави коментар