петак, 27. август 2021.

JEDNA, TRI ILI VIŠE KOLONA Kako će opozicija izaći pred birače u Beogradu?

Da li je "ideološko rasipanje" na jednoj listi manja šteta od rasipanja glasova?
Opozicija će najviše šansi za dobar rezultat ili čak pobedu imati po oštoj proceni na beogradskim izborima iako i dalje ni same opozicione stranke nisu odlučile na kojin način i u koliko kolona bi trebalo da izađu pred birače u prestonici. Šta više, ni analitičari nisu jedinstveni u stavu da li bi opoziciji bolji rezultat donele ideološki logične tri kolone ili jedinstvena lista u Beogradu.
Međustranački dijalog o izbornim uslovima i dalje se odvija na dva koloseka sa i bez posredstva evroparlamentaraca, ali bez obzira na to opozicione stranke uveliko se spremaju za izbornu trku koja bi trebalo da se održi na proleće na tri nivoa – predsedničkom, parlamentarnom i beogradskom. Tako su u SSP-u već sada više nego optimistični u vezi sa izborima u glavnom gradu.
-Možemo da pobedimo. To svaki dan vidimo na terenu u razgovoru sa građanima. Mi smo za saradnju sa svima koji se istinski bore protiv režima Aleksandra Vučića i koji sa njim nikada ne bi bili u koaliciji – rekla je Mila Popović, predsednica Gradskog odbora SSP u Beogradu.
Tri kolone najlogičnije
Međutim, postavlja se pitanje da li je realno da svi koji se istinski bore protiv vlasti budu na jednoj listi u Beogradu? Pogotovo, ako se ima u vidu da “Savez za Srbiju” nije uspeo da opstane, kao i da opozicione stranke desne orjentacije nisu mnogo ni međusobno bliske, a kamoli sa građanskim opcijama.
Konačno, inicijativa “Ne davimo Beograd” zajedno sa ekološkim pokretima, po svemu sudeći, nije raspoložena da deli listu sa političkim strankama.
Iz toga proizilazi da bi ukoliko dođe do ukrupnjavanja opozicije u Beogradu najrealnije bilo formiranje tri ideološki bliske kolone.
Jednu bi mogle da čine stranke desnice kao što su Narodna stranka, Dveri, DSS-POKS, DJB, Zavetnici… Drugu kolonu bi po toj programskoj raspodeli formirale građanske stranke poput SSP-A, DS-a, PSG-a, SDS-a i ostali. Konačno, u trećoj koloni bi se našla inicijativa “Ne davimo Beograd”, koalicija “Zajedno za Srbiju” Nebojše Zelenovića i ekološki pokreti…
Kako je možda najmanje realno da opoziciona desnica formira jednu kolonu postoji mišljenje da bi mogla da napravi dve liste. Jednu bi činila desnica koja je bojkotovala prošlogodišnje izbore kao što su Narodna stranka i Dveri, a drugu oni koji su učestvovali na parlamentarnim i lokalnim izborima prošlog leta poput koalicije DSS-POKS, DJB-a, Zavetnika…
Većina analitičara smatra da bi tako ukrupnjene opozicione kolone prošle sigurno census od tri odsto na republičkom novou, a postavlja se pitanje kakav bi rezultat postigle u Beogradu?
Na papiru dobar predlog o tri kolone
Programski direktor CESID-a Ivo Čolović ističe za “Blic” da na papiru izgleda veoma dobro predlog da opozicione partije u Beogradu nastupe u tri kolone.
-Grupisane u ideološki i programski jasno omeđene koalicije, ove partije bi svakako mogle da ostvare značajaniji rezultat na izborima i osvoje veći broj odbornika nego ukoliko bi nastupile samostalno što bi moglo dovesti do toga da rizikuju da li će uopšte preći cenzus. Ipak, ono što izgleda dobro na papiru, ne mora da bude dobro u praksi – naglašava Čolović.
Kako kaže, dva su ključna pitanja koja se postavljaju u vezi sa ovom idejom.
-Koliko se sa ovim predlogom slažu lideri i članstvo ovih poliitčkih partija i, najvažnije, šta o ovom predlogu misli prosečni glasač u prestonici. Da bi ovo saznale, opozicione političke partije moraju dobro opipati puls građana kroz istrživanja koja bi potvrdila, ili opovrgla, sinergetski efekat i domet ovih koalicija. Ideja o tri kolone koje obuhvataju širok politički spektar je imala uspeha u Crnoj Gori, ali ne treba zaboraviti da je i u Crnoj Gori bilo potrebno par izbornih ciklusa da bi se definisale pobedničke koalicije – podseća Čolović.
Opozicija ima šansu jedino ako razdvoji izbore
S druge strane, politikolog Cvijetin Milivojević smatra da će opozicija imati šanse za pobedu u prestonici samo ako izbori u Beogradu budu razdvojeni od predsedničkih i parlamentarnih izbora.
-Međutim, koliko vidim iz izjava opozicionih lidera to im nije prioritet kao da ne znaju da nemaju šanse na izborima u jednom danu na svim nivoima protiv liste na kojoj je Aleksandar Vučić – pita se Milivojević.
Naš sagovornik misli da bi opozicija morala drugačije da se ponaša na beogradskim izborima nego na republičkom nivou.
-Na parlamentarnim i predsedničkim izborima glavne teme su saradnja sa NATO-m, evroatlanstke integracije, evroazijska unija, problem Kosova i slično i zato je logično da opozicija na tim izborima ide u tri ili četiri kolone jer nema slične stavove u vezi sa ovim pitanjima. S druge strane, na beogradskim pitanjima dominiraju komunalne teme, bolji život u prestonici i tu nema potrebe opozicija da se deli. Zato treba da se objedini na jednoj listi u Beogradu kako ne bi rasipala glasove – apostrofira Milivojević i dodaje, po svemu kako se ponaša trenutno, nije realno da se opozicija objedini u Beogradu.
“Sve više od jedne liste smanjuje šansu za pobedu”
Slično mišljenje ima i politički analitičar Boban Stojanović.
-Izbori u Beogradu ce sigurno biti neizvesni i to jeste prilika za opoziciju koja mora da uradi dve važne stvari. Prvo, da pokaže biračima da postoji mogućnost za promene, a to je da se napravi jedan veliki politički subjekt koji će se po procentu birača približiti SNS-u jer je potpuno drugačija percepcija kod ljudi kada SNS ima 40 odsto, a prvi opozicioni akter sedam ili 10 odsto. A drugo, opozicija ne sme da dozvoli da neka od listi ostane ispod cenzusa, a sve više od jedne liste nosi opasnost za to, a sa svakom novom listom se taj rizik uvećava – naglašava Stojanović.
Kako kaže, iako su sada mnogi hrabri posebno što je cenzus tri odsto, ne bih se kladio u mnogo opozicionih partija da su sigurno iznad toga.
- Podsetiću samo da je na prethodnim beogradskim izborima od 23 liste samo četiri ušlo u parlament, da je baceno 157 hiljada glasova što je bilo ukupno 19 odsto od broja izašlih. To su sve glasovi stranaka koje su ostale ispod cenzusa. Tako da za mene, svaka lista preko jedne ujedinjene opozicione samo doprinosi riziku i smanjenju mogućnosti za pobedu. Sa treće strane, ako bi sve opozicione partije pravile vladajuću koaliciju da smene SNS u Beogradu šta je onda problem da izađu svi zajedno na izbore – zaključuje Stojanović.
Tadić: Zagovaraju jedinstvo u medijima, a u praksi to odbijaju
Jedna od dilema u vezi sa ukrupnjavanjem opozicije je i pitanje u kojoj bi koloni mogla da se nađe SDS Borisa Tadića? Lider ove stranke ističe za „Blic“ da je „štetno insistirati na rezultatima istraživanja koji pokazuju da opozicija ima šansu samo u Beogradu”.
- Time se samo dodatno demotivišu apstinenti širom Srbije, a izbori su dovoljno daleko, tako da itekako postoji mogućnost da se i u drugim delovima Srbije podigne šansa za pobedu opozicije. Međutim, to se neće desiti ukoliko budemo insistirali samo na Beogradu, jer ćemo time obeshrabriti ionako demotivisane građane širom Srbije. A siguran sam da i ostatak Srbije želi da bude jednako oslobođen ove kriminalne vlasti i oni nikako ne smeju biti zanemareni, na račun Beograda – podvukao je za “Blic” Tadić.
Lider SDS-a misli da je pogrešno da opozicija diskutuje u medijima u vezi sa načinom na koji bi trebalo da nastupi u Beogradu, ali i na drugim nivoima.
-Upravo zato već godinu dana i pozivam da sednemo za zajednički sto i da dogovorimo koji način nastupa na izborima bi bio najefikasniji. Taj poziv upućujem od septembra prošle godine i ponovio sam ga i nakon što je Đilas izašao sa predlogom jedinstvene liste u Beogradu. Nažalost, upravo oni koji u medijima najviše zagovaraju jedinstvo, u praksi najviše odbijaju pozive na zajedničke sastanke i koordinaciju. Do sada nismo ni dobili poziv na takav sastanak, niti pozitivan odgovor na sve naše dosadašnje pozive. Evo i ovom prilikom upućujem poziv da konačno sednemo za zajednički sto i ne gubimo više vreme na medijsko igranje gluvih telefona. Konsolidacija opozicione borbe mora biti iznad svih pojedinačnih interesa i to ne sme biti pitanje monopola, već zajedništva i iskrene namere i volje – apostrofira Tadić. (Blic, www.blic.rs, M.Tašković, 27.8.2021)

Нема коментара:

Постави коментар